Головна » Економіка » Головні події в економіці України за тиждень. 17-21 жовтня
Тиждень в економіці України. 17-21 жовтня 2016

Головні події в економіці України за тиждень. 17-21 жовтня

Перше читання бюджету та антирейдерський закон, чутки та реальність у банківському секторі, оптимістичні прогнози та PolskiBus в Україні

Головними подіями минулого тижня в українській економіці стали підтримка парламентом у першому читанні проекту держбюджету-2017 та передача на підпис президенту ухваленого на початку жовтня закону про посилення захисту прав власності, чутки про націоналізацію найбільшого банку України та вихід європейських інвесторів з банківського сектора, а також прихід в Україну популярного бюджетного автоперевізника PolskiBus.

Підтримка державного бюджету в першому читанні відбулася у п’ятницю, 21 жовтня. Народні депутати після двогодинного обговорення проголосували за перше читання, але скерували як доручення уряду 445 поправок до головного фінансового документу країни. Переважна більшість ухвалених пропозицій стосується субвенцій місцевим бюджетам та фінансування певних інфраструктурних проектів. Цікаво, що до фільтрації на профільному парламентському комітеті до бюджету-2017 депутатами було подано аж 1167 поправок, які у разі безумовного прийняття збільшили б видаткову частину бюджету більш як на 1 трильйон гривень. Тепер уряд доопрацьовуватиме проект державного бюджету на 2017 рік з урахуванням як поправок депутатів, так і думки головного кредитора України — Міжнародного валютного фонду. Наразі МВФ не надав якихось конкретних пропозицій до головного фінансового документа держави, але найближчим часом може це зробити: з 26 жовтня до Києва з метою перегляду стану виконання програми реформ та підготовки висновку щодо подальшого кредитування України має приїхати чергова місія фонду.

Другою важливою новиною для покращення бізнес-клімату в Україні стала передача на підпис президенту закону про зміни до українського законодавства щодо впровадження європейських стандартів захисту прав власності та інтересів інвесторів, більше відомого як «антирейдерський закон». Цей документ був ухвалений парламентом ще 6 жовтня, але був підписаний головою Верховної Ради чомусь тільки минулого тижня. Основними новаціями нового закону стане посилення вимог до реєстраційних дій — реєстраційні дії щодо юридичних осіб можна буде проводити лише в межах області, видача електронно-цифрових підписів проводитиметься лише при особистій присутності керівників підприємств, що мають право підпису. Впроваджується обов’язкове нотаріальне посвідчення підписів голови, секретаря або учасників зборів підприємств, які вносять зміни до установчих або статутних документів.

Закон також впроваджує обов’язок реєстратора інформувати власника підприємства або майна про надходження пакету документів на перереєстрацію майна чи бізнесу, при цьому чинний власник може при потребі заборонити реєстраційну дію з подальшим оскарженням у суді. Значно збільшуються кримінальні покарання за вчинення незаконних дій з реєстрації майна або підприємств, а також впроваджуються дистанційні перевірки роботи нотаріусів та реєстраторів. Міністерство юстиції переконано, що нововведення істотно посилять захист прав власності та мінімізують ризик рейдерських захоплень бізнесу, які, на жаль, тривають. Останнім з помітних випадків рейдерства стало захоплення найбільшої приватної медичної клініки Закарпаття — «Гемо Медика», що є частиною словацької Hemo Medika Group. Наприкінці минулого тижня у клініці з’явилися невідомі особи на чолі з громадянином Росії та мешканцем Луганської області, які надали поліції документи про те, що вони нібито є новими власниками клініки, а існуючі власники готують оскарження цих документів у суді.

Банківський сектор України, як і минулого тижня, був «рясним» на цікаві новини. Першою новиною стали чутки про націоналізацію найбільшого українського банку – «Приватбанку». Одне з київських інтернет-видань поширило матеріал, у якому стверджувало, що уряд вже ухвалив рішення про націоналізацію банку на виконання вимог меморандуму про співпрацю з Міжнародним валютним фондом і планує завершити її до кінця поточного місяця. Інформація наробила чимало шуму в фінансовій спільноті, але була рішуче спростована керівництвом «Приватбанку». «Ця інформація — черговий фейк», — повідомила прес-служба «Приватбанку», а перший заступник голови правління банку Олег Гороховський на своїй сторінці в Facebook додав: «Щоосені у нас в країні народна забава: націоналізувати Приватбанк».

