Головна » Інше » Депутати вкрали у Львівської ОДА кусочок щастя

Депутати вкрали у Львівської ОДА кусочок щастя

Львівська облрада влаштувала сьогодні анонсовану заздалегідь показову розправу над облдержадміністрацією: депутати вирішили виселити держслужбовців із займаного адмінбудинку, що належить територіальній громаді, відібрати в ЛОДА частину повноважень, посилити контроль за її роботою. У правомірності таких радикальних кроків сумнівається навіть один зі «свободівців», які складають більшість в облраді.

Сьогодні, 17 грудня, депутати Львівської обласної ради доручили управлінню майном спільної власності Львівської обласної ради вжити вичерпних заходів щодо припинення договірних відносин (договір №12/11 від 24.02.2011) та виселення Львівської обласної державної адміністрації з орендованих приміщень. «За» це рішення проголосували 64 депутати.

ЛОДА орендує в обласної ради  приміщення 1,2 та 4 поверхів на вул. Винниченка, 18. У цих приміщеннях працює понад 100 держслужбовців.

Заступник голови ЛОДА – керівник апарату Андрій Мадзяновський назвав це рішення «незаконним і таким, що не грунтується на жодних нормах чинного законодавства». У губернатора вже підготували звернення до прокурора області, щоб він сказав, чи сьогоднішнє рішення депутатів є юридично обгрунтованим.

Мадзяновський зазначив, що договір аренди укладали між собою два господарюючі суб’єкти — управління облради та ОДА, і лише вони вони приймати рішення з цього питання. Крім того, у договорі окремими пунктами визначено, що доповнення або розірвання договору можливі за обопільною згодою обох сторін. ЛОДА ж на своє виселення згоди не давала.

«Ми як господарюючий суб’єкт справно сплачуємо орендну плату (за 1 кв. м ЛОДА платить ЛОР 1 грн. на рік – «Прибуток»), не маємо заборгованості з комунальних та інших платежів, чітко виконуємо всі умови, визначені чинним договором», — сказав Мадзяновський.

«Пропозицію» облради про виселення з приміщень ЛОДА розгляне не раніше 31 грудня 2013 року, коли завершиться термін оренди. І, не виключено, подасть на орендодавця до суду. Про це раніше попередив голова ЛОДА Олег Сало.

Голова комісії з питань контролю за ефективністю виконання державних і обласних програм та рішень ради Юксана Юринець, яка якраз внесла питання про виселення на розгляд ради, пояснила, що насправді рішення передбачає не негайне виселення ЛОДА, а те, що з 1 січня 2014 року облрада просто не продовжить їй термін оренди. «Після цього рішення управління майном спільної власності облради не буде продовжувати договір оренди з ОДА на наступний рік. Адже нинішній договір оренди чинний на рік», – сказала вона.

Захоплення владою

Також депутати на сьогоднішньому засіданні прийняли рішення про відкликання Львівською обласною радою власних повноважень, делегованих ЛОДА. Водночас вони ухвалили рішення про посилення контролю за роботою ЛОДА.

Згідно з цим рішенням, управління установами, закладами та організаціями, що перебувають у спільній власності територіальних громад області, здійснюватиметься безпосередньо обласною радою. Призначення керівників комунальних установ, організацій здійснюватиметься Львівською облрадою (або за наказом керівника управління майном спільної власності ЛОР, якщо йдеться про звільнення з власної ініціативи чи кінець контракту). Виконувачів обов’язків керівників комунальних установ призначатимуть та звільнятимуть також наказом начальника управління майном спільної власності обласної ради. Депутати також зобов’язали ЛОДА передати засвідчені копії та оригінали документів, що підтверджують трудові відносини з керівниками комунальних установ до управління спільним майном.

За словами депутата Львівської обласної ради Ярослава Качмарика, який виніс ці питання на розгляд сесії, такі пропозиції відображають настрої, які зараз панують і на Євромайдані, і в суспільстві, а саме те, що виконавча влада не є ефективною, натомість органи місцевого самоврядування не мають достатніх повноважень, аби впливати на процес ухвалення важливих рішень. При цьому він наголосив, що йдеться саме про власні повноваження, які 2005 року обласна рада делегувала адміністрації з огляду на те, що в країні тоді переміг «помаранчевий» президент.

