Головна » Інше » Обсяги молодіжного житлового будівництва на Львівщині скорочуються у зв’язку з недофінансуванням

Обсяги молодіжного житлового будівництва на Львівщині скорочуються у зв’язку з недофінансуванням

У зв’язку з недофінансуванням обсяги молодіжного житлового будівництва у Львівській області скорочуються, а значна частина позичальників взагалі втрачає можливість отримати кредит через досягнення 30-річного віку.

Про це „Контекст-медіа” повідомила прес-служба Львівської облдержадміністрації з посиланням на інформацію, надану Головним управлінням сім’ї та молоді ОДА.

Управління зазначає, що лише у 2002 році з державного бюджету із запланованих 3,4 млн. грн. виділено було 2,5 млн. грн., з обласного – 260 тис. грн. замість запланованих 500 тис. грн. Відтак кредити було надано лише 34 молодим сім’ям.

Поки що не краща ситуація складається й у поточному році. „На 2003 рік кошти передбачені тільки в бюджетах м.Дрогобича – 150 тис. грн., Яворівського району – 50 тис. грн., Старосамбірського району – 30 тис. грн. В обласному бюджеті передбачено 260 тис. грн. Сумарно це складає 490 тис. грн., а цього недостатньо для успішної реалізації програми будівництва житла для молоді”, – повідомляє Головне управління сім’ї та молоді облдержадміністрації.

У той же ж час воно відзначає, що дещо кращою є ситуація у Львові, у міському бюджеті якого на молодіжне будівництво передбачено 1 млн. грн. Хоча й, підкреслює, проблема житла в обласному центрі значно гостріша, аніж в інших регіонах області.

Реальне надходження коштів на фінансування програми молодіжного будівництва з початку цього року складає сумарно 1 080 тис. грн.: 1 млн. грн. – з державного бюджету, 50 тис. – з обласного, 30 тис. – з міського бюджету Дрогобича.

„Такий графік виділення коштів ставить під загрозу виконання задекларованих невеликих об’ємів фінансування програми молодіжного житлового будівництва”, – наголошує Головне управління сім’ї та молоді ОДА.

Для виправлення ситуації, що склалася, вважає управління, необхідно збільшити фінансування програм з обласного бюджету до 2-3 млн. грн. на рік, а також активізувати впровадження програми в більшій кількості регіонів області, ширше залучати кошти з районних та міських бюджетів.

На випадок дефіциту коштів у районних та міських бюджетах ситуацію можна виправити, як пропонує управління, шляхом передачі під кредитування будівництва житла для молоді Львівському регіональному відділенню Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву або структурам МЖК (членам асоціації „Укрмолодьжитло”) земельні ділянки та об’єкти незавершеного будівництва, що знаходяться на території області, після визначення економічної привабливості запропонованого проекту.

„Збільшити обсяги коштів для кредитування молодіжного житлового будівництва можливо також і шляхом передбачення пільг підприємствам та установам, які фінансуватимуть для своїх перспективних молодих працівників цю програму”, – додає Головне управління сім’ї та молоді Львівської ОДА.
Управління також вважає, що у виконкомах міст області необхідно удосконалити систему обліку молодих сімей та одиноких молодих громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

У Львівській області покращення житлових умов загалом потребують близько 600 молодих сімей, що вимагає фінансування в обсязі 6-7 млн. грн.

На обліку за отриманням кредиту на сьогодні перебуває усього 350 молодих сімей. За існуючого стану фінансування кредити по програмі молодіжного будівництва за рік видаються не більш, ніж 50 позичальникам.

З 1998 по 2002 роки на Львівську область для реалізації програми підтримки молодіжного будівництва з держбюджету виділено понад 10,7 млн. грн., з обласного – 1,27 млн. грн. За цей час кредити було надано 151 сім’ї, 83 із яких уже отримали квартири.

Здійснення програми підтримки молодіжного житлового будівництва розпочато у 1998 році.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...