Головна » Гроші » Як заробляти більше грошей: елементарні поради від психолога

Як заробляти більше грошей: елементарні поради від психолога

Що таке зробити, щоб мати більше грошей? Здавалось би, відповідь очевидна. Та не для всіх. Є такі, хто на повному серйозі вважають, що їм у збагаченні допоможе грошове дерево чи, до прикладу, китайська трилапа грошова жаба, розміщена у домі чітко по фен-шую, або ще якийсь магічний ритуал. Якось на одному українському телеканалі показували, що приманити гроші можна, якщо взяти капусту і нарізати її ножицями на салат.

«Дурниці це все!», — обурюється психолог з Білорусі Павло Зигмантович. У відеоролику «Заробляти гроші. Як заробляти гроші (бурчалка)» він застерігає від неадекватного ставлення до грошей і дає чітку пораду щодо того, як заробляти більше.

«Прибуток» рекомендує переглянути це відео (тривалість: 11 хв 33 сек) усім, хто впізнав себе у тих, про кого йшла мова в першому абзаці, і також вирощує вдома грошове дерево, сподіваючись, що грошовим його називають невипадково.

Відео записане російською мовою. Задля зручності пропонуємо нижче його адаптований переклад на українську.

Багато-хто говорить про гроші, як про живі істоти — «гроші йдуть», «гроші приходять», «потрібен грошовий потік, який буде до вас йти», «треба стосунки з грошима вибудувати». В такі моменти мені хочеться взятись за голову і вигукнути: «Аааааа! Люди, навіщо ви це робите?!».

Чому мені так хочеться зробити? Перш за все, тому що я — психолог, і як психолог знаю, що від того, як людина оцінює те, що відбувається, від того, яка когнітивна схема у неї в голові відносно того, що відбувається, залежить і те, що вона відчуває, що вона потім робить. І якщо людина що-небудь оцінює як-небудь, то саме ця оцінка визначає її емоції і почуття.

Наприклад, вам кажуть: «Це були репресії». Ваша реакція: «Ах, репресії! Це погано! Ой-ой-ой, треба обуритися. Треба написати який-небудь пост на «Фейсбуці». Треба що-небудь лайкнути». А коли вам кажуть: «Це було наведення порядку». У такому випадку ваша реакція: «А, так, наведення порядку – це добре. Так і треба». Це такий простий приклад, який демонструє, як від нашої оцінки, від нашого сприйняття ситуації залежить усе наступне.

І от, коли ми говоримо про гроші, як про живі істоти, ми робимо неправильну оцінку ситуації. Що таке неправильна оцінка ситуації? Це коли ви подивились, наприклад, на гриб мухомор, неправильно його оцінили і зжерли — і померли. Або там «прихід» упіймали недитячий. Неправильна оцінка ситуації — це коли ви переходите дорогу у визначеному місці, але на червоне світло. І машини їдуть, а ви собі думаєте: «Ну і що, що вони їдуть — не зіб’ють же вони мене, врешті-решт». Збивають.

Неправильна оцінка ситуації призводить до неправильних емоцій і до неправильних дій, тобто до дій неефективних, які не дають потрібного результату.

Коли ви думаєте про гроші, як про живі істоти, ви створюєте собі неправильну оцінку, неправильні емоції, неправильні дії. Що це означає? Це означає, що ви з грішми починаєте спілкуватись. Ви починаєте застосовувати до них які-небудь дії, які ви застосовували б до суб’єкта, тобто до людей — вмовляти, обманювати, заманювати до себе, робити які-небудь паси рухами, шаманські практики, припускаючи, що грошей від цього стане більше. Ну, наприклад, якщо ви хочете щось отримати у начальника, ви йдете до нього і розмовляєте з ним. Хочете отримати щось у грошей, ви починаєте розмовляти з ними. Послання… Грошове дерево…

Усе це дурниці!

Якщо ви хочете заробляти більше грошей, є дуже проста, елементарна дія, яку потрібно зробити — треба працювати. Працювати добре. Потрібно підвищувати кваліфікацію.

Гроші не приходять. Гроші не звалюються на голову. Гроші заробляються!

Так, звісно, є тема успадкування, виграшів, несподіваних подарунків. Але це дуже мало. Це те, що називається «ефект вижилого», тобто коли ми з усієї статистичної вибірки вибираємо лише крихітний момент.

Був такий вчений, Вальд, здається, його звали. Його викликали, здається, на якусь військову базу США під час Другої світової війни, коли вони воювали з японцями, і попросили оцінити, де у літаках потрібно додати броню. Йому показали літаки, які повернулись з бойових завдань, усі в дірках від куль, і сказали: «Ось, будь ласка, порахуйте всі місця, де є дірки, і представте нам конструкторський план, де потрібно додати броню, тому що ми ж не можемо по всьому літаку додавати броню».

