Головна » Статті » Рідкісні фотографії фабрик, заводів та фірм старого Львова (18 фото)
Вітрини магазинів старого Львова

Рідкісні фотографії фабрик, заводів та фірм старого Львова (18 фото)

Добірка ретро фотографій Львова першої половини ХХ століття. Вони дають змогу зазирнути у минуле нашого міста, побачити, як виглядали тоді місцеві підприємства, фірми, магазини. 

Багато всього змінилося з тих пір. На місці управління СБУ на вул. Вітовського у 30-х роках розташовувались «Міські заклади електричні», а в Будинку профспілок на проспекті Шевченка колись була фабрика мінеральних масел. І вітрини магазинів вісімдесять років тому промовляли до перехожих здебільшого по-польськи.

З початку ХХ ст. Львів неодноразово змінював господарів. До 1914 року він був у складі Австро-Угорщини. Під час Першої світової війни у 1914-1915 рр. був окупований Російською імперією. Після окупації Галичини у 1918 році Польщею став адміністративним центром Львівського воєводства. У 1939 році, згідно з пактом Молотова-Ріббентропа, був окупований Радянським Союзом і увійшов до складу Української Радянської Соціалістичної Республіки. У червні 1941 року місто зайняли війська нацистської Німеччини, а 27 липня 1944 року — Червона Армія.


Пекарня «Merkury».


Працівники тютюнової фабрики.


Цех спиртзаводу.


Універмаг (Dom Towarowy). Зараз це — торговий центр «Магнус».


Львівські вітрини.


Паперова фабрика Bernarda Bardacha. Адреса: вул. Японська, 7. Тепер у цьому будинку знаходяться торговий дім «Писар» та акціонерне товариство «Бібльос».


Магазин M. Horowitza. Адреса: Старознесенська, 4.


«Польська швейна» (Polska Szwalna) на вул.Коперніка, 16.


Львівський газовий завод.


Львівська взуттєва фабрика, 1943 рік.


Відділ реклами «Gazety Lwowskiej» — найстарішої на сьогодні польськомовної газети у світі. Заснована у 1811 році.


Цивільний аеропорт «Linje Lotnicze LOT» у Львові. Як зрозуміло з назви, йдеться саме про польську авіакомпанію LOT, яка перші рейси у Львів з Гданська здійснювала ще в 1922 році (правда, тоді компанія називалася «Польські авіалінії «Аероллойд»).


Готель «George», 1934 рік, площа Міцкевича, 1. Урочисте відкриття готелю відбулося 8 січня 1901 року. Спочатку мав лише два поверхи. Третій і четвертий поверхи надбудували через декілька років. Відносно недавно на першому поверсі готелю відкрили бутіки, що не до вподоби меру Львова Андрієві Садовому.


Нафтопереробний завод S.A. «Gazy Ziemne».


«Міські заклади електричні» (МЗЕ), 1937 р., на вул. Вітовського, 55 (стара назва: Пелчинська). Зараз тут розташоване управління Служби безпеки України у Львівській області. А раніше — КДБ.


Готель «Асторія», 1932 р., вул. Городоцька, 15. Згодом цей готель став називатись «Київ». У 2010 році його за 7,9 мільйона гривень купило ТзОВ «Готель «Асторія» і повернуло йому історичну назву.


Ювелірна крамниця Мауриція Вішновіца, 1931 р., пл. Ринок, 27.


Фабрика мінеральних масел «Polimin», 1932 р., просп. Шевченка, 7 (стара назва: Академічна). Людям середнього віку ця будівля відома як Будинок профспілок. Молоді це місце добре знайоме, бо тут розташований ресторан «МакДональдз».

«Прибуток» дуже вдячний автору спільноти «Ретро Львів» у Facebook Дмитру Горіну за надані для публікації світлини. 

Приєднуйтесь до «Ретро Львів» — там ще багато цікавих фото старого Львова.

 

Читайте також:

“Потрібно мінімум рік, щоб почати заробляти на фотостоках відчутні гроші”. Інтерв’ю з фотографом Юлею Філіровською

x

Рекомендуємо

Готель Жорж у Львові

Готель «Жорж» продали

Готель «Жорж» купив народний депутат від партії ВО «Свобода» Ігор Кривецький.