Головна » Інше » „Західенерго” не дає дозвіл на пробне спалення угорських нейтралізованих гудронів

„Західенерго” не дає дозвіл на пробне спалення угорських нейтралізованих гудронів

ВАТ „Західенерго” не дає дозвіл на пробне спалення угорських нейтралізованих гудронів на Добротвірській ТЕС, – повідомив сьогодні на прес-конференції заступник начальника Державного управління екології та природних ресурсів у Львівській області Віктор Макарчук.

Віктор Макарчук зазнанчив, що вже всі уставнови дали однозначне заключення про повну безпечність процесу спалення нейтралізованих гудронів. „Нам незрозуміла позиція „Західенерго”, – сказав він. Віктор Макарчук зазначив, що спалення гудронів можна проводити хоч вже.

Він розповів, що 30 листопада українська офіційна делегація у складі представників Державного управління екології та природних ресурсів у Львівській області, комерційних структур, екологічних громадських організацій повернулись із Угорщини, де протягом трьох днів ознайомлювалась зі станом утилізації угорських гудронів та отримання угорських технологій щодо нейтралізації та переробки залишків продуктів нафтопереробки. Було підписано угоду про передачу технологій Львівському управлінню екології та фірмі ТзОВ „Осма-Ойл”, котра планує нейтралізувати кислі гудрони та спалювати їх безпечні залишки. Угорська сторона підтвердила готовність надати допомогу львівським колегам у питаннні утилізації кислих гудронів, для чого представити спеціальні технології та обладнання для їх впровадження вартістю у 2 млн. євро.

За словами Віктора Макарчука, угорці обіцяють поставити це обладнання вже на другий день після того, як буде дозвіл від всіх структур. Окрім цього угорці обіцяють поставити на станцію фільтри, які значно зменшать шкідливі викиди ТЕС. Віктор Макарчук наголосив на тому, що проблема спалення нейтралізованих гудронів ніщо порівняно з тими проблемами, що можуть спричинити 700 тис тонн кислих гудронів, зосереджених на Львівщині. Успішний результат пробного спалення дав би можливість вже наступного року знешкоджувати небезпечні відходи нафтопереобних заводів.

Він також пояснив, що вигода угорців у тому, що вони хочуть самі заробити на утилізації гудронів. На відміну від інших пропозицій, за словами Віктора Макарчука, угорці не вимагають грошей. Він розповів, що спочатку вони спалювали гудрони на своїх ТЕС, але у звязку із тим, що в Угорщині немає достатніх запасів корисних копалин, зокрема камяного вугілля, у суміші з яким можна спалювати гудрони, вони спалюють нейтралізовані гудрони на ТЕС в Німмеччині.

Директор ТзОВ „Осма-Ойл” ” Андрій Побурко розповів, що На Добротвірській ТЕС стоять вагони з трьома тисячами нейтралізованих гудронів. 26 із 53 вагонів було розвантажено, а на 27 вагоні, за його словами, „Західенерго” дало вказівку припинити цей процес. „Осма-Ойл” за простій вагонів вже понесла збитків на суму 180 тис. грн. Будь-які спроби звязатися із керівництвом „Західенерго” зясувати причини відмови закінчилися нічим.

Натомість „Західенерго” подало до суду, щоб визнати підписану угоду із „Осма-Ойл” недійсною.Розгляд справи призначений на 9 грудня у Господарському суді Львівської області.

x

Рекомендуємо

Жовтий автомобіль таксі

«Почати поїздку». Чим загрожує водію нелегальне таксування

Багато водіїв зараз займаються таксуванням. Мобільні застосунки на кшталт Bolt чи Uklon ...