Головна » Бізнес » «Маски-шоу» в холдингу !Fest: що озброєні люди робили в головному офісі відомої львівської компанії та в чому її звинувачує БЕБ
FESTrepublic
FESTrepublic, на території якого розташовано головний офіс холдингу !Fest

«Маски-шоу» в холдингу !Fest: що озброєні люди робили в головному офісі відомої львівської компанії та в чому її звинувачує БЕБ

«Маємо сьогодні на FESTrepublic класичні маски-шоу. В шоломах з автоматами, броніках — все як на фронт відправляли», — пост з такими словами опублікував на фейсбуці 17 жовтня близько обіду Юрко Назарук, співзасновник львівського холдингу !Fest, який знаменитий на всю Україну та за її межами своїми креативними ресторанами та закладами («Криївка», «Мазох», «П’яна вишня» тощо).

Зі слів Назарука, офіс компанії штурмували співробітники Бюро економічної безпеки (БЕБ) спільно з СБУ (зрештою інформація щодо участі в цій історії представників Служби безпеки не підтвердилась. – ред.).

БЕБ “штурмує” !Fest. Відео: Ю.Назарук

Пізніше в офіційному прес-релізі !Fest пожалівся, що «17 жовтня близько 14 години люди в камуфляжі з повним бойовим вирядом та штурмовими автоматами разом із купою молодиків (переважно в шкірянках та сумочками через плече) оточили периметр території !FESTrepublic, увірвались в центральний офіс, заблокували всі виїзди/виходи та паралізували роботу компанії».

«Маски-шоу» — вираз, добре відомий українцям віком 40+ років, який вживається на позначення подій, в яких беруть участь бійці спецпідрозділів силових органів у повному спорядженні (автомати, бронежилети, балаклави…). Раніше «маски-шоу» часто влаштовувала податкова міліція. Вважається, що вираз походить від гумористичної телепередачі «Маски-шоу».

Іншу версію подій виклали в БЕБ. Там розповіли, що цивілізовано прийшли в головний офіс «Фесту», щоб провести там обшук. Перед початком слідчих дій ознайомили представників холдингу, до якого входять близько шістдесяти різних суб’єктів господарювання, з процедурою обшуку, роз’яснили їм їхні права та обов’язки. Роботу компанії, мовляв, не блокували.

Обидві сторони сходяться в тому, що обшук тривав близько 16 годин. До 6:20 ранку 18 жовтня, уточнили у «Фесті».

Чого БЕБ причепився до «Фесту»

В БЕБ заявили, що викрили !Fest в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах. Як встановили детективи Бюро, біля 2000 співробітників закладів, що входять до холдингу, отримують заробітну плату двома частинами: одна — офіційна, мінімальна зі сплатою всіх обов’язкових платежів, а інша — неофіційна.

«Задля виплати останньої кожен співробітник під час прийому на роботу оформлював до картки для виплат заробітної плати дублікат, який передавав до відділу кадрів, — описує схему БЕБ. — Надалі, використовуючи цей дублікат, представник головного офісу холдингу зараховував другу частину заробітної плати кожному співробітнику, зазначаючи у призначенні платежу «власне поповнення рахунку». Тіньова заробітна плата надходила на картки для виплат один-два рази на місяць».

У такий спосіб, заявили в БЕБ, !Fest ухилився від сплати військового збору, Єдиного соціального внеску, що має сплачувати підприємство, та ПДФО. Завдані бюджету збитки попередньо оцінюються у понад 50 млн гривень.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212-1 КК України. Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генпрокурора.

На цьому претензії Бюро економічної безпеки до львівського ресторанного холдингу не вичерпуються. За попередньою інформацією детективів, інформує БЕБ, в закладах «Фесту» не використовували РРО під час розрахунків з клієнтами та отримували оплату від клієнтів готівкою.

Що !Fest відповів на закиди БЕБ

Заявив, що за схемою, про викриття якої бравує БЕБ, вважаючи її незаконною, насправді «працює вся ресторанна галузь країни», «більше того, мабуть, не лише ресторанна, а й ІТ галузь і безліч інших. Іншими словами — великий сектор економіки».

Підтвердив, що частина їхніх ресторанів веде господарську діяльність як ФОПи.

На думку холдингу, з боку БЕБ було некоректно «збивати все до купи, роблячи якісь припущення і називаючи якісь суми».

«Ми працювали і будемо працювати в рамках чинного законодавства, як би хто його не трактував», — наголосили у !Fest.

Такими «маски-шоу», вважають там, влада подає погані сигнали іноземним інвесторам, які хотіли б прийти або ж повернутись в Україну.

Фрагмент прес-релізу !Fest щодо обшуків
Фрагмент прес-релізу !Fest щодо обшуків

«Фест» дав зрозуміти, що відтак обере своїм пріоритетом на найближчу перспективу відкриття ресторанів за кордоном.

Що знайшло БЕБ під час обшуків у «Фесті»

Обшук в головному офісі холдингу, який, нагадаємо, тривав 16 годин, проводили, за даними БЕБ, загалом 25 детективів та 6 співробітників для оперативної підтримки. Вони «відпрацювали» понад 2 тис. кв. м території, на якій розташований офіс, та саму 5-поверхову будівлю з її сімома окремими виходами.

«Всі приміщення та сейфи були відкриті представниками підприємства добровільно, без застосування спецзасобів», — зазначили в Бюро.

Під час обшуку детективи виявили і вилучили 415 банківських карток, які належать співробітникам та найманим працівникам «Фесту», готівку в різній валюті на суму 8 млн грн в еквіваленті, службову документацію, що свідчить про нелегальні господарські операції, чорнові записи, печатки тощо, поінформували в БЕБ. Комп’ютерну техніку не вилучали.

x

Рекомендуємо

Винниківська тютюнова фабрика

На Львівську тютюнку прийшли з обшуком

Детективи Бюро економічної безпеки України спільно з детективами територіального управління БЕБ у ...