Головна » Статті » Жах на ймення мігрень
Мігрень

Жах на ймення мігрень

Розбираємось, що то за така хвороба, що не дає працювати продуктивно та ефективно

Звичайний головний біль порівняно з мігренню — ніщо. Це цілком очевидно для тих, хто страждає від цієї нестерпної хвороби. Мігрень — це ніби страта на електричному стільці, після якої дивом залишаєшся живим.

Фахівці заспокоюють, що мігрень — це, так би мовити, ознака цивілізованості: вона є найбільш розповсюдженим неврологічним захворюванням у розвинутих країнах. Але, напевно, тим 580 мільйонам людей, які, за статистикою, потерпають від неї у світі, анітрохи від цього не легше.

Ворога треба знати в лице

Основний симптом мігрені — гострі приступи головного болю, які виникають регулярно або ж чітко прив’язані до певної провокуючої причини і тривають від 4 до 72 годин. Притаманний для мігрені біль локалізується в якійсь одній частині голови (переважно правій) і має т. зв. пульсуючий характер. Будь-яке фізичне навантаження, навіть, здавалося б, зовсім незначне, підсилює його.

Крім болю, виникають і такі додаткові симптоми, як різка зміна настрою (звісно, у гірший бік), поява роздратованості, головокружіння, слабкість, тошнота. Світло і звуки під час приступу здаються хворому нестерпними (світло — занадто яскравим, звуки — дуже різкими і гучними). А відтак людина майже повністю втрачає бажання і змогу працювати або ж займатися якимись іншими справами.

Мігрень має й свою «фішку». Інколи перед приступом вона, так би мовити, надсилає телеграму «Скоро буду!»: за кілька годин до початку головного болю у хворих з’являються розлади зору — мерехтіння перед очима спалахів світла, зигзаги, спіралі тощо.

Мігрень вміє рахувати

Достеменно відомо, що мігрень належить до спадкових захворювань. Проте, зазначають науковці, лише у поєднанні з іншими факторами вона «вибухає» по-серйозному — приступи головного болю відбуваються щомісяця і є дуже інтенсивними.

Що це за фактори? По-перше, стрес, викликаний занадто емоційною реакцією на те, що спеціалісти називають «вимогами зовнішнього середовища». По-друге, їжа: є ряд продуктів, які можуть викликати приступ мігрені, — сир, шоколад, горіхи, риба. По-третє, напої. У цій категорії провокаторами є червоне вино, шампанське, пиво і кава. Четвертий, і дуже важливий фактор, — сон. Для людини, схильної до мігрені, він небезпечний у двох варіантах, а саме: коли його забагато і, навпаки, коли замало. П’ятий чинник — зміна погоди.

Фахівці підкреслюють, що мігрень дуже дисциплінована хвороба, не нападає просто так. Вони порівнюють її з суворим батьком, який загинає пальці: багато кави — це раз, стрес на роботі — два, невисипання — три…

Мігрень буває різною

Є мігрень класична, або мігрень з аурою, розладами зору, про які вже йшлося вище. Нею хворіють 15% хворих. 80% хворих потерпають від звичайної мігрені (без аури). Зазвичай без аури протікають приступи мігрені, пов’язаної з менструацією, що виникає лише на її початку і ні в якій іншій фазі менструального циклу.

Є ще кілька різновидів мігрені, але вони більш рідкісні і загалом зустрічаються у 5% хворих. Їхній перелік складається з базилярної, офтальмоплегічної, ретинальної, посттравматичної і геміплегічної мігрені. Зокрема, остання належить до важких форм цієї хвороби. Для неї характерна поява після зорових розладів неприємного відчуття поколювання і оніміння у руці. Відтак хворому стає важко рухати рукою і ногою на одному боці тіла. Тривають ці симптоми від 2 хвилин до години і не призводять до стійкого порушення рухових функцій.

Існує також «попсовий» розподіл мігрені на мігрень начальника, менеджера, підлеглого, ділової жінки, домогосподарки, спортсменів, чоловіка, підлітків тощо. Для кожної з них притаманні певні особливі нюанси, проте загалом «мігрень — вона і в Африці мігрень».

Мігрень — хвороба генетична

Розвиток мігрені пов’язаний з генетикою людини. До такого висновку дійшли вчені-генетики Каліфорнійського університету. Вони обстежили біля 430 людей, які страждають від стійкого головного болю, і встановили його причину. Полягає вона в особливості будови 4-ї хромосоми. Доктор Арно Палоті, керівник групи дослідників, заявив пресі, що це вперше генетикам вдалося виявити чіткий зв’язок між структурою генів і мігренями. Він сповнений надії, що це важливий крок на шляху лікування цієї хвороби.

Лікування і профілактика мігрені

Звичайно, якщо головні болі повторюються з певною регулярністю, найкраще навідатись до невролога. Він, як кажуть, на це вчився, і тому краще знає, що з ними робити. Для того ж, щоб заблокувати приступ мігрені можна використовувати препарати на основі серотоніну (препарати триптанової групи). Під час нападу болю варто усамітнитися у тихому затемненому приміщенні і спробувати заснути.

Профілактика мігрені не потребує значних затрат зусиль і, що найголовніше, коштів. Треба тільки дотримуватися режиму дня (це допомагає знімати нервову напругу), регулювати інтелектуальні навантаження, вимикати зовнішні подразники (усі ці смартфони, ноутбуки, телевізори тощо) у тих випадках, коли це можливо. Крім цього, варто регулярно робити фізичні вправи, активно і різноманітно проводити вихідні.

Іван Троян

Ілюстрація: Pixabay

Читайте також:

Пост Уляни Супрун про мігрень

x

Рекомендуємо

Скульптура сплячого лева на Личаківському кладовищі у Львові

Скільки коштує похорон у Львові

Недешево. Організація поховання — неабиякий удар по сімейному бюджету. Детальніше про те, ...