Головна » Гроші » Як і де обміняти ветхі або пошкоджені гроші
Ветха банкнота номіналом 5 гривень

Як і де обміняти ветхі або пошкоджені гроші

Навіть згорілі майже наполовину гривні можна обміняти на новенькі купюри.

Без зайвих слів переходимо відразу до справи. Точніше — до відповіді на питання, що робити, якщо у вас на руках опинились зношені, пошкоджені або зіпсуті купюри національної чи іноземної валюти — як і де їх можна обміняти на банкноти у нормальному стані, і чи це взагалі можливо.

(Забігаючи наперед, зазначимо, що так, можливо. Але не завжди.)

Почнемо з нашої рідної гривні.

Насамперед слід зрозуміти, до якої категорії віднести купюру, яка викликала у вас занепокоєння. Варіанти такі: зношені, значно зношені, пошкоджені та зіпсуті банкноти.

Зношені банкноти. Рано чи пізно всі гроші, які перебувають в обігу, втрачають свій первісний лиск. Їх жмакають, згинають, розгинають, хапають масними руками, тому вони з часом набувають непривабливого вигляду.

Відомо, що найшвидше зношуються дрібні купюри номіналом від 1 до 50 гривень. Такі «живуть» в середньому від року до трьох. Купюри номіналом 100 і 200 гривень більш живучі, вони дотягують і до десяти років. «Довгожителем» же є банкнота номіналом 500 гривень, яка здатна зберегти свої платіжні властивості більше десяти років.

Які ознаки зношеної банкноти?

Такі:

  1. потертості, часткова втрата фарби на зображеннях, розпушення паперу, втрата папером жорсткості;
  2. загальне або локальні забруднення, плями та написи (включаючи видимі в ультрафіолетових променях), площа кожного з яких менше або дорівнює 400 мм², колір яких контрастує з кольором навколишнього зображення або навколишньої незадрукованої ділянки банкноти (за винятком банкнот, забруднених спеціальним розчином унаслідок несанкціонованого втручання в спецпристрій для зберігання цінностей та банкнот, пошкоджених під час надзвичайного режиму);
  3. наявність відбитків штампів / печаток, площа кожного з яких менше або дорівнює 400 мм², уключаючи видимі в ультрафіолетових променях, крім штампів та / або написів про погашення;
  4. надриви або надрізи довжиною кожний понад 5 мм, що можуть бути склеєні прозорою клейкою полімерною або за допомогою клею паперовою стрічкою завширшки не більше ніж 10 мм у спосіб, який би не призводив до склеювання сусідніх банкнот у корінці;
  5. отвори та проколи, відірвані краї або кути, площа кожного з яких більша ніж 10 мм².

Якщо ви нарахували на своїй проблемній купюрі хоча б одну із наведених ознак, то, швидше за все, ви маєте справу із зношеною банкнотою. І це найпростіше, що могло з вами статися в контексті теми цієї статті. Таку банкноту у вас зобов’язані прийняти в будь-якому магазині чи супермаркеті, в банку, в ресторані — взагалі будь-де. А в банку, за вашим бажанням, таку купюру зобов’язані обміняти вам на незношену, придатну для обігу. У разі ж, якщо в банку вам відмовляють у цьому, натякніть, що напишете на них скаргу в територіальне відділення Національного банку України. Як правило, після цього банкіри йдуть назустріч, бо не хочуть отримувати «жовту картку» від регулятора.

З цим ніби розібрались.

Наступний пункт — значно зношені купюри. Сюди ж відносять і пошкоджені купюри.

Логічно, що такі купюри є в гіршому стані, ніж зношені.

Ось ознаки, за якими відрізняють значно зношені і пошкоджені банкноти:

