Головна » Інше » Начальник Західної регіональної митниці Тараса Козака подав судовий позов до “Львівської газети”

Начальник Західної регіональної митниці Тараса Козака подав судовий позов до “Львівської газети”

Начальник Західної регіональної митниці (ЗРМ) Тарас Козак подав позов до Личаківського суду м Львова до “Львівської газети” за передрук статті Пьотра Косцінського у польській газеті „Rzeczpospolita”, в якій ішлося про ситуацію у Львові, — повідомив головний редактор „Львівської газети” Олег Онисько.

У прес-релізі повідомлено, що у польському виданні обсяг статті налічував 26 слів. Позов до суду на „Львівську Газету” ігнорував факт передруку, проте судді офіційно передали оригінальний примірник польського видання, де з’явилося першоджерело. Тоді адвокат позивача О. Калішевич почав переконувати суд у тому, що передрук не є дослівним відтворенням, а “літературним” перекладом.

У прес-релізі відзначено, що на те, що публікація у “Газеті” є дослівним перекладом тексту з Rzeczpospolita, вказує посилання на джерело, використання логотипу польської газети та особливий шрифт, який уживають у “Львівській газеті” для передруків текстів з інших засобів масової інформації. Автор оригінального тексту Пьотр Косцінський дав усну згоду на передрук і при потребі готовий це підтвердити.

Голова Личаківського суду п. Горецький, який слухає цю справу, відмовив юристам “Газети” у внесенні будь-яких клопотань, зокрема про залучення до процесу автора перекладу і проведення фахової текстологічної експертизи. Натомість суддя погодився із пропозицією адвоката Калішевича викликати на наступне судове засідання фахівця-полоніста (чи просто текстолога), який би довів, що текст у “Газеті” – чиста літературщина, а не жодне “дослівне відтворення”.

У прес-релізі зазначено, що редакція Rzeczpospolita вже відреагувала на судовий позов до „Львівської Газети”.

“У жовтні цього року в статті “Податками по опозиції” ми описали ситуацію у Львові, де податкові й митні служби утискають опозицію, ведучи боротьбу зокрема з незалежною “Львівською Газетою”. Згадане щоденне видання передрукувало цю статтю – і за це його очікує судова справа” — відзначають польські журналісти. Голова Західної регіональної митниці Тарас Козак вимагає від “Львівської Газети” спростування і відшкодування у розмірі 86 гривень (близько 62 злотих).

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...