Головна » Економіка » Головні події в економіці України за тиждень. 3-7 жовтня
Тиждень в економіці України. 3-7 жовтня 2016 р.

Головні події в економіці України за тиждень. 3-7 жовтня

«Антикорупційна мобілізація» МВФ, податкова реформа, повернення інфляції та пожвавлення авторинку

Минулий тиждень в українській економіці був цікавим як публікацією повного тексту оновлення меморандуму про співпрацю між Україною та Міжнародним валютним фондом, так і високою оцінкою цієї співпраці з боку МВФ. 7 жовтня директор Європейського департаменту МВФ Пол Томсен на прес-конференції у Вашингтоні заявив, що фонд високо оцінює макроекономічну ситуацію в Україні та проведені урядом заходи, але наголосив, що ключовою умовою продовження співпраці має стати боротьба з корупцією, яку варто прискорити.

За словами Пола Томсена, в поліпшенні економічної ситуації Україна досягла істотного прогресу. «Все це стало можливим завдяки заходам, вжитим з боку українського уряду – йдеться про коригування бюджету, переходу до гнучкого курсоутворення, а також вирівнювання цін на енергоресурси. Всі ці заходи стабілізували макроекономічну ситуацію і сьогодні ми можемо говорити, що зростання повертається в Україну», – заявив директор Європейського департаменту МВФ. Він також підкреслив, що МВФ в цілому задоволений заходами, яких вживає Україна в боротьбі з корупцією – зокрема, запуском системи електронного декларування, однак вважає, що темпи реформ можуть бути значно вищими. «Боротьба з корупцією – ключовий виклик для українського уряду. Ми чекаємо від нього мобілізації в цьому напрямку. Мені здається, і керівники країни розуміють, що від успіхів у цій сфері багато в чому залежить подальша підтримка України», – зазначив Пол Томсен.

Перевірити, як відбуваються реформи, МВФ планує вже у другій половині жовтня – саме тоді, за словами українського міністра фінансів Олександра Данилюка, до Києва прибуде чергова місія фонду для перегляду виконання Україною умов програми розширеного фінансування. За його словами, діалог з фондом відбувається постійно, в тому числі і за проектом державного бюджету країни на 2017 рік, який був відправлений у МВФ на ознайомлення і вже отримав коментарі від експертів фонду. Ціна питання – не тільки наступний транш МВФ в 1,3 млрд. доларів, який мав би бути наданий до кінця року. Згідно з оновленим графіком фінансування, який міститься в оприлюднених матеріалах другого перегляду програми EFF, у наступному році Україна має шанс отримати від МВФ майже 5,4 млрд. доларів. Виділення коштів планується щоквартально за підсумками виконання критеріїв ефективності: найбільший транш планується в першому кварталі 2017 року – понад 1,986 млрд доларів, після чого розмір двох наступних траншів буде скорочений до 1,33 млрд доларів, а решти п’яти – до 735 млн доларів. МВФ уточнює, що з урахуванням зустрічних виплат в рахунок обслуговування Києвом боргу чисте фінансування з боку МВФ в 2016 році можливо в обсязі 2,3 млрд доларів, в 2017 – 4,5 млрд доларів і в 2018 році – 0,9 млрд доларів. Але це все можливо тільки тоді, коли всі заплановані реформи і зобов’язання перед МВФ будуть виконуватися, а ці ж матеріали свідчать, що Україна вже порушила графік виконання зобов’язань, які бралася виконати до кінця вересня.

