Головна » Бізнес » В «Купуймо разом!» поділились першими успіхами в організації закупівельних груп

В «Купуймо разом!» поділились першими успіхами в організації закупівельних груп

До проекту «Купуймо разом!», що пропагує в Україні ідею об’єднання родинних фірм у закупівельні групи, з моменту його запуску в травні ц.р. приєдналося 85 малих та середніх підприємств з Львівщини та сусідніх областей.

Про це повідомив координатор проекту, експерт родинних фірм Томаш Будзяк (Tomash Budziak) під час конференції «Купуймо разом!» у Львові в четвер, 19 листопада.

Участь у закупівельних групах дозволяє підприємцям домовлятися з постачальниками про придбання товарів та послуг на більш вигідних умовах, аніж коли б вони домовлялись кожен окремо. Зокрема, вони можуть отримати відстрочку з платежів, зекономити 10-30% коштів за рахунок оптових закупівель. Це значно підвищує їхню конкурентноздатність на ринку.

Проект «Купуймо разом!» фінансується Міністерством закордонних справ Польщі. Там закупівельні групи є дуже популярними, зазначив президент Асоціації ініціатив родинних фірм Анджей Блікле (Andrzej Blikle): 78% польських фірм є родинними, і вони, як правило, об’єднуються у закупівельні групи.

За словами Блікле, 80% польського ринку будматеріалів обслуговують саме закупівельні групи. Досить сильно вони представлені у галузі м’ясопереробки. У дещо меншій мірі — в галузі машинобудівної промисловості.

В Україні до запуску проекту «Купуймо разом!» закупівельні групи неформально існували. Так, в ресторанному бізнесі поширена практика, коли підприємці об’єднуються, аби придбати продукти оптом за нижчою ціною.

Загалом в Україні неофіційно діють понад 100 закупівельних груп, за оцінками керівника команди консультантів проекту Степана Ревича. Не «світяться» вони через те, що українське законодавство може розцінити їхні дії як зговір. Антимонопольний комітет за таке карає.

Згідно з антимонопольним законодавством, учасники закупівельної групи для здійснення узгодженої операції з купівлі-продажу товарів чи послуг зобов’язані попередньо отримати дозвіл від АМКУ. За словами Василя Масюка, операційного координатора проекту «Купуймо разом!», це створює певні незручності, тому команда проекту зараз веде переговори з АМКУ, щоб спільно розробити документ, який дозволить спростити діяльність закупівельних груп.

Як відомо, 1 січня 2016 року набуває чинності підписана між Україною та Євросоюзом угода про зону вільної торгівлі. Томаш Будзяк зазначив, що, коли Польща приєдналась до зони вільної торгівлі з ЄС, то в тому числі об’єднання в закупівельні групи дозволили польським підприємствам залишитись «в строю» і скласти гідну конкуренцію західноєвропейським компаніям.