Головна » Бізнес » Агробізнес » 🐝 Бджоломор. Як власники бджолиної ферми в один день опинились на межі банкрутства
Бджолоферма в Оріхівщині
Бджолоферма Сергія Богаєнка і Миколи Щербини. Фото: @medmirgorod

🐝 Бджоломор. Як власники бджолиної ферми в один день опинились на межі банкрутства

«Щоб ви зрозуміли, це я більше 200 літрів іменно мертвої бджоли зібрав. Відрами їх виносили. Це тільки те, що у дворі. А скільки їх по полю і скільки не долетіло додому!…», — розповідає «Прибутку» з гіркотою пасічник Сергій Богаєнко. У нього трагедія: більшість бджіл на його бджолофермі, якій він віддав десять років свого життя, загинули. Потруїлись. Каже, що знає, хто в цьому винен і сподівається, що винуватець понесе заслужене покарання.

Сергій Богаєнко — пасічник з двадцятитрирічним досвідом. Останні десять років разом з тестем Миколою Щербиною, якого шанобливо називає батьком, орендує земельну ділянку в Оріхівщині, невеликому селі на Полтавщині, де всі всіх знають. Місцина для бджільництва приваблива, оскільки поряд розташований липовий ліс.

На цій ділянці у них донедавна була пасіка на 300 бджолосімей. Це велика кількість. Зазвичай одна бджолина сім’я, якщо довіряти «Вікіпедії», займає один вулик і може налічувати від 20 000 до 80 000 бджіл. Тобто у Богаєнка була не проста собі пасіка, а ціла бджолина ферма.

Пасічник Сергій Богаєнко за роботою

Виготовлений натуральний мед, вироби з воску та інші продукти бджолярства Богаєнко з дружиною продавали на центральному ринку в Миргороді, а також через Instagram, де мають невеличку онлайн-крамничку.

І все було більш-менш добре. Аж до вівторка, 14 червня.

Того дня, приїхавши на бджолоферму після свят, Сергій Богаєнко побачив гори мертвих бджіл біля вуликів. Досвідчений пасічник відразу зрозумів, що їх потруїли. «Потрава» — знайома річ для бджолярів: з року в рік в Україні частина бджіл отруюється хімікатами, якими фермери обробляють поля від шкідників. Богаєнко також раніше стикався з цією напастю, але таких страхітливих масштабів вона набула вперше.

Розповідає, що помчав в сільраду з’ясувати, хто з фермерів напередодні обробляв поля. З’ясувалось, що таких було двоє. Проте один з них всього-на-всього вносив міндобрива, а це бджолам не шкодить. А от другий фермер… «Він не хотів брать трубку. Я до нього дзвонив декілька разів. Приїхав до нього додому. Його мати пенсіонерка сказала, що його нема і вона не має уявлення, де він. Через декілька годин приїхав до нас його напарник подивитись, як там, що там — на розвідку. Потім я до того фермера таки додзвонився і об’яснив, кажу: «Приїдь подивись на результат і давай будемо щось рішать. Ти натворив — повинен думать, що дальше робить». Він сказав, що не хоче про це навіть розмовляти, що ми нічого не докажемо — і кинув трубку. Декілька разів кидав трубку, розмова не получалась».

За словами пасічника, фермер ще наговорив йому різних дурниць, озвучувати які він не хоче. Не хоче також і називати імені фермера, щоб не давати тому жодних підстав звинуватити його у наклепі.

Оскільки горе-фермер не забажав вирішити проблему мирно, Сергій Богаєнко звернувся в поліцію. Та, в свою чергу, за його словами, на звернення відреагувала оперативно, і вже навіть відкрила кримінальне провадження у цій справі. Наразі спеціальна лабораторія вивчає проби, які взяли з бджіл, рослин і землі.

Богаєнко вважає, що фермер порушив правила обробки поля. По-перше, тому що воно знаходиться за 700 метрів від житлових будинків, а в такій близькості до житла застосовувати пестициди заборонено. По-друге, фермер проводив обробку удень, що так само робити не можна — лише після 9 години вечора. «Якби це було зроблено вечором, то воно б за ніч протряхло, і зранку вони (бджоли. – Авт.) там би трошки полазили… ну, не було б такого (масового отруєння. – Авт.)», — зазначає він. По-третє, пасічник має серйозні сумніви в тому, що для обробки було використано якісні хімікати. А ще має запитання щодо того, чим саме фермер їх розводив, бо, каже, в селі люди розповідають, що замість спеціальної рідини для розведення отрути той використав цукровий сироп, який приваблює бджіл.

Загальні збитки бджолоферми Сергій Богаєнко оцінює у 1,5 млн гривень. З його слів, загинуло 70% бджіл, і це ще не остаточна цифра, бо ті, що залишились, не змогли втримати у вуликах необхідний температурний режим, через що бджоли стали хворіти, а відтак частина з них так само невдовзі помре. (Особливо пасічник переживає за бджіл, які йому залишив кум, коли йшов в лавах ЗСУ захищати Україну від росіян.) Аби відновити популяцію, лише на придбання бджолосімей доведеться витратити 300-400 тис. гривень, каже пасічник. Цей сезон медозбору Богаєнко в будь-якому разі пропускає, а отже, знову ж таки, втрачає по грошах. Каже, попереду його з тестем очікують самі тільки витрати і жодних доходів. «Ми залишилися фактично банкрутами», — журиться він.

Редакція «Прибутку» сподівається, що правоохоронці максимально уважно проведуть розслідування у справі щодо масової загибелі бджіл на бджолофермі Сергія Богаєнка і Миколи Щербини у с. Оріхівщина і зрештою винуватого(-их) у цьому притягнуть до відповідальності. Стежитимемо за цією справою.