Головна » Бізнес » «Карлсберг-Україна» відсудила у «Першої приватної броварні» бренд «Нульовка»
Андрій Мацола

«Карлсберг-Україна» відсудила у «Першої приватної броварні» бренд «Нульовка»

Пивоварна компанія «Карлсберг-Україна» відсудила у «Першої приватної броварні» (ППБ) право на використання бренду «Нульовка».

Про це йдеться в рішення Господарського суду Києва, датованого 15 березня 2016 року, інформує «Ліга.Бізнес».

Згідно з рішенням суду, «Карлсберг-Україна» звернулася до суду з вимогою про дострокове припинення дії свідоцтва на знак для товарів і послуг «Нульовка» щодо всіх товарів класів 32 і 33 Міжнародної класифікації товарів і послуг, виданого на ім’я ППБ. Крім того, позивач вимагав від Державної служби інтелектуальної власності внести зміни до Державного реєстру свідоцтв України на знаки для товарів і послуг про дострокове припинення права використання «Нульовки» компанією ППБ.

Аргументом «Карлсберг-Україна» в судовій суперечці став той факт, що ППБ не використало зареєстрований товарний знак «Нульовка» протягом трьох років, що є підстава для дострокового припинення права використання марки.

Згідно з законом про охорону прав на знаки для товарів і послуг, якщо знак для товарів і послуг не використовується в Україні повністю або щодо частини зазначених у свідоцтві товарів і послуг протягом трьох років від дати публікації відомостей про видачу свідоцтва на використання марки, або від іншої дати після цієї публікації, будь-яка особа має право звернутися до суду із заявою про дострокове припинення дії свідоцтва повністю або частково.

У цьому випадку дія свідоцтва може бути припинена повністю або частково лише за умови, що власник свідоцтва не зазначить поважні причини такого невикористання. Такими поважними причинами, зокрема, є обмеження імпорту або інші вимоги до товарів і послуг, встановлені законодавством; можливість введення в оману щодо особи, яка виробляє товари чи надає послуги та інші.

В матеріалах справи зазначено, що ППБ самостійно бренд «Нульовка» не використовувала з 2012 року, а передала право його використання компанії «Олмар», яка, як виняток, не має права використовувати бренд при виробництві пива. Ця компанія виробляла безалкогольний напій «Галицький добродій» з використанням на етикетці спірного знаку «Нульовка».

Суд задовольнив позов повністю, оскільки ППБ не змогла довести наявність в своєму асортименті продукції зі знаком «Нульовка». Зараз в компанії цю справу не коментують. За словами віце-президента з комунікацій «Карлсберг-Україна» Світлани Веселовської, компанія має намір перереєструвати «Нульовку» на себе і почати випустити відповідної продукції. Зараз в портфелі компанії є безалкогольне пиво «Балтика 0».

«Перша приватна броварня» була створена в 2004 році у Львові Андрієм Мацолою, його братом та мамою і залишалася виключно сімейним бізнесом до січня 2012 року.

У 2012 році відбулося злиття компанії з ПБК «Радомишль», який належав міжнародній групі OASIS CIS, що спеціалізується на виробництві пива та безалкогольних напоїв у 6 країнах. 30% акцій OASIS CIS належать Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) i німецькому пивному концерну Oettinger. Контрольним пакетом OASIS CIS володіють 4 керуючих партнера компанії — громадяни США, Ізраїлю, Великобританії та Росії.

У результаті злиття «Перша приватна броварня» сьогодні здійснює управління 2-ма пивзаводами – у Львові та в Радомишлі сумарною потужністю 2 млн гл пива в рік.

Найбільшим акціонером компанії та її СЕО є українець Андрій Мацола, другий за величиною пакет належить ЄБРР. Решта акцій розподілені між концерном Oettinger і керуючими партнерами групи OASIS.

Читайте також:

«Oasis СНД» і «Перша приватна броварня» створюють спільний бізнес

Власник «Першої приватної броварні» увійшов у наглядову раду «Радомишля»