Другою новиною банківського сектора стала інформація про чергового покупця на «Універсал Банк», що є дочірнім банком грецького Eurobank. Минулого тижня в українських ділових медіа з’явилася новина, що на придбання банку претендує відомий український політик та бізнесмен Сергій Тігіпко, якому вже належить 28-й за активами «Таскомбанк». Для грецького Eurobank це стане черговою спробою продати банк з 2012 року, яка, щоправда, цього разу має всі шанси завершитись успішно. Раніше на «Універсал Банк» претендував «Дельта-банк», який сьогодні сам перебуває на ліквідації, але Національний банк не надав згоди, необхідної на придбання банку. Зараз «Універсал Банк» стабільно працює на ринку, але завершив 2015 рік зі збитком понад 2 млрд грн.

Третьою банківською новиною тижня стала інформація про можливе повернення в Україну транснаціонального банку HSBC (Hongkong and Shanghai Banking Corporation). Цей банк до 2010 року вже мав представництво в Україні та намагався придбати банк тут, але отримав дозвіл на таку купівлю лише з четвертої спроби і не скористався ним. Інформацію про інтерес HSBC до України підтвердили у Незалежній асоціації банків України, але не підтвердили в Нацбанку — там сказали, що наразі з жодними документами чи проханнями до них офіційно звідти не зверталися. Ще однією новиною стала заборона роботи з російськими платіжними системами — до кінця жовтня всі українські банки зобов’язано припинити роботу з російськими платіжними системами «Золота корона», «Юністрім», «Колібрі», «Анелік» та «Блізко». Причина — санкції, введені рішенням Ради національної безпеки та оборони України.

На завершення — трохи статистики, прогнозів та інформація про нового інвестора на ринку транспортних перевезень. За даними Державної служби статистики, у вересні 2016 року промислове виробництво зросло на 2% порівняно з вереснем 2015 року. У порівнянні ж із серпнем поточного року промислове виробництво зросло на 4,4%. У свою чергу, Національний банк України повідомив про свої прогнози, за якими очікує у 2019-2020 році зростання реального валового внутрішнього продукту України на рівні 4-5%. Але кращі за прогнози тільки реальні факти, і таким фактом стало оголошення від одного з найпопулярніших автобусних лоукост-перевізників Польщі – PolskiBus про початок рейсів з 18 польських міст до Львова та ще 6 українських міст. Вже з 21 жовтня в системі PolskiBus доступні для придбання квитки за маршрутами Щецин-Варшава-Люблін-Львів-Чернівці та Познань-Катовіце-Краків-Львів-Вінниця-Хмельницький-Херсон. Натомість у цьому факті є одне «але»: по-перше, автобусні рейси здійснюватиме хоч і під логотипом PolskiBus, але інший перевізник, по-друге, у Львові та Тернополі пасажири будуть змушені пересідати на інший автобус, а по-третє, ціна на проїзд є набагато вищою за переїзд на аналогічну відстань у Польщі, Чехії чи Німеччині. Та й наразі не зрозуміло, як автобуси долатимуть таку проблему, як багатогодинні черги на автопереходах на польсько-українському кордоні…

Василь Сидорович

Матеріал опубліковано з дозволу редакції порталу Wschodnik.pl

Читайте також:

Головні події в економіці України за тиждень. 10-14 жовтня

Архів усіх публікацій з підсумками головних подій в економіці України

x

Рекомендуємо

Тиждень в економіці України: 14-18 листопада 2016 р.

Головні події в економіці України за тиждень: 14-18 листопада

Підсумки місії МВФ — транш під питанням, антикорупційна неефективність, знецінення гривні та перспективи росту