Головна » Інше » 56,1 тис. квадратних метрів житла здано в експлуатацію у Львові за 7 місяців цього року

56,1 тис. квадратних метрів житла здано в експлуатацію у Львові за 7 місяців цього року

За 7 місяців цього року Львів прийняв в експлуатацію 56,1 тис. квадратних метрів житла, до кінця року планує прийняти ще понад 100 тис. квадратних метрів, — повідомив сьогодні на прес-конференції, присвяченій обговоренню ходу житлового будівництва у Львові, заступник міського голови з питань містобудування та землеустрою Василь Лозинський.

Василь Лозинський відзначив, що сьогодні розпорядником землі у Львові є міська рада. А придбати землю під житло у Львові можна тільки через аукціон продажу земельних ділянок. 22 серпня відбудеться другий такий аукціон. На аукціоні 4 липня було продано 29 арів землі на загальну суму 1 млн. 400 тис. грн.

За словами Василя Лозинського, зараз міська влада намагається дати собі раду з тими ділянками під житло, які продала попередня влада. Йдеться, насамперед, про продані ділянки на місці дитячих майданчиків чи скверів. Він додав, що команда Буняка не дала жодної довідки під будівництво на місці дитячого майданчика, парку чи скверу. ”Ми не беремо хабарів, якщо є вільна ділянка, то питання вирішить аукціон”, — відзначив Василь Лозинський.

Василь Лозинський повідомив, що у Львові є 36 тис осіб на черзі для отримання житла. Він відзначив, що рівень здачі житла падає. Це відбувається тому, що раніше ніхто не займався проблемами ринку житла. Політика міської влади щодо продажу землі під житло прозора і зрозуміла всім, крім тих, кого усунули від розподілу землі.

Міська рада втрутилася у ціни на житло. Ціна за квадратний метр житла доходила до 400-500 дол. США Василь Лозинський допускає, якби міська влада не втрутилася у ринок житла, то сьогодні його ціна у престижних районах досягала б 1000-1500 дол. США. Необхідно будувати 300-350 тис. кв. м житла в рік, для того, щоб ціна одного квадратного метру встановилася на рівні 200-250 дол. США, 1 вважає Василь Лозинський.

На засіданні міськвиконкому було прийнято основні напрями щодо порядку надання житла та цін на нього. Згідно з цими напрямами житло першочергово надається черговикам, а ціни на житло не повинні бути вищими, ніж 1500 грн. за квадратний метр, — розповів Василь Лозинський.

Сьогодні відповідальним за будівництво житла у Львові є Управління капітального будівництва, яке підпорядковане міській раді. На його відповідальності є понад 120 об’єктів незавершеного будівництва. Зокрема, у Лисиничах є 216 недобудованих квартир. Більше 40 тис. грн. потрібно для того, щоб повністю підготувати до здачі ці квартир.

Василь Лозинський стверджує, що для того, щоб розпочати будівництво житла на вул. Підголоско у Львові, інвестору необхідно вкласти до 10 млн. грн.

Василь Лозинський повідомив, що зараз на Сихові будується 75 квартир, які призначені для відселення людей з аварійного житла.

За інформацією Василя Лозинського, на сьогоднішній день у Львові є 80 осіб, які згідні взяти в банку кредити під заставу. Зараз банки дають кредити під 15-16%, банк „Аркада” дає 13-14%. Василь Лозинський повідомив, що це питання міська влада намагатиметься врегулювати. „Я думаю, що кредити під житло будуть нормальні”, — повідомив Висиль Лозинський.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...