Головна » Інше » СЕЗ “Яворів” має всі підстави існувати до 2020 року – В.Борщевський

СЕЗ “Яворів” має всі підстави існувати до 2020 року – В.Борщевський

Спеціальна економічна зона „Яворів” (Львівська область, Яворівський район) має всі підстави існувати до 2020 року, оскільки вона виконує своє призначення, – заявив начальник Головного управління зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної діяльності та іноземних інвестицій Львівської облдержадміністрації Віктор Борщевський.

„Зона виконує своє призначення і, як на мене, вона має всі підстави існувати”, – сказав він.

Віктор Борщевський зазначив, що завдяки діяльності СЕЗ Яворівський район перетворився із екологічно забрудненого, депресивного, орієнтованого на одну галузь району на район диверсифікований, обробна промисловість в якому займає велику частку у загальному обсязі виробництва.

На його думку, взагалі „львівські зони є достатньо ефективними”. „СЕЗ „Яворів” приблизно залучила до 50% всіх інвестицій, які були залучені в спеціальні економічні зони України. На четвертому місці по цьому показнику є СЕЗ „Курортополіс Трускавець”. У неї показник десь в районі 9-10%. Всі інші зони – менше 5%”, – сказав він, додавши, що СЕЗ області створили близько 3 тис. нових робочих місць, а також, що на них не було зафіксовано якихось зловживань.

Начальник Головного управління зовнішніх зносин Львівської ОДА вважає, що висловлене Президентом Леонідом Кучмою невдоволення діяльністю українських СЕЗ є слушним.

Віктор Борщевський: „По спеціальних економічних зонах основна проблематика є в тому, що у багатьох зон спостерігається низька ефективність роботи. Коли держава декларувала створення СЕЗ, вона свідомо відмовлялася від якоїсь частини податкових надходжень, проте взамін очікувала, що будуть створюватися нові робочі місця, буде розвиватися інфраструктура депресивних територій. Результати ж останніх років показують, що ці очікування усе більше і більше відхиляються від реального стану справ. І з кожним роком цей дисбаланс прогресує: нових робочих місць створюється менше, інфраструктура розвивається не так активно. Крім цього, у деяких зонах були прямі випадки обходження законодавства: коли, припустимо, товар не перероблявся, не оброблявся, а просто трошки модифікувався, і це вже фігурувало як певна операція в зоні. Тобто відбувалося грубе зловживання статусом зон. Тому Президент задекларував, що такі неефективні зони недоцільно зберігати, бо вони не виконують свого призначення”.

У Львівській області діють дві спеціальні економічні зони – „Яворів” і „Курортополіс Трускавець”.

2002 року підприємства-суб’єкти СЕЗ „Яворів” виробили промислової продукції на суму 144 млн. грн. (з початку функціонування СЕЗ – на суму понад 280 млн. грн.) і сплатили до бюджетів всіх рівнів 14 млн. грн. (з початку функціонування СЕЗ – 27 млн. грн.).

У СЕЗ „Курортополіс Трускавець” на сьогодні затверджено 17 інвестпроектів кошторисною вартістю 34 млн. дол. (64% – іноземні інвестиції). З початку функціонування СЕЗ у неї залучено 10,764 млн. дол. інвестицій, створено 9 підприємств і 270 робочих місць із середньою зарплатою 366 грн.

x

Рекомендуємо

Жовтий автомобіль таксі

«Почати поїздку». Чим загрожує водію нелегальне таксування

Багато водіїв зараз займаються таксуванням. Мобільні застосунки на кшталт Bolt чи Uklon ...