Другою важливою подією минулого тижня як для співпраці з міжнародними кредиторами, так і для формування позитивного інвестиційного клімату стало схвалення українським урядом проекту змін до Податкового кодексу, який, за словами прем’єра Володимира Гройсмана, скерований на детінізацію економіки та має на меті забезпечити економічне зростання. Представляючи проект на засіданні уряду 5 жовтня, міністр фінансів Данилюк наголосив, що документ вирішує проблему корупції, спрощує податкову систему та знизить тиск на бізнес, оскільки змінює підходи до адміністрування податків – зокрема, буде впроваджено єдиний рахунок для збору всіх податків в масштабах країни, повнофункціональний електронний кабінет платника податку, а також ліквідовано податкову міліцію. Для заохочення інвестицій уряд пропонує впровадити нормативи прискореної амортизації, а також податкові канікули на 5 років для новостворених підприємств. Щоправда, новий законопроект не відповідає на запитання, що буде зі спрощеною системою оподаткування – Міністерство фінансів пообіцяло не скасовувати її, але МВФ думає інакше. На думку експертів фонду, чинна модель спрощеної системи залишається неадекватною, а подальші реформи в ній могли б принести державі додатковий дохід в 1% від валового внутрішнього продукту. Ліквідувати спрощену систему для підприємств пропонує і стратегічна група радників з підтримки реформ в Україні на чолі з Лєшеком Бальцеровічем та Іваном Міклошем. На думку Івана Міклоша, така система є «джерелом патологій», і тому її треба залишити виключно для маленьких підприємців. Все це, звичайно, правильні слова, але реальна ситуація з бізнесом в Україні говорить про те, що ліквідовувати спрощену систему можна тільки після максимального спрощення адміністрування звичайних податків. Чи відбудеться це спрощення завдяки податковій реформі-2016 – важко сказати, оскільки затверджений урядом законопроект наразі направлено тільки на обговорення до Національної ради реформ. Поживемо – побачимо.

З інших подій минулого тижня варто відзначити інформацію про те, що в Україну повернулася інфляція. За даними Державної служби статистики, ціни на споживчому ринку у вересні цього року зросли на 1,8%. Ціни на продукти харчування зросли на 0,3-3,5%, на одяг і взуття – приблизно на 10%, на комунальні послуги – на 3,7%. Тим часом, МВФ у своєму звіті, що був опублікований 3 жовтня, поліпшив прогноз інфляції в Україні за підсумками 2016 року до 13% з 15,1%. Є позитивні новини і в регуляторній сфері – набула чинності урядова постанова про скасування вимоги обов’язкової реєстрації та перереєстрації інвестицій, ухвалена на виконання відповідного закону, а парламентський комітет з питань бюджету схвалив законопроект про скасування з 1 січня 2017 року 2%-го збору до Пенсійного фонду з операцій придбання готівкової іноземної валюти, яке зрівняє вартість валюти на офіційному та «чорному» ринку.

Позитивні новини були минулого тижня у банківській системі. Національний банк України відзначив стійку тенденцію до зростання обсягів депозитів в українських банках, незважаючи на постійне зниження депозитних ставок. Як повідомив 6 жовтня директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук, за 8 місяців поточного року кошти населення у банках зросли на 4,8% у національній валюті та на 1,9% у іноземній валюті, в той час як з початку року ставки за 12-місячними депозитами фізичних осіб знизились на 2,7 відсоткових пункти – до 18,6% річних у гривні та на 2 в.п. до 6,2% річних у доларах США.

Наприкінці минулого тижня стало відомо про ще одні добрі новини з автомобільного ринку. За даними асоціації «Укравтопром», за вересень в Україні було зареєстровано майже 10400 автомобілів, причому 35% з них, або більш як 3680 – автомобілі, що були в користуванні. Дуже істотним є збільшення кількості первинних реєстрацій користованих автомобілів – у порівнянні з вереснем минулого року вона зросла на 73%, а порівняно з серпнем 2016 року – в 10 разів. Імовірною причиною такого результату стала дія закону про істотне зниження акцизного збору на автомобілі, що ввозяться для особистих потреб, який набув чинності з 1 липня. Цей результат наочно демонструє позитив від реформ – адже і українцям тут добре, бо вони можуть легально та без «схем» привезти собі потрібний автомобіль, і бюджет отримує більше надходжень за рахунок збільшення кількості платників за зниженими ставками…

Василь Сидорович

Матеріал опубліковано з дозволу редакції порталу Wschodnik.pl

Читайте також:

Головні події в економіці України за тиждень. 26-30 вересня

Архів усіх публікацій з підсумками головних подій в економіці України

x

Рекомендуємо

Тиждень в економіці України: 14-18 листопада 2016 р.

Головні події в економіці України за тиждень: 14-18 листопада

Підсумки місії МВФ — транш під питанням, антикорупційна неефективність, знецінення гривні та перспективи росту