Головна » Інше » Головні події в економіці України за тиждень. 9-12 березня
Передача грошей під час рукостискання

Головні події в економіці України за тиждень. 9-12 березня

Уточнення економічних прогнозів, незадоволення інвесторів та фіскальний тиск

Минулий тиждень в Україні пройшов під знаком довгих вихідних, скорегованих економічних прогнозів, урядової кризи та незадоволення ситуацією в Україні міжнародних офіційних та приватних інвесторів. Щодо прогнозів, то свої передбачення розвитку ситуації в Україні уточнили міжнародне рейтингове агентство Fitch та українське Міністерство фінансів. За версією Fitch, економічне зростання в Україні відбудеться, але на рівні 1% при інфляції в 17% та середньорічному курсі гривні на рівні 25 грн. за долар США. У свою чергу, український Мінфін погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту в Україні в 2016 році до 1%. Міністр фінансів Наталя Яресько пояснила перегляд прогнозу зниженням динаміки цін на світових ринках, в тому числі і на українську експортну продукцію, а також уповільненням росту глобальної світової економіки.

Тим часом бізнес, а також міжнародні фінансові організації та приватні закордонні інвестори бачать причиною негативної економічної ситуації в Україні не ситуацію на зовнішніх ринках, а повільні темпи реформ. Ще у грудні минулого року новий голова Європейської бізнес-асоціації Кшиштоф Седлецкі в інтерв’ю Інтернет-виданню «Економічна правда» оцінював ці прогнози надзвичайно негативно. «1-2% зростання (у 2016 році) — це нуль. Ми сидимо в ямі. Якщо процес реформ піде тими темпами, як зараз, то коли Україна збирається виходити з цієї кризи? За останні кілька років, останні два роки економіка показала мінус 25%. Це катастрофа, інакше це назвати неможливо», — сказав він.

Постійний представник найбільшого міжнародного донора України, Міжнародного валютного фонду, Жером Ваше під час виступу 10 березня на міжнародній конференції інвестиційної компанії Dragon Capital констатував, що ситуація в Україні в цілому є далекою від стабільності, а найбільшою проблемою держави є боротьба з корупцією. «Великі проблеми у боротьбі з корупцією. Не можна сказати, що нічого не робиться, але питання боротьби з корупцією критичне», — сказав він, але зауважив, що якість діалогу між Україною та МВФ з 2013 року кардинально змінилася на краще, а серед досягнень України — позитивний прогрес в енергетичному секторі та щодо балансу платежів, а також макрофінансова стабільність від Національного банку. На думку Жерома Ваше, для остаточного узгодження меморандуму з МВФ та відновлення співпраці з Україною візит місії фонду не є обов’язковим. Раніше на цій же конференції міністр фінансів України Наталя Яресько заявила, що Україна та МВФ не розглядають можливості заміни програми розширеного фінансування фонду на будь-яку іншу, а український уряд робить все необхідне, аби виконати всі умови. Перспективи відновлення співпраці з МВФ Яресько оцінює досить оптимістично. «Затримка з Меморандумом — це, безперечно, предмет для занепокоєння. Але я хочу, щоб всі зрозуміли — це не показник кризи, як це було рік тому. Ми вже провели добру роботу, і ми далекі від ситуації, яка була рік тому», — повідомила вона.

Великі проблеми у боротьбі з корупцією. Не можна сказати, що нічого не робиться, але питання боротьби з корупцією критичне

– Жером Ваше, представник МВФ

Зі свого боку дозволимо нагадати, що Україна живе без фінансування МВФ з другого півріччя минулого року, а 3 березня 2016 року офіційний речник МВФ Джеррі Райс заявив, що Фонд продовжить роботу з Україною за програмою розширеного фінансування, але очікує конкретики щодо уряду та парламентської коаліції. Тобто, поки не вирішиться питання з майбутнім уряду — ні стабільності, ні грошей МВФ та інших міжнародних донорів Україні не бачити. В плані вирішення урядової кризи за минулий тиждень в Україні нічого важливого не сталося, але все ж таки варто відзначити заяву міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавічуса, який на початку лютого фактично дав старт кризі своєю гучною заявою про відставку, — під час вже згаданої тут конференції Dragon Capital він повідомив, що… має бажання повернутися в уряд, але вважає, що реформи в Україні можуть тривати тільки за однієї умови — заміни прем’єр-міністра.