  1. банкноти, пошкоджені вогнем, водою, різними рідинами або
    хімікатами, з утраченими частинами та/або з отворами, що зберегли цілу
    частину, площа якої не менше ніж 55% початкової площі банкноти;
  2. банкноти, розірвані (розрізані) на дві частини, на яких збереглись
    обидва однакові серійні номери, і загальна площа цих частин є не меншою, ніж
    55% початкової площі банкноти;
  3. банкноти, складені (склеєні) з двох суміжних частин різних банкнот
    одного номіналу та дизайну, якщо одна з частин має не менше ніж 50%
    початкової площі, а загальна площа цих частин становить не менше ніж 98%
    початкової площі банкноти;
  4. забруднення, плями, написи, відбитки штампів/печаток, крім штампів
    та/або написів про погашення (уключаючи видимі під дією ультрафіолетових
    променів) площею кожні понад 400 мм2, колір яких контрастує з кольором
    навколишнього зображення або навколишньої незадрукованої ділянки
    банкноти (за винятком банкнот, зафарбованих спеціальним розчином унаслідок
    несанкціонованого втручання в спецпристрій для зберігання цінностей або тих,
    що мають характерне контурне забарвлення, яке може свідчити про
    спрацювання спецпристрою для зберігання цінностей);
  5. банкноти, які внаслідок забруднення мають свічення під дією
    ультрафіолетових променів по всій площині банкноти (за винятком банкнот,
    зафарбованих спеціальним розчином унаслідок несанкціонованого втручання в
    спецпристрій для зберігання цінностей або тих, що мають характерне контурне
    забарвлення, яке може свідчити про спрацювання спецпристрою для зберігання
    цінностей);
  6. банкноти, оброблені спеціальними хімічними реактивами під час
    проведення оперативних заходів чи слідчих дій;
  7. банкноти, склеєні скотчем або паперовою стрічкою шириною понад 10 мм (бо це перешкоджає їх обробленню на
    автоматизованих системах оброблення банкнот);
  8. заламіновані банкноти;
  9. банкноти, розірвані (розрізані) на дві частини, на яких немає хоча б
    одного серійного номера, і загальна площа цих частин є не меншою, ніж 55%
    початкової площі банкноти;
  10. банкноти, розірвані (розрізані) на три або більше частин, уключаючи
    склеєні;
  11. банкноти, пошкоджені під час надзвичайного режиму;
  12. банкноти, які внаслідок значного пошкодження вогнем, водою,
    різними рідинами або хімікатами мають свічення під дією ультрафіолетових
    променів, деструкцію та обвуглення паперу на окремих ділянках або по всій
    площі банкноти, і площа яких під час приймання та оброблення може стати
    меншою, ніж 55% початкової площі банкноти, або внаслідок чого створилася
    цілісна група пошкоджених банкнот, яку неможливо розділити;
  13. банкноти, забруднені хімічними та радіоактивними речовинами, будь-якими токсичними органічними субстанціями, що впливають або за певних
    умов можуть негативно впливати на здоров’я людини;
  14. банкноти, зафарбовані спеціальним розчином унаслідок
    несанкціонованого втручання в спецпристрій для зберігання цінностей або
    мають характерне контурне забарвлення, що може бути наслідком спрацювання
    спецпристрою для зберігання цінностей.

Як бачите, паперові гривні можуть бути в геть жалюгідному стані, головне — щоб від них залишилось щонайменше 55% їх початкової площі, і тоді є шанс, що їх обміняють на новіші.

Наявність у вашої купюри бодай однієї з перелічених вище ознак дає підстави віднести її до категорії значно зношених або пошкоджених. Це дещо складніший випадок, ніж зі зношеними купюрами, але і він не критичний.

Майте на увазі, що в сфері торгівлі та обслуговування такі гроші у вас, швидше за все, не приймуть, і мають на те право. З такими, скажемо, ветхими купюрами треба йти прямо в територіальний підрозділ Нацбанку. На сьогодні, щоб ви знали, регіональні управління НБУ діють в Січеславській (Дніпропетровській), Запорізькій, Одеській, Харківській, Хмельницькій, Львівській областях та в м. Києві.

Не панікуйте, якщо не побачили в переліку свою область. З 1 вересня 2020 р. набули чинності прийняті Нацбанком зміни до Правил визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних та обігових монет національної валюти України. Тепер приймати і передавати значно зношені банкноти для дослідження в НБУ можуть всі банки, а не лише уповноважені, як це було до цього часу. 

Отож, зі своїми «скаліченими» купюрами йдете в регіональне управління НБУ або в будь-який банк і просите обміняти вам їх на нормальні, тобто на платіжні. Для цього доведеться написати заяву, в якій треба буде вказати кількість значно пошкоджених банкнот, загальну суму в гривнях, описати ситуацію, внаслідок якої банкноти було пошкоджено, і реквізити для перерахування суми платіжних банкнот.

Візьміть до уваги, що у разі, якщо банкноти були пошкоджені хімікатами, токсичними речовинами і тому подібною бідою, треба пред’явити довідку про те, що гроші пройшли дезінфекцію, дезактивацію, інакше їх у вас просто не приймуть.

У комерційних банках займатимуться лише пакуванням банкнот з максимальним збереженням цілісності і передаватимуть до Національного банку для проведення досліджень. Тому, звичайно, краще, якщо є змога звернутись безпосередньо в Нацбанк.

