Головна » Гроші » «Почати поїздку». Чим загрожує водію нелегальне таксування
Жовтий автомобіль таксі

«Почати поїздку». Чим загрожує водію нелегальне таксування

Багато водіїв зараз займаються таксуванням. Мобільні застосунки на кшталт Bolt чи Uklon суттєво спрощують цей процес. Проте ніхто не відміняв необхідність ліцензування такої діяльності. Яка відповідальність за нелегальне перевезення пасажирів у форматі таксі.

Перевозити пасажирів у форматі таксі може видатись хорошим способом підробітку, коли у тебе є власне авто. До плюсів такої діяльності можна зарахувати те, що її зручно поєднувати з основною роботою, є змога на власний розсуд організовувати свій графік роботи. Тож не дивно, що багато водіїв зараз займаються таксуванням. Тим більше, що застосунки на кшталт Bolt чи Uklon суттєво спрощують таке заняття. Встановив собі — і таксуєш.

Небезпека в тому, що у водія може виникнути ілюзія, начебто якщо він підробляє таксистом за допомогою таких-от мобільних додатків, на нього не поширюються будь-які нормативні вимоги, в тому числі щодо сплати податків.

Погана новина: поширюються.

Яка відповідальність за таксі без ліцензії

В Україні для того, аби надавати послуги таксі з перевезення пасажирів, слід отримати відповідну ліцензію. Це передбачено п. 24 статті 7 Закону «Про ліцензування видів господарської діяльності». Також таксист має бути зареєстрований як суб’єкт господарювання. В інакшому випадку водія можуть притягнути до адміністративної відповідальності на підставі ч. 1 статті 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

Якщо водія впіймають нелегальному перевезенні пасажирів, його можуть оштрафувати, конфіскувати незаконний заробіток, та навіть сам автомобіль.

  • Сума штрафу на перший раз, відповідно до статті 164 КУпАП, може скласти від 17 000 до 34 000 гривень.
  • Та вже при повторному притягненні до відповідальності за подібне порушення водія оштрафують на суму від 34 000 до 85 000 грн.

Якою є процедура встановлення порушення

Факт порушення у сфері надання послуг таксі має бути належним чином зафіксований. Для цього працівники поліції або співробітники відділу фактичних перевірок Державної податкової служби складають протокол про адміністративне правопорушення. Далі такий протокол розглядає місцевий суд, який і приймає рішення про покарання.

Які рішення приймають суди у справах про нелегальне таксування

На практиці суди здебільшого карають водіїв-порушників по-мінімуму. Так, в 2024 році за порушення ст. 164 КУпАП вони накладали штрафи в розмірі 17 тис. грн.

Однак ризик втратити автомобіль залишається.

Як мінімум одна спроба конфіскувати транспортний засіб відбулась на Київщині. Головне управління ДПС у Київській області повідомляло, що співробітники його відділу фактичних перевірок спільно з поліцейськими задокументували факт надання послуг перевезення пасажирів неофіційно зайнятою особою, яка не була зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності. За таке порушення на водія склали протокол і вилучили у нього авто як знаряддя протиправної діяльності.

Тож майте це все на увазі, коли наступного разу приймете у застосунку для таксистів чергове замовлення. За додатковою консультацією звертайтесь до мене, адвоката Руслана Ружицького, за телефоном: 098 58 90 653.

Про автора

Адвокат Руслан Ружицький
Руслан Ружицький, адвокат

Руслан Ружицький — адвокат із значним досвідом роботи у прокуратурі. Спеціалізується, серед іншого, на супроводі та захисті бізнесу.

Його сайт — https://rradvokat.com.ua/.

Його сторінка в Instagram — https://www.instagram.com/rr.advokat/.

Його канал на YouTube — https://www.youtube.com/@slovoadvokata