Головна » Економіка » Головні події в економіці України за тиждень. 26-30 вересня
Головні новини економіки в Україні. 26-30 вересня 2016 року

Головні події в економіці України за тиждень. 26-30 вересня

Падіння конкурентоспроможності, поради МВФ та нові інвестиції

Найголовніша новина минулого тижня для української економіки була песимістичною – у щорічному рейтингу конкурентоспроможності світу від World Economic Forum Україна втратила 6 позицій та опустилася на 84 місце – між африканською Намібією, яка випередила Україну на одну позицію, та Грецією.

Індекс глобальної конкурентоспроможності складається щорічно з 1979 року на основі відкритої інформації з урахуванням думок кількох тисяч експертів з більш як 100 країн світу та включає 12 показників конкурентоспроможності. Перша п’ятірка найбільш конкурентоспроможних країн світу залишається незмінною – це Швейцарія, Сінгапур, Сполучені Штати Америки, Нідерланди та Німеччина. В цьогорічному рейтингу конкурентоспроможності Україна поступилася своїм сусідам, за винятком Молдови, яка посіла в ньому 100-те місце, та Білорусі, економіка якої рейтингом не оцінюється. Польща в рейтингу посіла 36-те місце, Росія піднялася на 2 позиції – до 43-го місця. Інші пострадянські країни, крім Киргизстану, який у рейтингу на 111-му місці, теж мають кращі показники за Україну – Естонія на 30-му місці, Литва – на 35-му, Латвія – на 49-му, Казахстан – на 53-му, Грузія – на 59-му, Таджикістан – на 77-му, Вірменія – на 79-му місці.

В чому ж причини такого низького місця? Найголовнішою проблемою для ведення бізнесу та конкурентоспроможності в Україні World Economic Forum вважає корупцію – її відзначили 14% опитаних експертів. На другому місці – політична нестабільність (13,2% опитаних), на третьому – висока інфляція (11,9%). Далі у списку проблем, які заважають Україні бути конкурентоспроможною, експерти World Economic Forum називають неефективність державної бюрократії, складний доступ до фінансування, урядову нестабільність, податкові ставки, податкове законодавство та валютне регулювання. В той же час експерти визначили, що Україна в світі має і конкурентні переваги – так, за рівнем вищої освіти та професійної підготовки країна посідає 33-тє місце в світі за конкурентоспроможністю, 47-ме – за розміром внутрішнього ринку, 52-ге – за інноваційністю та 54-те – за медициною та початковою освітою. Але, на жаль, описані вище проблеми конкурентоспроможності перекреслюють ці переваги та змушують освічених та працьовитих українців реалізовувати свої таланти в інших країнах – так, за оприлюдненими у вересні даними Генерального консульства Польщі у Львові, лише у трьох західних областях України за 8 місяців 2016 року було видано 170 тисяч віз із правом працевлаштування в Польщі, що майже на 47% більше порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

Про проблеми, які заважають Україні рости, відкрито говорять представники її основного кредитора – Міжнародного валютного фонду. Так, керівник представництва МВФ в Україні Жером Ваше під час «Українського фінансового форуму» в Одесі заявив, що ділове середовище можна поліпшити тільки через боротьбу з корупцією. «Треба поліпшити ділове середовище. А як цього можна досягти? Перш за все, через боротьбу з корупцією. Ми ще на початку цього шляху. Започатковані інституції, які покликані боротися з корупцією. Тепер треба належним чином ці політики впроваджувати, надати можливість цим відомствам підвищити рівень прозорості в усіх сферах, де цього потребує сьогодення», – заявив він та особливо підкреслив: «Якщо побороти корупцію, то через певний час українська економіка може стати конкурентоздатною».

Жером Ваше також висловив думку, що до 2014 року український фінансовий сектор не мав належного нагляду центрального банку, та констатував, що за два останні роки в Україні відбулися величезні зміни, але попереду ще довгий шлях, який передбачає лише необхідність продовжувати рух. На думку представника МВФ, Україна зараз має унікальну можливість нарешті забезпечити стале зростання економіки – для цього потрібно лише «надати можливості тим інституціям, які дійсно будуть просувати зміни і забезпечувати унікальне зростання економіки України, зокрема, малого і середнього бізнесу».