Вальд подивився на це все і сказав: «Ви з глузду з’їхали чи що? Навіщо вивчати дірки на літаках, які повернулись? Вивчати треба дірки на літаках, які потонули! Давайте, порахуємо дірки на всіх літаках, які повернулись, і ці місця не будемо укріпляти бронею, а ті місця, які в них не прострелені, швидше за все, в інших, підбитих, літаків, були пробиті, і саме через них літак зазнав катастрофи».

Ось це — «ефект вижилого», коли ми оцінюємо що-небудь лише по якому-небудь крихітному відрізку, невеликій вибірці. Не 100% приймаємо за вибірку, а лише там 1,5%. І тоді, так, є 1,5% людей, які, наприклад, виграють в казино чи в лотерею. Так, є. А решта не виграють!

Гроші заробляються, а не падають з неба — це та проста річ, яку потрібно людям розповідати. Не потрібно говорити, що їм треба будувати стосунки з грішми, що треба їх там заманювати. Ні. Коли ми починаємо такі розповіді, ми вішаємо людям локшину на вуха, і вони не знають, що з цим робити.

Розумієте, хороший опис реальності завжди каже нам, що робити. Наприклад, якщо ми говоримо «гроші приходять», то у нас з’являється чіткий сценарій, когнітивна схема ціла: якщо гроші приходять, значить, вони десь є, отже, туди треба зателефонувати, написати, якось достукатись, закликати їх до себе. Ну, наприклад, якщо я хочу, щоб до мене прийшли мої друзі, я беру телефон, телефоную і кажу: «Друзі, приходьте, у нас Клуб любителів безумств. Забігайте!». І вони приходять. Ну, або не приходять, якщо не виходить. Відповідно, і з грошима людина починає робити якісь ритуали. А гроші не приходять. Звісно, мені можуть заперечити, мовляв, хтось зробив ритуал — повісив труси на люстру (це реальний випадок, описаний у популярній літературі), — і тоді гроші стали приходити, зокрема знайшов випадково забуті 5000 рублів десь там у томику Бодлера.

Давайте, порахуємо, скільки трусів було повішано на люстру і скільки п’ятитисячних купюр ви знайшли у томиках Бодлера. Ви знову побачите, що це знову-таки «ефект вижилого». Це ще можна назвати «помилка підтвердження», коли з-поміж усього ми запам’ятовуємо лише те, що вкладається у нашу схему. І — так, тоді, дійсно, всі магічні дії, які призвели до успіху, я запам’ятав, які не призвели — не запам’ятав. А потім інші люди на основі нашої помилки підтвердження здійснюють помилку «ефект вижилого», тобто вони чують наші розповіді, які ми запам’ятали (і тільки їх запам’ятали), і думають, що це вся вибірка, а насправді нічого подібного, це не вся вибірка.

Давайте, змінимо парадигму. А якщо думати по-інакшому — що гроші заробляються. Тоді треба запитати, як заробляються. Відповідаю: гроші заробляються шляхом вирішення чужих проблем. Чим більш якісне рішення, чим більш дорога проблема, тим більше грошей ви заробляєте. От, наприклад, я. Я як психолог вирішую чужі проблеми — десь краще, десь гірше, не мені судити — і, природно, я можу сказати, що, от, я можу вирішити вашу проблему, а вашу не можу вирішити. Якщо б я міг вирішити якісь дуже дорогі проблеми, наприклад, вилікувати рак, я міг би брати багато грошей. Я цього не вмію, тому я беру значно менше грошей.

Наприклад, у мене протікає кран. Сантехнік може прекрасно вирішити мою проблему. Він прийшов, замінив, щось відкрутив, прикрутив — все вирішено. Отримав від мене гроші. От, людина заробила гроші. Йому не треба вибудовувати стосунки з грошима. Йому не потрібно заманювати їх у своє життя, купувати грошове дерево — йому просто треба знайти проблему, вирішити її чисто і отримати за це свої гроші. Все.

Гроші заробляються. І коли ви знаєте, що гроші заробляються шляхом вирішення проблем людей, все очевидно. Ви визначаєте, які проблеми ви можете вирішувати, далі шукаєте людей, у яких такі проблеми і які можуть за їх вирішення заплатити, домовляєтесь з ними, вирішуєте їхні проблеми, отримуєте гроші. Все. Дуже просто.

Більшість проблем з грішми у людей виникає не тому, що у них неправильні стосунки з грошима, вони виникають тому, що люди не вирішують чужі проблеми. Люди думають, що гроші отримують з повітря (картка якось сама собою виробляє гроші на ній). А якби люди знали, що гроші заробляються вирішенням чужих проблем, дешевих, дорогих, люди б значно простіше жили, значно більше заробляли і краще працювали.

 

Корисні посилання:

Стендап-лекція Павла Зигмантовича «Як заробляти більше, вирішуючи чужі проблеми» (Яндекс.Диск)

YouTube-канал Павла Зигмантовича

Читайте також:

23 найкращі японські прислів’я та приказки про багатство та гроші

x

Рекомендуємо

Смурф сидить біля скриньки із золотом

Як просто вивести гроші з WebMoney в Україні на картку Приватбанку

Файна новина для тих, у кого на WM після заборони «зависли» гроші