Також депутати Львівської обласної ради проголосували за рішення «Про виконавчий комітет Львівської обласної ради». «За» таке рішення проголосувало 65 депутатів.  Депутати створили тимчасову контрольну комісію з формування виконавчого комітету Львівської облради у складі: Микола Кадикало (Батьківшина), Оксана Юринець (УДАР), Олександр Ганущин (НРУ), Михайло Дзюдзь (ППП), Ярослав Качмарик (Свобода). Головою комісії став керівник депутататської групи «Наш край» Мирослав Сеник. Комісія повинна підготувати звіт та пропозиції щодо створення виконкому ЛОР.

Губернатор Олег Сало декілька днів тому вже прокоментував очікуване рішення ЛОР про урізання повноважень ЛОДА: «Забирають повноваження, тоді на завтрашній день закривається все фінансування, перекривається казначейство. По яких статтях відправляти гроші? Завтра ні Пенсій не будемо платити, ні зарплат не будемо платити. Хто за це буде відповідати. Де здоровий глузд?».

Чужий серед своїх

Як не дивно, але нинішні рішення облради не підтримав депутат-«свободівець», юрист за фахом Пилип Пилипенко. Він пояснив, що, згідно з чинним законодавством, мінімальний термін оренди комунального майна складає 5 років. Угода між ЛОР і ЛОДА була укладена в 24 лютого 2011 року, тож ЛОДА може займати приміщення ЛОР до 2016 року. «Скоротити термін оренди має право орендар – ОДА, а не обласна рада», — зазначив він.

Відібрати у ЛОДА повноваження облрада, за його словами, могла лише ті, що сама їй добровільно передала. «Такі повноваження є передані рішенням від 1998 року. Тому у нинішньому рішенні мало б бути написано, які саме повноваження ми забираємо. Натомість у рішенні вказувалося про зовсім інше – що рада перебирає на себе повноваження щодо призначення керівників і покладає це на управління майном спільної власності, а не на виконком, який вона планує створювати», — пояснив він.

Рішення ж щодо виконкому «свободівець» назвав «абсолютно поза правовою площиною»: «Закон не передбачає виконкомів в органах місцевого самоврядування – обласних та районних радах. Виконкоми створюються, відповідно до закону, тільки в сільських, селищних та міських радах. Тому питання про виконком – це питання зміни законодавства», – пояснив депутат».

Облрада вже виселяла облдержадміністрацію зі свого приміщення. Рік тому, після прийняття мовного закону, коли губернатором був Михайло Костюк. Однак чиновники залишились на своїх місцях. З депутатами, як зазначили в ОДА, вдалося порозумітись.

ЛОР також уже намагалась відібрати в ЛОДА частину повноважень. Справа дійшла до суду. Чиновники програли народним обранцям суд першої інстанції, але подали апеляцію.

Коментарі

Тарас Стецьків, представник Громадянської Ініціативи «Третя Українська Республіка»:

«Це вірне політичне рішення і один з кроків, який вказує на делегітимізацію режиму Януковича в особі його представників у регіонах. Воно фактично дублює рішення Тернопільської обласної ради, яка 6 грудня визнала роботу облдержадміністрації незадовільною та відкликали делеговані їй повноваження».

Пилип Пилипенко, депутат Львівської обласної ради (фракція ВО «Свобода»):

«Я не підтримував ні одного з трьох рішень. Хоча з політичних міркувань я вважаю, що потрібно щось робити. Але робити у спосіб, який суперечить закону – це не найкращий вибір».

Микола Кміть, голова Львівської ОДА (2008-2010 рр.):

«Слід розуміти, що є повноваження центральної влади і повноваження обласної ради. Тому якщо обласна рада передає повноваження, то вона може їх відповідно відібрати. Все законно. Однак, чи це ефективно… Думаю, що ні».

Анатолій Романюк, політолог:

«Львівська обласна рада забрала в ОДА ті повноваження, які не є настільки принципово важливими, такими як, наприклад, соціальний захист, освіта, медицина. Проте ЛОР може виконувати координаційну роботу та контроль за львівською ОДА, яка надалі  виконуватиме основні свої функції».

Віктор Шемчук, голова Львівської ОДА (2 березня – 31 жовтня 2013 р.):

«Це тільки початок розгляду питання у правовій площині. Сьогодні ЗМІ перебільшують, що ЛОДА позбавили повноважень і приміщення. Я впевнений, що був договір оренди між обласною радою і обласною адміністрацією. І якщо обласна рада розірвала цю угоду, то адміністрація має право на оскарження. І я переконаний, що оскарження буде».

Фото: Zik.ua

x

Рекомендуємо

Хлібосол

Верховний Суд поставив крапку у справі Львівська міськрада проти «Хлібосолу»

Верховний Суд відмовився відкривати провадження за касаційною скаргою Львівської міськради на постанову ...