Головна » Інше » Головні події в економіці України за тиждень. 29 червня – 2 липня
Чайна фабрика Unilever у Гостомелі під Києвом

Головні події в економіці України за тиждень. 29 червня – 2 липня

Оптимістичні прогнози, нові інвестиції, бізнес-рекорди та проблемні банки

Короткий у зв’язку з тривалими вихідними днями минулий бізнес-тиждень в Україні запам’ятається оптимістичними прогнозами, бізнес-рекордами та успішною реалізацією нових інвестиційних проектів, а також новими проблемними банками. Оптимістичний погляд на майбутнє української господарки представив український Кабінет Міністрів, який затвердив прогноз економічного і соціального розвитку на 2017 рік та основні макроекономічні показники на 2018 і 2019 роки.

Згідно з позитивним сценарієм розвитку економіки, зростання валового внутрішнього продукту в 2017 році прогнозується на рівні 3%, номінальний обсяг ВВП – 2 584,9 млрд гривень, інфляція – на рівні 8,1% (грудень до грудня). Негативний сценарій передбачає більш низькі темпи приросту ВВП на рівні 1,5% та інфляцію 10% (грудень до грудня). Урядовий прогноз також передбачає зростання реальної заробітної плати в Україні на 5,4% при рівні безробіття у 8,7% у 2017 році. Що ж до прогнозів на 2018 і 2019 роки, то щорічне зростання ВВП у ці роки прогнозується на рівні від 2% за песимістичним сценарієм та 4% у разі оптимістичного розвитку подій.

І це не просто передбачення – можливість оптимістичного розвитку подій забезпечує як відносна економічна і валютна стабільність, так і реальні успіхи українського бізнесу. Так, 1 липня стало відомо, що Україна побила рекорд з експорту зерна у 2015/2016 маркетинговому році – як повідомив агентству «Інтерфакс-Україна» президент Української зернової асоціації Володимир Клименко, станом на 29 червня Україна експортувала більш як 39 млн. тонн зерна. У минулому, 2014/2015 маркетинговому році з України було експортовано 34,6 млн. тонн зерна, у тому числі 18,837 млн. тонн кукурудзи, 11,234 млн. тон пшениці, 4,46 млн. тон ячменю та 0,28 млн. тон інших зернових. Другим показником пожвавлення ситуації в Україні стало зростання автомобільного ринку – за даними агентства Auto-Consulting, у червні продаж нових автомобілів зріс на 40%, а в цілому ріст ринку за перше півріччя склав 53%. Щоправда, в абсолютному вимірі цифри не такі вражаючі – у червні оператори авторинку зуміли продати трохи більше як 4700 автомобілів, що на 6,6% більше, ніж у травні. За півроку ж автодилери реалізували майже 27 тисяч нових авто, що на 52,8% більше, ніж рік тому. Але є тенденція до зростання, і це добре.

Є успіхи і в інвестиційних проектах. Минулого тижня англійсько-голландський концерн з виробництва побутової хімії та продуктів харчування Unilever відкрив фабрику з виробництва чаю у Гостомелі під Києвом. На фабриці, яку збудували лише за 9 місяців, вироблятимуть чай Lipton, Brooke Bond і «Бесіда» з сировини, яка надійде з плантацій Кенії, Шрі-Ланки, Індії, Аргентини, Індонезії та В’єтнаму. Попри порівняно невелику суму інвестицій (8,3 млн. євро) та лише 100 створених нових робочих місць, Unilever називає цей проект своїм наймасштабнішим інвестиційним проектом в Україні, а прихід цієї компанії на український ринок привітав особисто український президент Петро Порошенко, назвавши його «підтвердженням успішності реформ перш за все у справі боротьби з корупцією, дерегуляції та створенні привабливого інвестиційного клімату». І це справді успіх щодо створення привабливого інвестиційного клімату для конкретного інвестора Unilever – адже для того, щоб фабрика з річною потужністю виробництва до 2000 тонн чаю стала реальністю, працювала спеціальна міжвідомча робоча група при Міністерстві економічного розвитку та торгівлі. Але, як ми вже писали у лютому цього року, цей інвестиційний проект відбувся насправді завдяки принциповій позиції звичайних українських споживачів, які через російську агресію проти України припинили купувати товари російського походження. А Unilever до сьогодні виробляла чай Lipton для ринків колишнього СРСР на фасувальній фабриці у Санкт-Петербурзі та не розглядала прихід в Україну в принципі. Тепер ж, коли громадянські «санкції» свідомих українців підкріпила заборона на імпорт російських продуктів харчування, керівництво Unilever врешті-решт назвало Україну одним з найважливіших ринків збуту своєї продукції у Східній Європі.

У банківській сфері минулого тижня все було не настільки райдужно, як у виробничій. 2 липня Національний банк України офіційно повідомив, що 5 українських банків, які станом на 17 червня не виконали норматив мінімального статутного капіталу в 120 млн. гривень, до 1 липня не усунули це порушення. Це означає, що цим банкам буде присвоєно проблемний статус. Протягом 30 днів Нацбанк очікує від них плану виходу з ситуації. Якщо його не буде або ж він не виконуватиметься, їх чекає один шлях – визнання неплатоспроможним, тимчасова адміністрація та подальша ліквідація. «У нас не може бути інших варіантів», – говорила раніше в.о. заступника голови НБУ Катерина Рожкова. Так що, схоже, Україна дуже скоро попрощається ще з низкою банків…

Василь Сидорович

Матеріал опубліковано з дозволу редакції порталу Wschodnik.pl

Читайте також:

Архів усіх публікацій з підсумками головних подій в економіці України

x

Рекомендуємо

Тиждень в економіці України: 14-18 листопада 2016 р.

Головні події в економіці України за тиждень: 14-18 листопада

Підсумки місії МВФ — транш під питанням, антикорупційна неефективність, знецінення гривні та перспективи росту