Головна » Гроші » У Львові пенсіонери «штурмують» відділення «А-Банку». В чому справа
Черга під відділенням "А-Банку"

У Львові пенсіонери «штурмують» відділення «А-Банку». В чому справа

Біля відділень банку «А-Банк» у Львові останніми днями можна побачити незвично велику кількість людей. Переважно старшого віку. Чергу займають з самого зранку.

У чому справа?

Журналісти з’ясували, що хтось запустив «мульку», начебто в «А-Банку» дають потребуючим фінансову допомогу від міжнародних організацій. Спрацювало сарафанне радіо (баба бабі сказала), і довірливі старенькі посунули до відділень банку.

«Мені подзвонила коліжанка, сказала: «Бери паспорт, ідентифікаційний код і йди в «А-Банк» — там має бути допомога міжнародна», — зазначила в бесіді з кореспондентом «Прибутку» львів’янка пані Тетяна, 74 роки, пенсіонерка, інвалід.

У чергах навіть називають суму допомоги — близько 2000 гривень на місяць.

При цьому в самому «А-Банку» ніяких гарантій того, що конкретний заявник отримає згадану грошову допомогу, не дають. Там, виявляється, лише допомагають стареньким заповнити заявку на отримання такої допомоги на онлайн-платформі «єДопомога» та відкривають їм у себе банківські рахунки, аби було куди ту допомогу — якщо міжнародні організації таки вирішать її надати — перерахувати. На ці рахунки, за словами пенсіонерів, їм ще доводиться покласти своїх 40 гривень.

На платформі «єДопомога», яку запустило Мінсоцполітики, й справді можна заповнити і відіслати заявку на отримання грошової допомоги від міжнародних організацій. І для цього не обов’язково відвідувати відділення «А-Банку» — достатньо мати доступ до інтернету. Так само не обов’язково, щоб рахунок був відкритий саме в цьому банку: при оформленні заявки на отримання допомоги слід вказати IBAN, це — міжнародний номер банківського рахунку, який можна отримати як в «А-Банку», так і в будь-якому іншому банку.

Також на «єДопомога» дізнаємось, що грошову допомогу дають не всім підряд, а пріоритетно внутрішньо переміщеним особам (ВПО), які перебувають в Єдиній інформаційній базі даних про ВПО, особам, які проживають/перебувають на тимчасово окупованих, деокупованих територіях або таких, що знаходяться в зоні активних бойових дій України. Хоча, слід зазначити, іншим категоріям громадян просити про допомогу не заборонено.

Рішення, кому допомогти грошима, приймають самі міжнародні організації.

То все ж, хто запустив оту «мульку», яка так схвилювала пенсіонерів в українських містах, в тому числі й у Львові, що вони стали «штурмувати» відділення «А-Банку»?

Схоже, що сам «А-Банк». Наприкінці червня на своїй «Фейсбук»-сторінці він опублікував пост, в якому, зокрема, інформує, що в «А-Банку» можна отримати допомогу від Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця. Більше — на скріншоті.

Скріншот поста А-Банку на Фейсбуці

Як бачите, в цьому пості є і про дві тисячі гривень, і про пенсіонерів, і про те, щоб люди звертались в найближче відділення «А-Банку».

І на завершення — довідка про «А-Банк». Він був заснований в 1992 році. Головний офіс розташований у місті Дніпро. З 2020 року належить родині Суркісів. Частки розподілені таким чином: по 33% — братам Григорію та Ігорю Суркісам, 17% — старшій дочці Григорія Суркіса Світлані, а ще 17% — старшій доньці Ігоря Суркіса Марині.

x

Рекомендуємо

Вказівник при в'їзді у Херсон

Львівський банк повернувся до Херсона

У звільненому Херсоні учора, 15 грудня, відновило роботу відділення львівського «Кредобанку», яке ...