Головна » Бізнес » Енергетика » НАБУ оголосило в розшук нардепа Дубневича
Ярослав Дубневич у сесійній залі Верховної Ради
Ярослав Дубневич. Фото: Олег Федонюк

НАБУ оголосило в розшук нардепа Дубневича

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) оголосило в розшук народного депутата Ярослава Дубневича. Його підозрюють у тому, що організував заволодіння державним майном на суму понад 2,1 млрд грн та легалізував незаконно отриманий прибуток.

Про відповідну підозру НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили Дубневичу 10 жовтня. При цьому зазначається, що він в НАБУ, де йому мали повідомити про підозру, не прибув.

За що НАБУ розшукує Дубневича

За версією слідства, упродовж 2013-2017 років Ярослав Дубневич організував заволодіння природним газом підконтрольними йому службовими особами Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська область) на загальну суму понад 2,1 млрд грн.

Під його керівництвом підприємства-власники згаданих ТЕЦ уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу за пільговими цінами нібито для виробництва теплової енергії населенню. Насправді ж цей газ був використаний для виробництва електроенергії, яку надалі було реалізовано ДП «Енергоринок» за ринковою ціною.

Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ Дубневича отримали незаконний дохід (надприбутки) у сумі понад 3,5 млрд грн.

«Впродовж 2013-2018 років народний депутат організував легалізацію (відмивання) частини вказаних коштів на суму понад 450 млн грн шляхом переведення на рахунки підконтрольної ТОВ та компаній-нерезидентів, у тому числі зареєстрованих у Кіпрській Республіці та на Маршаллових Островах, їх змішування та маскування та врешті-решт повернення в Україну під виглядом іноземних інвестицій для фінансування нового бізнесу у Львівському регіоні», — розповіли в НАБУ.

Схема розкрадання газу на Новороздільській та Новояворівській ТЕЦ. Інфографіка НАБУ
Інфографіка: НАБУ, САП

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України. У разі доведення вини, йому може загрожувати до 12 років позбавлення волі.

Дубневич став шостим підозрюваним у справі про розкрадання газу на Новояворівській та Новороздільській ТЕЦ. Іншим учасникам схеми про підозру повідомили у січні 2018 року (епізод щодо розкрадання газу на 1,4 млрд грн) та у серпні 2020 року (епізод щодо розкрадання газу на 729,8 млн грн). Щодо п’ятьох учасників скеровано до суду обвинувальні акти. На цілісні майнові комплекси обох ТЕЦ вартістю близько 800 млн грн накладено арешт. Конкретно щодо Дубневича вирішується питання обрання йому запобіжного заходу. Слідство триває.

В НАБУ зауважили, що вказана справа, слідство у якій детективи розпочали у 2016 році, є однією з найскладніших справ у сфері економіки в історії НАБУ та САП.

Дубневич «засвітився» онлайн

Оголошення про розшук нардепа Ярослава Дубневича опубліковане на сайті НАБУ 17 жовтня. Цього ж дня, за повідомленням Центру протидії корупції, той з’явився по відеконференцзв’язку на судовому засіданні у Вищому антикорупційному суді, де розглядається справа, в якій він проходить як один зі звинувачених у привласненні 93,2 млн грн філії Укрзалізниці. Дубневич заявив, що перебуває у лікарні, проте не вказав, у якій саме.

x

Рекомендуємо

Ярослав Дубневич

ВАКС постановив примусово доставити Дубневича до суду

Учора, 26 жовтня, після того як народний депутат Ярослав Дубневич не з’явився ...