Головна » Інше » Реалізація проекту „Карпатиленд” суперечить національним інтересам України — Юрій Кармазин

Реалізація проекту „Карпатиленд” суперечить національним інтересам України — Юрій Кармазин

СБУ визнала, що реалізація проекту „Карпатиленд” суперечить національним інтересам України, — повідомив 14 серпня на засіданні Львівського прес-клубу реформ народний депутат України Юрій Кармазін.

Юрій Кармазин стверджує, що „Австрійські федеральні ліси” хотіли взяти в оренду не 45 тис. га лісів, а 200 тис. га. Однак проти цього виступив комітет ВРУ з питань боротьби з корупцією та оргзлочинністю.

„Карпатилент” є приклад корупції, вважає він. „Цей проект пробивається не безкоштовно львівськими політиками”, — стверджує народний депутат. Однак прізвища цих політиків не захотів назвати.

15 квітня державна компанія „Австрійські федеральні ліси” презентувала у Львові проект „Карпатиленд”, у рамках якого компанія планує на правах оренди отримати у тимчасове користування ліси на територіях Турківського (19 тис. га) і Старосамбірського (12 тис. га) державних лісогосподарств, а також отримати доступ до 13 тис. га міжгосподарських лісів. Після презентації заступник голови Львівської ОДА Степан Лукашик сказав, що владі області варто ще раз, через місяць-півтора, зустрітися з австрійцями для „вироблення остаточного документа для реалізації”. В облдержадміністрації вважають, зокрема, що у проекті необхідно більш детально розписати економічну частину.

10 червня торговий радник Посольства Австрії в Україні Крістіан Гессль висловив сподівання, що реалізація проекту „Карпатиленд” компанією „Австрійські федеральні ліси” (Österichsche Bundesforste AG) розпочнеться орієнтовно через рік-півтора. Згідно доробленого варіанту проекту передбачено передачу в оренду австрійській державній компанії 45 тис. гектарів землі і лісу.

Директор Інституту екології Карпат, академік НАН України Михайло Голубець („Дзеркало тижня” від 9-15серпня ц.р.) піддав критиці пропозиції австрійської сторони. За його словами, за 25 років лісам може бути нанесено значну шкоду. На думку Михайла Голубця, фундаментальною ціллю проекту є одержання максимального прибутку від користування лісами.

Доктор економічних наук, єдиний академік Української академії аграрних наук у лісовій галузі Орест Фурдичко також негативно висловився щодо можливості реалізації проекту „Карпатиленд” і запропонував 45 тис. га лісових земель, які плануються передати австрійцям за умовами проекту „Карпатиленд”, долучити до території Національного природного парку „Сколівські Бескиди”. Таке рішення, на думку Ореста Фурдичка, значною мірою сприятиме соціальному, економічному, і екологічному розвитку гірського регіону.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...