Головна » Гроші » ЄБРР скерував €4,3 млн на підтримку жіночого підприємництва у Західній Україні

ЄБРР скерував €4,3 млн на підтримку жіночого підприємництва у Західній Україні

Добра новина для львів’янок, які займаються бізнесом. Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) розпочав реалізовувати в Україні нову програму «Жінки в бізнесі», спрямовану на те, щоби стимулювати розвиток жіночого підприємництва.

У рамках цієї програми підприємицям, а також топ-менеджеркам підприємств, що працюють у сфері мікро-, малого і середнього бізнесу, надаватимуть доступ до фінансових ресурсів, а також до технічних консультацій, довгострокового коучингу та ноу-хау.

Програму «Жінки в бізнесі» ЄБРР започаткував ще в 2014 році і на сьогодні у світі нею охоплено 18 країн та понад 50 тисяч жінок. Сума виданих в її межах кредитів наближається до €500 млн. Донорами програми, крім ЄБРР, виступають Швеція, ЄС через ініціативу EU4Business, Фонд ЄБРР країн з перехідною економікою та Фонд ЄБРР сприяння малому бізнесу.

В Україні першим партнером програми «Жінки в бізнесі» став банк «Львів», який отримає від ЄБРР €4,3 млн (приблизно 130 млн грн) на фінансування підприємницьких ініціатив жінок у Західній Україні. Відповідну угоду керівники ЄБРР та львівського банку підписали у вівторок, 23 квітня, в присутності мера Львова Андрія Садового.

Угоду підписано. На фото: Андрій Садовий, Олександр Павлов та Ашот Абраамян

«Особливістю угоди з банком «Львів» є те, що вона здійснюється у місцевій валюті — у гривнях. Це дозволяє надати довготермінові кошти у гривні за адекватною ставкою банку «Львів», який потім із цих коштів надаватиме кредитне фінансування малим та середнім підприємствам під керівництвом жінок», — підкреслив на брифінгу заступник директора ЄБРР в Україні Олександр Павлов.

«Ми раді, що першими приєднались до цієї програми. Серед наших клієнтів дуже багато жінок-підприємців і підприємств, які управляються жінками, тож ця програма не лише дозволить нам збільшити фінансування довгострокових кредитів, але також ми як банк надаватимемо нашим клієнткам консультаційну допомогу, організовуватимемо різноманітні заходи, де жінки-підприємці зможуть обмінюватись досвідом», — прокоментував підписання угоди з ЄБРР голова правління банку «Львів» Ашот Абраамян.

Він повідомив, що гривневі кредити за програмою «Жінки в бізнесі» банк видаватиме терміном до 5 років за ставкою 22-24% річних. Обмежень на суму кредиту «в одні руки» нема.

На запитання журналістів, за якими критеріями банк відбиратиме позичальників, Ашот Абраамян відповів, що це мають бути підприємства малого і середнього бізнесу:

  • де власником бізнесу або ж керівником є жінка (це головне!);
  • офіційно зареєстровані як суб’єкт підприємницької діяльності;
  • працюють на ринку не менше 2 років (на стартап кредит не дадуть);
  • мають хороші фінансові показники діяльності;
  • спроможні повернути отримані в кредит кошти.

Коментарі

Андрій Садовий, міський голова Львова:

— До ЄБРР є велика повага, оскільки це є один з найбільших партнерів Львова. Я дякую ЄБРР за підтримку цієї унікальної програми! У нас у Західній Україні традиції жіночого підприємництва мають дуже довгу, столітню, історію. Навіть перша фабрика з виробництва шоколаду була, власне, заснована жінкою ще в позаминулому столітті, і цей бізнес дуже якісно підтримувався свого часу митрополитом Андреєм Шептицьким.

Калле Кнійвіля, радник посольства Швеції в Україні:

— Цей проект важливий для Швеції, бо зовнішня політика Швеції має феміністичний акцент. Тому для нас елемент гендерної рівності, розвитку жінок є важливий, і він має бути присутній у всіх проектах, які ми реалізуємо самостійно чи в партнерстві. Ми хочемо, щоб ця програма розвивалась, ставала більш потужною і щоб збільшувався доступ до цієї програми також поза межами великих міст, в інших регіонах.

Сімоне Раудіно, координатор сектору “Економіка, торгівля та міжнародне фінансове співробітництво” делегації ЄС в Україні:

— Ми дуже раді можливості підтримувати в рамках нашої програми EU4Business різноманітні сегменти і сектори економіки. В даному випадку ми особливо раді, оскільки через цю кредитну лінію ми підтримали ті категорії і ті сегменти бізнесу, які традиційно отримують недостатню увагу — малі і середні підприємства, тобто є орієнтація на малий бізнес. І також дуже добре, що це фінансування видається в місцевій валюті.

Те грантове фінансування, яке надає Європейськию Союз, зазвичай спрямоване на покращення умов фінансування для позичальників, для одержувачів, тож тут може йтися про кращі процентні ставки, про довші терміни погашення фінансування і також про фінансування тих секторів і сегментів, які традиційно розглядаються банківськими установами як більш ризиковані.

x

Рекомендуємо

Євро

Німеччина та ЄС дадуть гранти для 100 українських підприємств

Німеччина та ЄС нададуть гранти 100 українських підприємств мікро-, малого та середнього ...