Головна » Бізнес » Банки » У Львові вщент згоріли два російські банки
Пожежа у "Сбербанку Росії" на вулиці Івана Франка у Львові

У Львові вщент згоріли два російські банки

Цієї ночі у Львові невідомі закидали «коктейлями Молотова» три відділення російських банків — два з них згоріли повністю, у третьому лише розтрощено вітрину.

«01:25. По вул. Івана Франка (біля Стрийського ринку) горить «Сбербанк Росії». Пожежна машина присутня на місці пригоди», — написав уночі на сторінці «Варта-1» активіст Ігор Зінкевич, прикріпивши до повідомлення фотографії з місця пожежі (одна з них опублікована вище).

«Якщо будинок і люди не постраждають, то біс з ним», — прокоментував новину про це лідер ГО «Економічний бойкотний рух» Олег Радик на своїй сторінці у Facebook.  

Якщо будинок і люди не постраждають, то біс з ним.

Опубліковано Oleh Radyk 21 лютого 2016 р.

 

Як згодом повідомив департамент з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації, про пожежу у «Сбербанку Росії» на першому поверсі будинку по вул. Франка, 79 надзвичайникам стало відомо близько 1 години ночі. Вони оперативно прибули на місце події, евакуювали з квартир, що розташовані над банком, дванадцять людей, і вже о 1 год 18 хв загасили вогонь. Вдалося запобігти займанню приміщень на верхніх поверхах будинку.

Внаслідок пожежі відділення банку перетворилось на згарище: вогонь знищив речі побутового вжитку на площі 25 кв. м, пошкодив перекриття та речі на площі 100 кв. м.

По суті, водночас з відділенням «Сбербанку» загорілось відділення російського «ВТБ Банку» у 4-поверховій будівлі на вул. Стрийській, біля податкової. Пожежу ліквідували о 01:36. «Вогнем знищено речі побутового вжитку на площі 15 кв. м», — повідомили надзвичайники.

Пізніше, близько 01:40 год., за даними львівських інтернет-видань, відбулась спроба підпалу ще одного відділення «Сбербанку Росії» — на пр. Чорновола, 2б, навпроти готелю «Львів». Там невідомі також жбурнули у вітрину банку «коктейль Молотова», проте пожежа не зайнялась — було лише пошкоджено вікно, повідомила «Варта-1».

Людських жертв в результаті нічної атаки на російські банки не зафіксовано.

За фактом підпалів трьох банківських установ правоохоронні органи відкрили кримінальні провадження за ч.2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна), повідомила в коментарі «Вголосу» речник Головного управління Національної поліції у Львівській області Світлана Добровольська. Правоохоронці проводять досудові розслідування. Зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 10 років.

Прес-служба «Сбербанку Росії» повідомила, що через пожежу роботу відділення №3 у м. Львові тимчасово призупинено. «Всі інші відділення працюють у штатному режимі», — йдеться в повідомленні, передає «РБК-Україна» з посиланням на ТАСС.

Тим часом громадський діяч Андрій Рожнятовський закликав львівських архітекторів та захисників архітектурної спадщини міста негайно звернутись до міської влади з вимогою прийняти рішення, яке б заборонило російським банкам та інституціям перебувати в історичних будівлях міста. При цьому він натякнув, що нічні пожежі можуть бути самопідпалом.

Архітектори Львова та причетні до збереження архітектурної спадщини Львова Го мають негайно відреагувати на нічні підпал…

Posted by Андрій Рожнятовський on Sunday, February 21, 2016

 

Російські банки у Львові підпалюють вже не вперше. У ніч на 27 липня 2015 року невідомі за допомогою запалювальної суміші спричинили пожежу у приміщенні «Сбербанку Росії» на вул. Валовій. Очевидці розповідали, що бачили чотирьох молодиків у балаклавах, які бігли від банку у невідому напрямку. Тієї ж ночі невідомі побили вікна у відділеннях «Сбербанку» на пр. Чорновола та на вул. Івана Франка, залишивши на місці злочину листівки, в яких йшлося про те, що патріоти не можуть дозволити окупанту заробляти на мирних територіях України під час війни на Донбасі.

Нагадаємо, у квітні 2014-го активісти групи «Бойкот російських товарів» провели акцію-пікет біля регіонального відділення «Сбербанку Росії» на вул. Валовій, закликавши львів’ян відмовитись від послуг російського банку і не фінансувати окупантів. Згодом «Сбербанк» з’їхав з того приміщення, натомість там розташувався фірмовий магазин Roshen.

«Економічний бойкотний рух» відомий тим, що провів за останні два роки низку акцій проти російського бізнесу. Однак наприкінці січня Радик заявив, що громадське об’єднання призупиняє до весни свою участь в акціях прямої дії «у зв’язку з не до кінця зрозумілими нам підводними течіями і рухами, також приватними маніпуляціями в громадському середовищі Львова».

x

Рекомендуємо

Готель Маріот у Трускавці

Арештовано готель російського бізнесмена у Трускавці

Суд арештував готельний комплекс у Трускавці, яким володів російський бізнесмен, та передав ...