Чи прислухається Україна та її влада до експертів World Economic Forum та до порад МВФ – покаже час і курс гривні. Адже, на думку керівника групи стратегічних радників при українському Кабінеті Міністрів, екс-міністра фінансів Словаччини Івана Міклоша, саме курс гривні покаже, йдуть реформи в Україні чи ні. Наразі курс гривні демонструє стабільність – на міжбанківському валютному ринку котування минулого тижня складали 25,85-25,95 гривні за долар США, а на готівковому ринку американський долар коштував 26-26,2 гривні. Збільшуються банківські депозити – з початку 2016 року, за даними Національного банку, строкові вклади населення в гривні виросли на 8,6% – до 120,96 млрд. гривень. За 8 місяців поточного року збиток діючих українських банків зменшився у 6,8 раза порівняно з аналогічним періодом минулого року, а прибуткові банки лише за серпень заробили 2,7 млрд. гривень.

Зберігають позитивні прогнози розвитку української економіки міжнародні фінансові інституції – так, Європейський банк з реконструкції та розвитку, як повідомив голова його представництва в Україні Шевкі Аджунер, прогнозує зростання української економіки на 2% щорічно у 2016 та 2017 роках. На його думку, зростання може бути цілком відчутним і залежатиме не від показників. «Багато що залежить не від цифр, а від того, наскільки успішними будуть реформи і перетворення в країні. Важливо, як пройде приватизація, чи буде вона прозорою. Якщо економічні процеси будуть позитивними, то зростання виявиться цілком відчутним», – наголосив представник ЄБРР та підкреслив, що стимулом економічного зростання мають стати прямі іноземні інвестиції: «Україна має великий потенціал і значні можливості. Ваші переваги – якість робочої сили, технологічні позиції, інженерні, аграрні, логістичні, фармацевтичні можливості. І зараз питання в тому, щоб переконати їх (інвесторів) у тому, що Україна – це й правда те місце, куди варто вкладати гроші».

Наразі Україні переконання інвесторів вдається частково – в окремих регіонах. Так, 30 вересня у Львові відбулося урочисте відкриття другого заводу з виробництва електрообладнання та запчастин для автомобілів, збудованого японською компанією Fujikura. У відкритті взяв участь особисто прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який заявив, що Україна зацікавлена у тому, щоб кожен бізнес був ефективним, а відкриття заводів такого рівня допоможе державі вже за 4-5 років завдяки успішним інвестиціям стати країною з сильною національною економікою. У планах Fujikura – збудувати щонайменше ще 4 заводи в Україні.

Інвестиційний успіх на Львівщині став можливим завдяки принциповій політиці обласної виконавчої влади, яка першою створила офіс супроводу іноземних інвестицій на обласному рівні та забезпечила можливість оперативного вирішення всіх проблем інвесторів. Завдяки цій політиці інвестиція Fujikura, яка пообіцяла вкласти у свої українські проекти 75 млн. доларів, є вагомою, але не єдиною в області – виробництва на території Львівщини вже розгорнули або розгортають кілька міжнародних компаній. Під час відкриття заводу Fujikura прем’єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що вже з наступного тижня розпочне роботу урядовий Офіс супроводу інвестицій, який «допоможе компаніям на українському ринку стати максимально успішними». Це, звичайно, позитив, але справді конкурентоспроможною Україна стане тоді, коли будь-який інвестор зможе розпочати виробництво та не мати при цьому проблем, не звертаючись до жодних «офісів супроводу»…

Василь Сидорович

Матеріал опубліковано з дозволу редакції порталу Wschodnik.pl

Читайте також:

Головні події в економіці України за тиждень. 19-23 вересня

Архів усіх публікацій з підсумками головних подій в економіці України

x

Рекомендуємо

Тиждень в економіці України: 14-18 листопада 2016 р.

Головні події в економіці України за тиждень: 14-18 листопада

Підсумки місії МВФ — транш під питанням, антикорупційна неефективність, знецінення гривні та перспективи росту