Головна » Бізнес » Енергетика » На Грибовицькому сміттєзвалищі запустили біогазову електростанцію
Відкриття біогазової електростанції у Грибовичах
Відкриття біогазової електростанції у Грибовичах. У колажі використано фото ЛКП "Зелене місто"

На Грибовицькому сміттєзвалищі запустили біогазову електростанцію

На міському сміттєзвалищі Львова, що знаходиться в селі Грибовичі, сьогодні, 21 травня, відбулося відкриття біогазової електростанції — спільного проекту НАК «Нафтогаз України» та групи компаній Clear Energy.

Про це повідомило Львівське комунальне підприємство «Зелене місто», яке займається рекультивацією Грибовицького полігону твердих побутових відходів, передає «ЕнергоБізнес».

Станція, за словами Петра Багрія, співзасновника та голови наглядової ради групи Clear Energy, виробляє 2 млн 645 тис. кВт/год електроенергії на рік, заміщуючи при цьому понад 800 тис. куб. м природного газу. «Це дає можливість забезпечити «зеленою» електроенергією близько 735 домогосподарств і разом з тим скоротити викиди СО2 в атмосферу обсягом близько 30 тисяч тонн на рік», — зазначив він.

На станції встановлено австрійське обладнання Jenbacher, яке використовується в біогазових проектах по всій Європі. Збір біогазу здійснюється за допомогою свердловин, які рівномірно розташовані по тілу полігону, та системи збору поверхневих газів.

Глава «Нафтогазу» Юрій Вітренко з нагоди відкриття нового об’єкта сказав, що вважає надзвичайно важливою реалізацію цього проекту в складних умовах війни. «Завдяки біогазовій електростанції 38 гектарів сміттєвого полігону, який викидає мільйони кубометрів шкідливого звалищного газу, стануть джерелом енергії для навколишніх домогосподарств», — сказав він.

Мер Львова Андрій Садовий, в свою чергу, підкреслив, що рекультивація Грибовицького полігону ТПВ є надзвичайно важливим проектом для міста. «Ми реалізуємо його завдяки підтримці європейських банків. Він входить до комплексного плану вирішення проблеми з відходами у Львові. Наразі триває технічна рекультивація, яка включає в себе спорудження системи збору, підготовки та утилізації полігонного газу з генерації електричної енергії», — розповів він, додавши: — Переконаний, що відкриття біогазової електростанції та робота у синергії із «Нафтогазом» та Clear Energy стане новим кроком у цій важливій справі».

Компанія Clear Energy проводить дегазацію 15 полігонів ТПВ у різних куточках України.
x

Рекомендуємо

Електричні генератори у Львові

Компенсацію за придбані генератори отримали майже 400 львівських підприємців

За останніми даними, Львівська міська рада доклалась до придбання електрогенераторів для 377 ...