Головна » Інше » Львівщина проситься на головну роль
Олег Синютка разом з Петром Порошенком

Львівщина проситься на головну роль

Губернатор Олег Синютка під час 16-го Економічного форуму у Львові заявив, що ключову роль у перетворенні України Київ має відвести Львівській області

Кожен, кожен рік у Львові проходить Міжнародний економічний форум. Якщо на початку своєї історії, що налічує 16 років, цей захід був подібний на ярмарок, де бізнесмени різного калібру з Львівщини представляли свої інвестпроекти, сподіваючись, що знайдеться добрий дядечко, який захоче вкласти в них свої гроші, то за останні роки він остаточно перетворився на таку собі дискусійну панель для обговорення питань нагальних і не дуже.

Цікаво, що саме на одному з перших львівських економічних форумів на початку 2000-х років львів’янин Ярослав Шпак, який на той час очолював спостережну раду «Львівобленерго», презентував низку проектів, що стосувалися отримання енергії з альтернативних джерел. Тоді біля його стенду, якщо автору цих рядків не зраджує пам’ять, зупинялись хіба поодинокі ґави. Минули роки. На сьогодні пан Шпак — один із засновників фірми «Еко-Оптіма», яка відома тим, що побудувала найпотужнішу в Українських Карпатах вітрову електростанцію. Ще один з її гучних проектів — сонячна електростанція, який вона реалізувала разом зі своїми чеськими партнерами.

Були й потішні сторінки в житті Економічного форуму у Львові. Так, близько десяти років тому, якраз після Помаранчевої революції, під час нього з помпою, на публіку було підписано цілу низку інвестиційних угод. Коли ж журналісти поцікавились в одного з бізнесменів деталями угоди, яку той тільки що підписав, той відповів, що розповідати, по суті, нема про що, бо підписання угоди — це така забаганка Львівської ОДА як організатора форуму, щоб продемонструвати, що форум відіграє важливу роль в залученні інвестицій у Львівщину.

Та досить спогадів. Цьогорічний Міжнародний економічний форум, який стартував у Львові 3 листопада, проходить під гаслом «Львівщина — фабрика Європи». Що воно б мало означати, пояснив під час відкриття форуму губернатор Львівщини Олег Синютка: «У перетворенні країни ключова роль має бути відведена Львівщині, бо це західна столиця, це культурна столиця, це місток між ЄС і всією Україною, бо це регіон, який прийняв для себе амбітний план стати «фабрикою Європи».

Напевно, на таку гучну заяву голову ЛОДА надихнули останні успіхи Львівщини в залученні крупних інвесторів. Якщо донедавна влада області могла похвалитися (і хвалилася за кожної зручної нагоди), що у Львівській області працює завод німецького концерну Leoni, то на сьогодні приводів для гордості побільшало: на території області з’явились цілих два заводи Fujikura, на яких у перспективі працюватимуть понад 3 000 осіб, закладено камінь під будівництво заводу Nexans, де вже у другому кварталі 2017 року випускатиметься продукція автомобілебудування для всесвітньо відомих брендів Audi і Volkswagen.

Щоправда, слід відзначити і вагомий провал: Leoni планувала відкрити на Львівщині ще один завод на 5 000 робочих місць, довго узгоджувала з місцевою владою земельні питання, і врешті несподівано з’явилась звістка, що німці передумали і новий завод будуватимуть в Івано-Франківській області. Виявилось, вони паралельно вели переговори з тамтешнім губернатором Дмитром Романюком, і той запропонував їм кращі умови.

Попри це, президент Петро Порошенко, під патронатом якого проходить XVI Міжнародний економічний форум у Львові, виступаючи у четвер перед учасниками форуму на збудованому до Євро-2012 стадіоні «Арена-Львів», похвалив Львівщину за хорошу роботу в плані залучення іноземних інвестицій. Він відзначив, що область уже досить добре зарекомендувала себе як туристичний центр, і тепер настав час нарощувати виробничі потужності.

Порошенко наголосив, що Економічний форум відбувається в той час, коли в Україні в цілому спостерігаються разючі зміни на краще, попри те, що їй доводиться перебувати в умовах збройної агресії з боку Російської Федерації. «2016 рік значною мірою є переломним. Уперше, після чотирнадцяти кварталів падіння, економіка України продемонструвала своє впевнене зростання. На сьогоднішній день ми маємо вже перші, але переконливі ознаки запровадження реформ», — сказав він.

Глава держави бадьоро відрапортував про конкретні, на його думку, успіхи: внаслідок бюджетної децентралізації бюджети міст зросли за два роки удвічі, а бюджети розвитку — у 5 разів; Верховна Рада прийняла законопроект про зменшення адміністративних обмежень при експорті послуг (і Порошенко має намір його підписати. – прим.авт.); реформування адміністрування податків, за рахунок чого Україна піднялась на 23 сходинки в рейтину Doing Business; вдалося подолати корупцію в сфері державних закупівель за рахунок запровадження системи електронних закупівель; дворазове збільшення мінімальної зарплати, згідно з проектом Держбюджету-2017; скорочення майже у 2 рази часу, який український бізнес витрачає на сплату податків.

Відтак президент перейшов на англійську і сказав фразу, яку можна перекласти як «Це – правильний час і правильне місце для інвестицій». Зрозуміло, він мав на увазі Україну.

Після виступу перед учасниками Економічного форуму Петро Порошенко ще взяв участь у відкритті двох виробництв на Львівщині. Перше з них — «Бадер Україна» у с. Кожичі Яворівського району, завод німецької Bader, що займається, зокрема, пошиттям шкіряних сидінь для автомобілів Audi та BMW. На підприємстві зайнято 2600 працівників. Друге — установка з підготовки газу у Стрийському районі на майданчику, де були розвідані нові поклади газу.

Тим часом на Економічному форумі Львівська облрада, Львівська ОДА та ГО «Львівське товариство», співголовою опікунської ради якого є перший віце-прем’єр Степан Кубів, підписали меморандум, який передбачає співпрацю між Львівщиною та львів’янами у Києві «задля зміцнення іміджу Львівщини, поглиблення економічних, культурних зв’язків, реалізації важливих проектів та промоції традицій, культури та історії Львівщини у столиці». «Цей документ засвідчує те, що тепер ми активізуємо співпрацю з «Львівським товариством». Це позитив для Львівщини», — прокоментував голова облради Олександр Ганущин.

Сьогодні, 4 листопада, XVI Міжнародний економічний форум у м. Львові завершує свою роботу. Очікується, що за два дні його відвідають, за різними оцінками, від 1000 до 1500 учасників і гостей — представників влади, іноземних інвесторів, підприємців, дипломатів, представників міжнародних фондів, бізнес-асоціацій та банків.

Фото: прес-служба ЛОДА

x

Рекомендуємо

Володимир Квурт, міський голова Винників

Володимир Квурт: «Формування Львівської ОТГ — це договорняк між Садовим і Зеленським»

Інтерв’ю із, можливо, останнім в історії Винників міським головою