Головна » Гроші » «Грошей не потрібно боятися». Глава УГКЦ висловився про бідність і багатство (відео)
Цитата Святослава Шевчука про те, що не потрібно боятись грошей

«Грошей не потрібно боятися». Глава УГКЦ висловився про бідність і багатство (відео)

Глава УГКЦ Святослав Шевчук взяв участь у програмі «Відкрита Церква» на тему «Бідність і багатство», в якій, зокрема, сказав, що грошей не потрібно боятись, бо в такому разі людина не вмітиме ними правильно розпоряджатися.

«Не потрібно боятися матеріальних благ, і в тому числі коштів, тому що ми тоді не будемо вміти правильно ними розпоряджатися. Потрібно розуміти, що: чи в нас є багато ресурсів, чи мало, наше завдання по відношенню до них — це бути добрими управителями. Те, що ми часто сьогодні кажемо «добрими менеджерами», — сказав він.

Водночас, патріарх застеріг від того, щоб робити з грошей собі ідола і підпорядковувати все своє життя виключно заробітку.

«Вміти бути багатим — це є мистецтво», — підкреслив блаженніший Святослав.

При цьому він процитував свого попередника, Любомира Гузара, який казав, що той, хто вміє бути багатим, так само вміє послужити своїм багатством ближньому. У цьому, за його словами, полягає сенс соціальної відповідальності бізнесу, коли, володіючи певними ресурсами, бізнес частину з них скеровує на підтримку, до прикладу, науковців і людей культури, які, в свою чергу, генерують інші види багатства.

Причиною бідності в Україні глава Української Греко-Католицької Церкви назвав «соціальний егоїзм». Це коли якась одна частина суспільства привласнює собі те, що де-факто їм не належить, а є спільним благом.

«Ми повинні розуміти, що всяке привласнення чужого веде до бідності. Не тільки бідності тих, у кого забрано несправедливо, але теж і до бідності того, хто забрав. Коли нищиться спільне благо, то бідними стають всі, незалежно від того, хто скільки собі загарбав у таких обставинах», — сказав він.

Святослав Шевчук застеріг також, що звичка України позичати гроші, в тому числі в МВФ, «рано чи пізно до нас повернеться великою бідою».

Також він з прикрістю відзначив, що в Україні стрімко падає повага до людей праці: «Людська праця швидко знецінюється. Дуже часто люди шукають швидкого, деколи такого кримінального, виду збагачення, хизуючись цим перед своїми співгромадянами чи навіть друзями. Ми дуже часто не розуміємо ось цінності, як говорив Андрей Шептицький, цієї муравлиної щоденної праці. Бо саме завдяки такій праці, каже Андрей Шептицький, рухається народ».

Повністю годинне інтерв’ю з главою УГКЦ Святославом Шевчуком можна переглянути нижче:

У колажі використано фото УКУ

x

Рекомендуємо

Смурф сидить біля скриньки із золотом

Як просто вивести гроші з WebMoney в Україні на картку Приватбанку

Файна новина для тих, у кого на WM після заборони «зависли» гроші