Головна » Інше » У Львівській області розробили Концепцію забезпечення умов підготовки і регіонального розподілу фахівців з в/о у сфері машинобудування на 2003-08 рр.

У Львівській області розробили Концепцію забезпечення умов підготовки і регіонального розподілу фахівців з в/о у сфері машинобудування на 2003-08 рр.

Інститут інженерної механіки та транспорту (ІІМТ) Національного університету „Львівська політехніка” розробив Концепцію забезпечення умов підготовки і регіонального розподілу фахівців з вищою освітою у машинобудівній галузі у 2003-2008 рр.

Про це було повідомлено на регіональній науково-практичній конференції у „Львівській політехніці” сьогодні.

Концепцію погодили Головне управління промислової політики Львівської облдержадміністрації, Конфедерація ділових кіл Львівщини, регіональна науково-промислова асоціація „ГалАвто” і Львівський міський центр зайнятості. Її суть, що полягає у забезпеченні машинобудівних підприємств Львівщини висококваліфікованими молодими кадрами, застосовуватиметься на загальноукраїнському рівні.

Як розповів проректор НУ „Львівська політехніка”, котрий побажав не називати його прізвища, розроблена ІІМТ Концепція була представлена минулото тижня науково-практичному сермінарі за участю представників Міносвіти, які вирішили в рамках есперименту відпрацювати її на базі 41 вищого навчального закладу. „Йде відпрацювання документів на базі цієї Концепції, положення про організацію навчального процесу”, — сказав він.

Концепція забезпечення умов підготовки і регіонального розподілу фахівців з в/о у сфері машинобудування базується на іншій Концепції — кредитно-модульної системи підготовки фахівців і є її доповненням. Нею передбачено створення двох робочих груп — інформаційного забезпечення та аналізу.

Перша (її формуватимуть ІІМТ спільно з відділом працевлаштування НУ „Львівська політехніка”) здійснюватиме, зокрема, підготовку і скерування на зацікавлені підприємства інформації про поточний і перспективний плани випуску бакалаврів, спеціалістів і магістрів за напрямками і спеціальностями.

Друга займатиметься аналізом освітньо-професійних програм та освітньо-кваліфікаційних характеристик з точки зору сучасних і перспективних умов виробництва і розробкою рекомендацій щодо вдосконалення. Вона також аналізуватиме навчальні плани і розроблятиме рекомендації для уніфікації навчальних дисциплін в умовах кредитно-модульної системи підготовки фахівців.

Велика увага у Концепції приділяється практичному навчанню студентів. Так, в одному з її пунктів сказано, що Конфедерація ділових кіл Львівщини разом з райдержадміністраціями та міськвиконкомами за погодженням з підприємствами і організаціями надають „Львівській політехніці” допомогу у вигляді спонсорських коштів, матеріальних ресурсів, обладнання, приладів для модернізації і створення нових навчальних лабораторій, подальшої комп’ютеризації навчального процесу і впровадження новітніх технологій навчання, скерування кращих студентів на навчання і практику у провідні зарубіжні вищі заклади освіти і фірми машинобудівого спрямування.

Керівники машинобудівних підприємств Львівщини неодноразово наголошували на зустрічах з керівництвом області на тому, що галузь машинобудування відчуває дефіцит висококваліфікованих молодих кадрів.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...