Головна » Бізнес » Нерухомість » Верховний Суд поставив крапку у справі Львівська міськрада проти «Хлібосолу»
Хлібосол

Верховний Суд поставив крапку у справі Львівська міськрада проти «Хлібосолу»

Верховний Суд відмовився відкривати провадження за касаційною скаргою Львівської міськради на постанову та рішення судів нижчих інстанцій у справі про витребування з незаконного володіння ТОВ «Хлібосол» приміщень в будинку по вул. Городоцькій, 4 у Львові.

У своїй ухвалі від 13 лютого Верховний Суд пояснив таке своє рішення тим, що ця справа, як не крути, занадто дріб’язкова, щоб підлягати касаційному оскарженню.

Зокрема, він звернув увагу, що, згідно зі встановленими Господарським процесуальним кодексом України фільтрами, аби Верховному Суду взяти справу в роботу, ціна позову в ній мала б становити щонайменше 500 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 1 240 500 гривень станом на 1 січня 2022 року. У випадку ж із позовом Львівської міськради до ТОВ «Хлібосол» йдеться всього про 388 553 грн.

Аргументи Львівської міськради, що ця справа має «фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики у подібних правовідносинах» та що вона становить значний суспільний інтерес, на колегію суддів Касаційного господарського суду Верховного Суду не подіяли.

Ухвала Верховного Суду оскарженню не підлягає.

Спір Львівської міськради з ТОВ «Хлібосол» за приміщення на Городоцькій, 4 загальною площею 262,3 кв. м, на першому поверсі і в підвалі, тягнувся тривалий час. Міськрада наполягала, що весь будинок на Городоцькій, 4 належить до комунальної власності, а рішення Пустомитівського районного суду м. Львова, які стали відправною точкою для того, щоб згадані приміщення у цьому будинку зрештою опинились у власності «Хлібосолу», були підробленими.

В ході судових засідань же з’ясувалось, що будинок на Городоцькій, 4 не може бути повністю у комунальній власності, оскільки станом на 2004 рік, коли місто зареєструвало на нього право власності, в ньому вже були приватизовані квартири.

Зрештою, 20 липня 2023 року Господарський суд Львівської області повністю відмовив Львівській міськраді в задоволенні позовних вимог. Відтак вона пішла з апеляцією у Західний апеляційний господарський суд, проте він 19 жовтня 2023 року постановив залишити оскаржуване рішення господарського суду без змін. Власне на рішення цих судів міськрада й подавала касацію у Верховний Суд.

«Хлібосол» на вул. Городоцькій, 4 — це було перше у Львові кооперативне кафе, за даними львовознавця Ілька Лемка. Уже багато років воно не працює, на сьогодні від нього залишилась хіба одна вивіска.

Станом на 2022 рік серед засновників ТОВ «Хлібосол» були вказані громадянки РФ Юлія та Наталія Тимошенко. Того ж року приміщення «Хлібосолу» були арештовані та передані в управління АРМА в рамках кримінальної справи про шахрайство і підроблення документів.

На сьогодні, згідно з даними системи YouControl, засновниками ТОВ «Хлібосол» є київське ТОВ «Альфа-Аеротурсервіс» (60%) та Віктор Тимошенко з Києва (40%), він же вказаний кінцевим бенефіціаром «Хлібосолу».

x

Рекомендуємо

Ярослав Дубневич

ВАКС постановив примусово доставити Дубневича до суду

Учора, 26 жовтня, після того як народний депутат Ярослав Дубневич не з’явився ...