Головна » Бізнес » Медіа » Як чехи зробили українську версію популярного мобільного додатка зі спортивними результатами
Офіс LiveSport: співробітники працюють за комп'ютерами і стежать за результатами спортивних подій

Як чехи зробили українську версію популярного мобільного додатка зі спортивними результатами

І міні-огляд додатка MyScore.UA для Android та iOS

«Додайте українську мову». «Зробіть, будь ласка, українську мову». «Добавте українську мову і вибір різних мов відображення. Решта — супер!»… Пару років тому користувачі з України завалили чеську компанію LiveSport s.r.o. відгуками, в яких просили, а дехто й вимагав, додати українську мову в популярні мобільні додатки FlashScore та MyScore, що допомагають слідкувати за спортивними подіями у режимі онлайн. Як вчинять чехи — виконають прохання україномовних користувачів чи проігнорують їхні звернення, як це часто робили в самій Україні наші, вітчизняні, компанії, не кажучи вже про іноземні? Залишалось лише гадати.

У нас про LiveSport s.r.o., мабуть, мало хто чув. Проте в Чехії це відома компанія, що спеціалізується на онлайн-сервісах спортивної тематики, в т.ч. live результатах футбольних матчів та інших спортивних змагань. Заснована вона була в 2006 році підприємливими молодими людьми Мартіном Гаєком (Martin Hájek) та Їржі Марешем (Jiří Mareš), і вже за доволі короткий термін досягла вагомих результатів. У 2011 році Deloitte назвала її найбільш швидкозростаючою технологічною компанією у Чеській Республіці та другою за цим параметром у Центральній Європі. У 2015-му чехи придбали за декілька мільйонів євро свого конкурента з Данії, компанію Enetpulse, що забезпечувала даними про результати спортивних змагань британське агентство новин Reuters, данську національну телекомпанію TV 2 та ще близько 160 клієнтів по всьому світу.

На сьогодні LiveSport s.r.o. — це п’ятдесят сайтів та мобільні додатки, загальна аудиторія яких сягає 60 мільйонів осіб.

Штаб-квартира LiveSport у Празі

Штаб-квартира LiveSport у Празі

Перший мобільний додаток зі спортивною статистикою чеські розробники випустили наприкінці 2013 року. Потім ще один. І ще. Як для пристроїв, що працюють на операційній системі Android, так і для iPhone, iPad та Apple Watch. Найпопулярніші — FlashScore та MyScore. За якихось два-три роки їх завантажили більше 10 мільйонів користувачів.

Коли постало питання, робити чи не робити українську версію додатка, чехи, добре зваживши, вирішили таки робити. Заковика була тільки в тому, щоб знайти носіїв української мови, щоб переклад на українську був максимально якісний. Тож вони вдарились у пошуки. І, зрештою, таки знайшли партнерів з України, які зголосились реалізувати їхній задум.

І от, близько року тому LiveSport s.r.o. представила на суд своїх користувачів з України додаток українською мовою для Android та iOS — MyScore.UA. З тих пір лише в Google Play додаток набрав від 10 000 до 50 000 встановлень. Середня оцінка від українців — 4,8 «зірок». В iTunes рейтинг додатку — 4+.

Обіцяний міні-огляд

Завантажити додаток MyScore.UA можна цілком безкоштовно. Після того, як його буде встановлено, бажано в ньому авторизуватись (через Facebook, Twitter, Google+ чи e-mail). Відтак у користувача буде можливість синхронізувати додаток на різних пристроях, зберігати налаштування тощо.

На головному екрані додатку за замовчуванням відображається розділ «Футбол», але, за потребою, його можна змінити на будь-який інший із доступних у додатку видів спорту. А доступно їх там аж 30, починаючи від таких звичайних, як уже згаданий футбол, а також теніс, баскетбол, хокей, регбі, та закінчуючи екзотичним песапалло (відомий ще як «фінський бейсбол») і кіберспортом. Всього MyScore.UA дозволяє стежити за більш як 5 000 різноманітних турнірів/ліг.

Щоб не потонути в потоці інформації, в додатку передбачено функцію «Мої матчі»: просто клікаєте на зірочку біля матчу, який цікавить, або ж улюбленої команди — і дані щодо них будуть відображатися в окремій вкладці. Досить зручно. Причому, можна ще налаштувати push-сповіщення, які нагадуватимуть про початок змагання, а також триматимуть в курсі його перебігу. Якщо йдеться про футбол, то додаток повідомлятиме про голи, червоні картки, заміни в складах команд, рахунок 1-го тайму, підсумковий результат.

Взагалі, складається таке враження, додаток MyScore.UA найбільше орієнтований саме на футбольних вболівальників, бо саме про футбол в ньому подається найбільш розгорнута інформація. Так, у вкладці зі статистикою футбольного матчу можна побачити дані про відсоток володіння м’ячем, удари, в т.ч. в площину воріт і повз них, кількість штрафних, кутових, офсайди, фоли… Причому футбольну статистику можна конкретизувати окремо по 1-му тайму і по 2-му тайму. У вкладці Н2Н є змога побачити, як команди зіграли останні матчі. Словом, в тій всій інформації можна залипнути надовго.

Навігація по додатку в цілому інтуїтивно зрозуміла. Є пошук. Є календар, де можна переглянути, які змагання відбудуться найближчими днями, або, навпаки, зазирнути в архів. Є вкладка LIVE, де показано перелік матчів, які відбуваються в режимі реального часу. До речі, у переліку змагань можна побачити сірі та червоні квадратики з цифрами. Пояснюємо: червоними квадратиками позначено кількість матчів, які відбуваються в даний момент, а сірими — ті, що вже відбулися, та заплановані на поточну дату.

Цікаво, що чехи зі своєю «українізацією» не обмежились суто випуском української версії мобільного додатку, вони ще й запустили сайт українською мовою і ведуть «солов’їною» акаунти в соцмережах.

 

Нижче залишимо посилання на додаток MyScore.UA в Google Play та iTunes:

MyScore.UA для Android

MyScore.UA для iOS

x

Рекомендуємо

Крим

Львівський ІТ Кластер націлився на Крим

Як тільки, так одразу. Львівський ІТ Кластер, до якого входять 270 компаній, ...