Головна » Інше » 22 серпня буде започатковано спільний українсько-польський контроль у пункті пропуску “Кросценко” (Республіка Польща)

22 серпня буде започатковано спільний українсько-польський контроль у пункті пропуску “Кросценко” (Республіка Польща)

22 серпня буде започатковано спільний українсько-польський контроль у пункті пропуску “Кросценко”, який функціонує на території Республіки Польща.

Урочистості з нагоди започаткування спільного українсько-польського контролю у пункті пропуску “Кросценко” відбудуться 29 серпня.

Це перший випадок на західних рубежах України, коли українські контрольні служби повністю розміщуються на суміжній стороні, — повідомила прес-служба Західного регіонального управління.

Польською стороною виділено українським контрольним службам достатню кількість службових приміщень, кабін паспортного та митного контролю, передбачено приміщення для банківської установи, обладнано стаціонарні лінії зв’язку, — повідомила прес-служба Західного регіонального управління.

Одночасно із започаткуванням спільного контролю передбачено внесення змін: міжнародний пункт пропуску працюватиме цілодобово у чотири зміни; змінено характер транспортних перевезень – буде дозволено рух автобусів та вантажного транспорту масою до 7,5 тонн (на даний час ця цифра складає 3,5 тонн). Однак, залишається обмеження, яке було запропоноване польською стороною і підтримано урядом України, стосовно заборони перевезення товарів, що підлягають ветеринарному, карантинно-санітарному контролю та контролю за перевезенням небезпечних речовин. Такі вантажі в цьому пункті пропуску пропускатися не будуть.

Існуюча інфраструктура пункту пропуску “Кросценко” дозволить збільшити пропускну спроможність на цьому напрямку перетину кордону приблизно в 3–3,5 рази.

У пункті пропуску “Кросценко” при здійсненні спільного контролю контрольними службами буде застосовуватись технологія спрощення прикордонного та митного контролю, в частині що не суперечить міжурядовій угоді: граничні терміни контролю для легкового автомобіля з трьома пасажирами становитиме 2 хвилини; для мікроавтобусу з 9-ма пасажирами – 6 хвилин; для автобусу з 30-ма пасажирами – 20 хвилин).

Правовою основою спільного контролю є Угода між Кабінетом Міністрів України і урядом Республіки Польща про співробітництво під час здійснення контролю осіб, товарів і транспортних засобів, які перетинають українсько-польський державний кордон.

6 червня польська сторона, виходячи з умов інфраструктури пунктів пропуску “Смільниця” (Старосамбірський район) та “Кросценко”, запропонувала започаткувати спільний контроль на її території.

Ця пропозиція була підтримана українською стороною, адже розташування дороги Хирів – Смільниця – Кросценко не дозволяє розгорнути сучасний пункт пропуску на багато смуг руху транспортних засобів. Територія пункту пропуску “Смільниця” зтиснута з обох боків (залізницею та річкою), що не дає фізичних можливостей розгорнути широкий пункт пропуску. Тому на українській стороні існує тільки по одній смузі руху транспортних засобів на в’їзд та виїзд. В той же час на території Республіки Польща в пункті пропуску “Кросценко” розгорнуто по чотири смуги руху в кожному напрямку та додатково передбачено смугу для оформлення офіційних делегацій. Не співпадіння інфраструктур суміжних пунктів пропуску і було основною причиною започаткування спільного контролю саме в цьому пункті пропуску і саме на території Польщі.

У пункті пропуску для міжнародного автомобільного сполучення “Устилуг” (Волинська область) здійснюється спільний з польською стороною контроль на виїзд з України — на території Польщі, на в’їзд в Україну – на території України.

x

Рекомендуємо

Жовтий автомобіль таксі

«Почати поїздку». Чим загрожує водію нелегальне таксування

Багато водіїв зараз займаються таксуванням. Мобільні застосунки на кшталт Bolt чи Uklon ...