Головна » Інше » У Львові встановили пам’ятну дошку австрійському економісту

У Львові встановили пам’ятну дошку австрійському економісту

В суботу, 1 жовтня, у Львові урочисто відкрили меморіальну дошку економісту Людвігу фон Мізесу.

Про це «Прибуток» повідомив Петро Білян, представник ініціативної групи вшанування пам’яті видатного уродженця Львова.

Дошку розмістили на будинку №13 по вулиці Гнатюка, де, як з’ясували ініціатори, і народився Мізес.

«Микола Буник з Академії держуправління з колегами знайшов дані, де саме народився Мізес. Бо коли починали збирати гроші, то знали, що Мізес народився у Львові, але де саме — невідомо», — розповів Петро Білян.

Модель меморіальної дошки розробила дизайнер Ірина Цімерман.

Добровільні пожертви на дошку збирали з травня 2011 року, і у вересні на рахунку накопичилась достатня сума — 4322 гривні.

Ідея вшанувати пам’ять Людвіга фон Мізеса до 130 років з дня його народження прийшла журналісту, оглядачу журналу «Контракти» Володимиру Золотарьову. Його підтримали колеги: журналісти Петро Білян (редактор відділу «Влада» тижневика «Бізнес»), Олексій Мартинов (редактор сайту «Австрійська економічна школа українською»), Марат Якупов, а також старший економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE-Україна Володимир Дубровський.

Згодом до справи долучилися також Центр міської історії, Львівський інститут академії державного управління, Австрійська торгова палата у Львові.

Як повідомляв раніше «Прибуток», міський голова Львова Андрій Садовий схвально поставився до ініціативи встановити меморіальну дошку Людвігу фон Мізесу.

Людвіг фон Мізес — найвидатніший представник австрійської економічної школи, послідовний критик економіки соціалізму.

Народився 29 вересня 1881 року у Львові і прожив тут до 1890 року. Помер у Нью-Йорку в 1973 році.

Мізес є автором книг, присвячених питанням теорії грошей («Теорія грошей і кредиту»), методології економіки («Епістемологічні проблеми економіки», «Теорія і історія»), політичної економії («Соціалізм», «Лібералізм», «Бюрократія»). Головна його робота — «Людська діяльність».

Львів’янин був одним з найпомітніших захисників класичного лібералізму ХХ ст., детально аналізував в своїх працях, як втручання держави в економіку призводить до згубних результатів. Соціалізм, доводив він, по суті неможливий, оскільки знищує раціональну систему економічних обчислень за допомогою цін, що притаманно для ринкової економіки.

Мізес заклав основи австрійської теорії ділового циклу, яку розвинув його учень Фрідріх Хаєк, отримавши за неї Нобелівську премію в 1974 році.

x

Рекомендуємо

Жовтий автомобіль таксі

«Почати поїздку». Чим загрожує водію нелегальне таксування

Багато водіїв зараз займаються таксуванням. Мобільні застосунки на кшталт Bolt чи Uklon ...