Ще одне незадоволення Україною надійшло від Європейського банку реконструкції та розвитку – керуючий директор ЄБРР по Східній Європі та Кавказу Франсіс Маліж різко розкритикував приватизаційний процес в Україні. «Найбільше занепокоєння викликає те, що не вдалося багато чого досягти в приватизаційному процесі. Так, є проблеми в банківському секторі і енергетичному, але найбільша корупція спостерігається зараз в державних компаніях», — сказав він та наголосив, що ЄБРР очікує в цьому році від української влади більш рішучих кроків у цьому питанні. На думку Франсіса Маліжа, приватизація в Україні має бути прозорою, і не повинно бути так, що цінні активи держави купують якісь кіпрські компанії з невідомими власниками. Натомість, критика приватизації не завадила ЄБРР збільшити свою частку в українському «Райффайзен Банку Аваль» з 9% до 30% — операція, яка довго узгоджувалася, була завершена саме минулого тижня.

Натомість найбільш об’єктивним та критичним відгуком щодо поточної економічної ситуації стало опубліковане минулого тижня щорічне дослідження інвестиційної привабливості держави, проведене Американською торговою палатою в Україні. Головний висновок дослідження: рівень реформ, що проводяться в державі, стримує прихід в Україну великих інвесторів. Потенційні інвестори — 166 членів Американської торгової палати — не задоволені рівнем проведення реформ у більшості галузей. Особливе незадоволення стосується податкової політики, енергетичного сектора та ситуації із захистом прав інвесторів.

На думку учасників дослідження, ключовими проблемами ведення бізнесу в Україні є корупція (75%), правова система (16%) та бюрократизація (9%). Побороти корупцію, на думку Американської торгової палати, можна через реформування державного управління із впровадженням прозорих стандартів діяльності, проведення відкритих тендерів за участю незалежних аудиторів та кадрових змін, оновлення судової системи та запровадження дієвого механізму відповідальності за корупційні дії. Правову систему можна реформувати через судову реформу та повне перезавантаження контрольних органів за сферами впливу, а бюрократизацію можна ліквідувати через спрощення системи комунікації між державою та бізнесом шляхом впровадження електронних сервісів, зменшення кількості необхідних дозволів та перехід від контролюючих до консультаційних державних сервісів. Найбільшого прогресу з реформування галузей економіки, на думку інвесторів, було досягнуто у сільському господарстві, банківських та фінансових послугах, а також у сфері інформаційних технологій.

Цікаво, що на власне економіку України опитані члени Американської торгово-промислової палати дивляться досить оптимістично. На думку більш як 40% учасників дослідження, Україну очікуватиме помірне зростання економіки в сегменті товарів широкого вжитку, в банківському секторі та сфері інформаційних технологій. У дослідженні також названо три причини, чому все-таки варто інвестувати в Україну — це орієнтований на Європу ринок та вигідне розташування-запорука швидкого розвитку, висококваліфіковані трудові ресурси та їх порівняно невисока вартість, а також чимало нереалізованих можливостей за порівняно низької конкуренції в багатьох секторах економіки, зокрема, величезний потенціал розвитку інфраструктури.

Водночас, інвестори при розгляді можливих інвестицій дивляться не стільки на можливості, скільки на ризики, що виникають в роботі. Один із таких ризиків продемонструвала минулого тижня Державна фіскальна служба України, яка висунула претензію в несплаті податків на 1 мільярд гривень найбільшому телеком-оператору України — «Київстар». Претензія стосується взаємодії з компанією «Ельбрус», пов’язаною з Віктором Януковичем та одіозним олігархом Сергієм Курченком — у 2012-13 роках із нею були змушені працювати всі телеком-оператори України. Позапланова перевірка «Київстар» встановила 4 млрд. гривень доходу компанії, походження якого податківці не змогли встановити, оскільки компанія «Ельбрус» у ході розслідування справи проти неї… відмовилася від підписів на дорученнях, за якими «Київстар» відвантажувала товар. А цей факт є підставою для визнання всіх операцій з таким партнером фіктивними, а надходження від них — «нетрудовим доходом». «Київстар» факт порушення заперечує, але попереду ще довгий шлях доведення правоти та справедливості. До речі, 4 березня парламентський комітет по боротьбі з корупцією провів слухання щодо силових перевірок компаній ІТ-сфери, де представники ІТ-компаній скаржилися депутатам на неадекватне застосування силових методів. Так що віз і нині там…

Василь Сидорович

Матеріал опубліковано з дозволу редакції порталу Wschodnik.pl

Читайте також:

Головні події 29 лютого – 4 березня в економіці України

Головні події 22-26 лютого в економіці України

Головні події 15-19 лютого в економіці України

Архів усіх публікацій з підсумками головних подій в економіці України

x

Рекомендуємо

Тиждень в економіці України: 14-18 листопада 2016 р.

Головні події в економіці України за тиждень: 14-18 листопада

Підсумки місії МВФ — транш під питанням, антикорупційна неефективність, знецінення гривні та перспективи росту