В НБУ отримані від вас пошкоджені гроші сфотографують, обстежать, складуть акт про обстеження. Ті банкноти, які збереглись більш ніж на 55%, тут же при вас обміняють на банкноти в нормальному стані. Ті ж, які збереглись менш як на 55%, заберуть для дослідження у Департамент грошового обігу НБУ.

Це дослідження безкоштовне. Якщо в його ході встановиться, що гроші платіжні, так само можна розраховувати, що їхню суму вам повернуть новенькими купюрами. У тому разі, якщо банкноти визнають неплатіжними, то їхню вартість вам не компенсують. Й самі «папірці» не повернуть. Вони пробудуть в НБУ протягом півроку, після чого їх утилізують. Тому, якщо хочете отримати їх назад, доведеться написати ще одну заяву з проханням повернути їх вам.

По ідеї, з поверненням не повинні виникнути проблеми. Єдиний нюанс — це якщо виявиться, що гроші підроблені. Фальшивка. О, в цьому разі їх точно вам не повернуть. Якщо фальшивих банкнот буде дві і більше, то банкіри ще й в обов’язковому порядку проінформують про «знахідку» куди треба, тобто в правоохоронні органи.

Ще одне. Допустимо, у вас гроші доволі серйозно обгоріли. Краще не намагайтесь роз’єднати їх самотужки — запакуйте акуратно в яку-небудь коробку і так несіть на обмін. Фахівці самі розберуться.

Окрема категорія — зіпсовані купюри. Йдеться про ті купюри, які мають сліди навмисного їх псування людиною. Мабуть, усім такі бодай раз в житті траплялись — помальовані, з якимись написами, цифрами і т.п. По ідеї, вони б не мали до вас потрапити, бо з моменту псування вони втрачають свої платіжні властивості і їх не повинні були приймати в рахунок оплати, а тим паче давати вам на здачу абощо. До цієї категорії належать також купюри, помічені спеціальним чином правоохоронними органами. Наприклад, на них невидимою фарбою може бути написано «Хабар». Мабуть, зайве казати, що розраховувати на обмін таких банкнот на нормальні зайве — хіба що ви самі є співробітником правоохоронних органів.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2213426812053130&set=a.945551538840670&type=3&theater

Отже, з гривнею більш-менш розібрались.

Тепер про обмін ветхої іноземної валюти — долара, євро і т.д.

Тут, як і в випадку з гривнею, все залежить від того, якою вважається банкнота — платіжною чи не платіжною. Платіжні, навіть якщо вони в поганому стані, є змога обміняти, неплатіжні — ні.

Процедура обміну зношених і пошкоджених доларів, євро марудніша, ніж українських національних грошей.
Основне — щоб купюри були платіжними. Такими визнаються банкноти іноземної валюти, коли вони повністю відповідаю встановленим банком-емітентом зразкам і зберегли такі ознаки платіжності:

  • найменування банка-емітента;
  • номер і серію;
  • номінал цифрами та словами;
  • основні зображення лицьового та зворотного боків;
  • елементи захисту — водяний знак, магнітні мітки, захисні стрічку і волокна, мікро- та макротексти, голограму.

Банкноти можуть також мати незначні ознаки зношення, такі як:

  • потертості та загальне забруднення (включаючи забруднення, що спричиняють локальну люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях);
  • невеликі масні та інші плями, написи, відбитки штампів (за винятком штампів, які свідчать про те, що банкнота є неплатіжною), що перекривають одну з ознак платіжності не більше ніж на 20%;
  • надірвані і заклеєні в будь-який спосіб, якщо кожний із надривів не перевищує однієї четвертої частини ширини банкноти та місце склеювання не заважає визначити ознаки платіжності;
  • з проколами та отворами діаметром до 0,5 мм.

Такі купюри можна обміняти на купюри в нормальному стані в комерційних банках, сплативши комісію. Така послуга в банків називається інкасо валюти. Розмір комісії кожен з них встановлює на власний розсуд. Як правило, йдеться про порядку 10% від номіналу купюр, що обмінюються. Обґрунтовують цю плату наші банкіри тим, що їм доводиться витрачатись на відправлення пошкоджених і зношених банкнот до банків-емітентів для обміну.

Порада: не намагайтесь реанімувати долари або євро самотужки за допомогою підручних засобів, того ж таки скотчу, бо так ви лише знизите шанси на їх успішний обмін. Таким можуть собі дозволити хіба що досвідчені реставратори, як-от користувачка «Фейсбуку» Zheneva Kabarivska (див. пост нижче).

https://www.facebook.com/zhenewa.kabarivska/posts/2444139218991395

Ось і все. Сподіваємось, ця стаття була для вас корисна, і ви тепер знаєте, як і де поміняти зношені і пошкоджені гривні, долари, євро.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...