Головна » Інше » Біля Трускавця утворилось нове гігантське провалля
Нове провалля біля Трускавця і Стебника
Нове провалля біля Трускавця / Фото: Олег Лешуха

Біля Трускавця утворилось нове гігантське провалля

Поблизу Трускавця у неділю зранку утворилось нове карстове провалля, удвічі глибше за те, що виникло там кілька років тому.

За повідомленням Дрогобицької міськради, глибина мега-ями — 100 метрів, а її діаметр — близько 150 метрів і продовжує збільшуватись.

Карстовий провал N 28 у Стебнику. Обвали

Сьогодні зранку, 15 березня 2020 р., в межах гірничого відводу рудника № 2 Стебницького ГХП Полімінерал на пласті № 10 Пд-Сх (частково над пластом № 14), за напрямком ОСНОВНОГО потоку карстових вод з підруслового потоку р.Вишниця, з якого у рудник потрапляє 80% вод, стався карстовий провал № 28.Провал стався над незакладеними камерами пласта № 10 Пд-Сх та спричинений розвантаженням агресивних вод у ці камери у період їх затоплення (до 10 березня рівень затоплення над ними був 12 м (абс.відмітка затоплення – 212 м, тоді як абсолютні відмітки стелин камер на вентиляційному горизонті від 200 до 204 м)), а також розвитку соляного карсту на рівні соляного дзеркала.Провал характеризується видовженістю у напрямку Північ-Південь (до 150 м), та звуженістю у напрямку Захід-Схід (співрозмірною із потужністю пласта № 10 Пд-Сх).Максимальний діаметр провалу (не радіус !!!) біля 150 м. Глибина провалу, визначена за допомогою ДРОНу рівна 50-55 м (хоча спочатку подавались суттєво завищені значення глибини визначені візуально – біля 100 м).Провал № 28 розташований на віддалі біля 120 м від краю великого провалу № 27, який утворився 30 вересня 2017 року.Борти провалу дуже круті біля 70-75 градусів і як наслідок, схили досі продовжують обвалюватися.Гідрогеологічна та маркшейдерська служба ГХП Полімінерал веде спостереження над ситуацією, що склалася.Ще раз нагадуємо, що карстопровальні явища, будуть продовжуватись до повного затоплення рудника.Доцент кафедри екологічної та інженерної геології і гідрогеології ЛНУ імені Івана ФранкаВасиль Дяків,Автор відео: Гідрогеолог ГХП "Полімінерал" Зенон ХевпаА також усна інформація від гідрогеолога ГХП "Полімінерал" Арети Драновської та маркшейдера ГХП "Полімінерал" Ореста Мотики…

Gepostet von Кафедра екологічної та інженерної геології і гідрогеології am Sonntag, 15. März 2020

Нове провалля з’явилось за півтори сотні метрів від старого. Зовсім поруч з ним знаходиться футбольне поле. На щастя, ніхто з людей не постраждав.

Надзвичайна ситуація трапилась в межах гірничого відводу рудника №2 Стебницького гірничо-хімічного підприємства «Полімінерал», що займалось в минулому видобутком калійних руд.

Доступ до провалля перекрили. По автомобільній дорозі Дрогобич-Трускавець, що проходить неподалік і під якою, за деякими відомостями, також є карстові пустоти, обмежать рух великогабаритного транспорту.

Як зазначив доцент кафедри екологічної та інженерної геології і гідрогеології Львівського національного університету ім. І.Франка Василь Дяків, карстопровальні явища на «Полімінералі» продовжуватимуться до повного затоплення рудника.

Нагадаємо, у ніч на 30 вересня 2017 року на території села Модричі Дрогобицького району у руднику №2 Стебницького ДГХП «Полімінерал» відбувся обвал карстової породи діаметром 200 метрів та глибиною 50 метрів.

x

Рекомендуємо

Ukraїner зняв проморолик про Львівщину

Медіа-проект Ukraїner, який називають українським National Geographic, презентував сьогодні проморолик про Львівську ...