Головна » Інше » Закон „Про податок на доходи фізичних осіб” запроваджує податкову соціальну пільгу

Закон „Про податок на доходи фізичних осіб” запроваджує податкову соціальну пільгу

Новим законом „Про податок на доходи фізичних осіб” запроваджено соціальну пільгу, яка встановлюється в залежності від рівня мінімальної заробітної платні.

Про це йшлося сьогодні у Львівському прес-клубі реформ на засіданні під назвою „Переваги 13-відсоткового оподаткування фізичних осіб — міф чи реальність?”, повідомив кореспондент „Контекст-медіа”.

З 2004 року розмір соціальної пільги збільшуватиметься. Таким чином, у 2004 році вона становитиме 30% від розміру мінімальної плати, у 2005 р. — 50% і до 2007 збільшиться до 100%, тобто дорівнюватиме мінімальній заробітній платні.

Соціальна пільга стосуватиметься не всіх працездатних осіб, які сплачують податок, а лише тих, у яких дохід не перевищуватиме прожиткового мінімуму, помноженого на коефіцієнт 1,4. Наприклад, якщо у 2004 році прожитковий мінімум для працездатної особи дорівнюватиме цьогорічному прожитковому мінімуму — 365 грн., то соціальна пільга буде надана для тих громадян, у яких дохід не буде перевищувати 511 грн. (365грн. помножено на 1,4).

Крім того, законом встановлено додаткові соціальні пільги для багатьох категорій населення: інвалідів 1 і 2 групи, Героям України, Героям Радянського Союзу, колишнім в’язням концтаборів та ін. Ці додаткові соціальні пільги встановлені у розмірі 150%, або 200% від розміру мінімальної заробітної платні.

Законом скасовані окремі пільги для деяких професій (працівників атомної енергетики, військовослужбовців, працівників підприємств сільського господарства).

Законом також запроваджено оподаткування процентів на депозит, оподаткування виграшів та призів, оподаткування спадщини та хабарів.

Закон ”Про податок на доходи фізичних осіб” був прийнятий Верховною Радою 22 травня 2003 року, а діятиме він з 1 січня 2004 року.

x

Рекомендуємо

Жовтий автомобіль таксі

«Почати поїздку». Чим загрожує водію нелегальне таксування

Багато водіїв зараз займаються таксуванням. Мобільні застосунки на кшталт Bolt чи Uklon ...