Головна » Гроші » Ціна питання. Скільки реально можна заробити, беручи участь в платних онлайн-опитуваннях
Застосунок Gradus

Ціна питання. Скільки реально можна заробити, беручи участь в платних онлайн-опитуваннях

На прикладі українського мобільного застосунку Gradus

«Декілька опитувань на місяць дозволяє вам сплачувати рахунки за мобільний зв’язок», — обіцяє розробник застосунку Gradus. То такий український застосунок, де користувачам час від часу пропонують за фінансову винагороду відповісти на ряд запитань. Зароблені за участь в онлайн-опитуваннях гроші люди отримують у вигляді поповнення їхнього мобільного рахунку.

Здавалось би, до чого тут міністр економіки

Належить застосунок компанії Gradus Research (ТОВ «Градус Рісерч»), яку було зареєстровано в 2019 році у Києві. Одним з її засновників, за даними YouControl, є Тимофій Милованов, той самий колишній міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Йому належить 24% компанії. Решта 76% — це частка соціологині Євгенії Близнюк, яка обіймає в цій же компанії посаду директора.

Gradus Research надає послуги з проведення різноманітних соціологічних та маркетингових досліджень, і своєю «фішкою» називає особливу технологію, яка дозволяє робити це максимально швидко. Власне, йдеться про те, що дослідження проводять з допомогою все того ж таки мобільного застосунку Gradus.

На сьогодні лише в Google Play його завантажили більше 50 тисяч разів. Середня оцінка користувачів — 4,2 «зірки» (на основі 808 відгуків). В App Store рейтинг Gradus’у дещо гірший — лише 3,8 «зірки» (53 відгуки).

Як це працює

Завантажити Gradus може навіть трирічна дитина. Аби зареєструватись в ньому, достатньо вказати свої ім’я, e-mail, номер телефону та населений пункт. Відтак додаток періодично надсилатиме сповіщення із запрошенням взяти участь в тому чи іншому опитуванні.

Відколи Росія відкрито пішла війною на Україну опитування часто стосуються того, де перебуває людина (в країні чи виїхала за кордон), наскільки змінилось її фінансове становище, чи має вона роботу, як почувається, кому довіряє, чи допомагає ЗСУ, яким бачить майбутнє України, тощо. Трапляються також і суто маркетингові дослідження. Наприклад, нещодавно користувачів, які мають вдома котів, просили поділитись інформацією, якими саме кормами вони їх годують, наскільки загалом обізнані з брендами котячих кормів, що представлені на українському ринку.

Побудовані опитування, як правило, таким чином, що людині залишається лише обрати один із запропонованих варіантів відповіді на запитання. Іноді Gradus просить, щоб учасник опитування відповів на запитання своїми словами.

По часу опитування займають зазвичай від 5 до 15 хвилин.

Розробник Gradus’у запевняє, що всі опитування в додатку є анонімними і встановити, як саме відповіла конкретна людина, ніхто не зможе. Дані опитувань опрацьовують і передають замовникам вже в узагальненому вигляді. За деякими дослідженнями потім з’являються публікації в пресі. Кілька прикладів:

👉 Love marks, українське та раціональні покупки. Gradus дослідили споживчі патерни жителів України

👉 Підтримка українських виробників, сила брендів та раціоналізація попиту. Як війна змінила споживчу поведінку українців

👉 «Бізнес не емігрує з корінням, а лишає певні можливості в Україні. Це чудовий сигнал» — СЕО Gradus Research Євгенія Близнюк

👉 У жовтні щонайменше 64% українців стикалися з відключеннями світла – Gradus Research

На місяць Gradus проводить близько п’яти опитувань. Запрошення взяти участь у них здебільшого залишається актуальним декілька годин, тому відгукуватись на них бажано чимшвидше. Буває також, що дослідників цікавить лише певна категорія користувачів, тоді всіх інших вони «відсіюють».

Що по грошах

Як вже було сказано, за участь в опитуваннях Gradus платить. Проте не за всі. Розмір винагороди вказано в анонсі кожного опитування безпосередньо у застосунку. Вказують його, щоправда, не в гривнях, а у бонусах. Бонуси конвертують у гривні, коли приходить час закинути зароблені людиною гроші їй на мобільний.

Виплату Gradus проводить з 1 до 10 числа місяця, наступного після того, за який було зароблено кошти. При цьому, виплату здійснюють незалежно від того, яку суму було накопичено.

За замовчуванням гроші скидають на номер телефона, який людина вказала при реєстрації. Але в налаштуваннях можна вказати, щоб поповнювали який-небудь інший.

Ми починали з обіцянки розробника Gradus’у, що гроші, зароблені при проходженні у застосунку кількох опитувань на місяць, дозволять сплачувати рахунки за мобільний зв’язок. Це може бути сприйнято так, що заробленої суми буде достатньо, аби повністю покривати витрати на мобільний. Чи так це насправді?

Наш кореспондент встановив застосунок у травні цього року. Він відгукувався майже на всі запрошення взяти участь в опитуваннях. У підсумку пройшов 20 платних опитувань. Переважно за них нараховували по 5 бонусів (гривень). Пару разів ціна за проходження опитування складала 10 бонусів (грн).

Динаміка заробітків в застосунку Gradus

Місяць 2022 рокуК-ть пройдених опитувань,
за які було нараховано бонуси (гривні)
Бонуси
Грудень*210
Листопад324
Жовтень313
Вересень210
Серпень210
Липень313
Червень417
Травень15
Разом:20102

*Станом на 25.12.2022 р.

Отже, за участь в онлайн-опитуваннях упродовж майже восьми місяців вдалося заробити 102 бонуси (гривні), 92 з яких йому на момент написання цього матеріалу було переказано на мобільний рахунок.

Сто гривень – це, звісно, теж гроші, але ну геть не такі, що дозволили б покривати витрати на мобільний зв’язок при існуючих тарифах.

Найоптимальніше застосування для тих “копійок”, які платять користувачам Gradus’у, – це перераховувати їх на підтримку ЗСУ. Принаймні для абонентів “Київстар” наразі доступна така опція.

Читайте також:

x

Рекомендуємо

Офіс LiveSport: співробітники працюють за комп'ютерами і стежать за результатами спортивних подій

Як чехи зробили українську версію популярного мобільного додатка зі спортивними результатами

І міні-огляд додатка MyScore.UA для Android та iOS