Головна » Статті » Підсумки тижня з Василем Скрібою, №1, 17-23 вересня 2018

Підсумки тижня з Василем Скрібою, №1, 17-23 вересня 2018

Огляд найважливіших новин за тиждень у м. Львові

Львівська обласна рада у вівторок, 18 вересня, прийняла рішення про заборону публічного використання російськомовного культурного продукту на теренах Львівщини. Рішення носить рекомендаційний характер. Задля того, щоб його дотримувались, передбачено створити міжвідомчі робочі групи, які проводитимуть серед населення і бізнесу відповідну роз’яснювальну роботу.

Львовознавець Ігор Лильо прокоментував це так:

Ірина Подоляк, народний депутат («Самопоміч»):

Посол Канади в Україні Роман Ващук назвав рішення ЛОР дурницею:

*

Львівська обласна філармонія отримала статус національної. «Сьогодні я підтримав пропозицію Львівської обласної державної адміністрації, яка була підписана Олегом Синюткою, щодо надання Львівській обласній філармонії статусу національної», — оголосив президент Петро Порошенко, перебуваючи з візитом у Львові в середу, 19 вересня.

Голова Львівської облради Олександр Ганущин зафіксував цей історичний момент, зробивши селфі з гендиректором філармонії Володимиром Сивохіпом:

*

У Львові відбувся 25-ий Форум видавців, який відтепер носитиме назву Book Forum Lviv. Цього року в програмі заходу 910 подій, 14 тематичних кластерів, 13 спецпроектів, 1010 учасників з усіх областей України, 70 іноземних авторів з 25 країн світу. Участь у BookForum-2018 взяли 250 видавництв, які привезли на нього понад 250 тонн книжок. Почесні гості: редактор The Economist Енн Епплбом та американська історик Марсі Шор.

Урочисте відкриття книжкового форуму, яке відбулось у середу, 19 вересня, у Львівській опері відвідав президент Петро Порошенко. Заради нього організатори вирішили провести дві церемонії відкриття, але навіть попри це президент примудрився запізнитись на 50 хв. на ту церемонію, що мала відбутись за його участю.

Під час виступу президент наголосив на тому, що держава підтримуватиме українське книговидавництво. «Нам потрібні стимули, які б спонукали авторів і видавців до створення якісної книги, до задоволення попиту вимогливого українського та європейського читача, до розширення збуту та поширення книжкової продукції», — сказав він.

На виході з оперного Порошенка зустріла зграйка людей із плакатами антимерського змісту.

*

Львівська облрада за ініціативою фракції ВО «Свобода» у четвер, 20 вересня, звернулась до президента, Кабміну та Верховної Ради з проханням зробити християнську етику обов’язковим предметом в українських школах.

*

ТОВ «Лем Стейшн» отримало в оренду на 50 років трамвайне депо у Львові на вул. Вітовського. Таке рішення Львівська міська рада прийняла у четвер, 20 вересня. Також ЛМР погодила інвестиційний договір щодо реконструкції депо та створенння в його спорудах «інноваційно-креативного простору».

Згідно з договором, «Лем Стейшн» має інвестувати в об’єкт не менше 30 млн грн. Орендна плата за депо складатиме близько 2 млн грн на рік.

Реконструкція трамвайного депо і створення креативного простору: депутати віддали в оренду будівлі на 50 років

*

Європейський інвестиційний банк погодив львівському комунальному АТП №1 кредит у сумі €12 млн на придбання нових автобусів в рамках реалізації проекту «Міський громадський транспорт України». За ці гроші комунальний перевізник планує придбати 100 дванадцятиметрових автобусів.

*

На оголошений Львівською міськрадою конкурс на міські автобусні маршрути зголосилися сім компаній, в т.ч. дві з інших міст — «СВ Лайф» з Рівного та «АвтоЕкспрес-Дніпро» з Дніпра. На засіданні 2 жовтня конкурсний комітет планує визначити, хто з перевізників на які маршрути претендує. Усього маршрутів 54, і вони розподілені на 14 лотів.

*

Міський голова Львова Андрій Садовий продовжує їздити по країні і розповідати про свій неабиякий досвід управління міською господаркою. У вівторок, 18 вересня, він відвідав Хмельницький. Це вже 16-те за рахунком місто, де в рамках проекту Urban Talks побував львівський мер. Багато хто вважає, що, по суті, Андрій Іванович колесить по Україні не просто так, а з прицілом на майбутні президентські вибори.

x

Рекомендуємо

Хто у Львові найвпливовіший, е-квиток, обшуки на шахтах, ціна євроколії, удар по гральному бізнесу. Підсумки з Василем Скрібою #7

Огляд подій тижня у Львові, 16-20 грудня 2019