Головна » Інше » Наприкінці лютого Львів відвідає голова НБУ С.Тигіпко

Наприкінці лютого Львів відвідає голова НБУ С.Тигіпко

Наприкінці лютого у Львів з візитом прибуде голова Національного банку України Сергій Тигіпко.
Про це 15 лютого у Львові повідомив заступник голови НБУ Олександр Шлапак.

„Через тиждень приїде сюди”, – сказав він.

За словами Олександра Шлапака, метою перебування голови НБУ у Львові буде представлення Комплексної програми розвитку банківського сектору України. „Представлятиме програму, яку ми придумали”, – сказав він.

О.Шлапак повідомив, що програма зараз перебуває на другому етапі розробки. До неї, з врахуванням усіх зауважень, було внесено 2 додатки.

Основний з них, за його словами, містить заходи з реалізації самої програми: ті, які необхідно здійснити „буквально у перші 100 днів”, до кінця 2003 року і упродовж наступних 2 років. У ньому також прописано сучасний стан банківської системи України і завдання, ”які б хотілося вирішити за час дії програми”.

В іншому додатку, як повідомив Олександр Шлапак, виписано пріоритети. Так, НБУ продовжуватиме обрану кілька років тому політику щодо проведення монетарної і грошово-кредитної політики. „Ми переконані, що грошей повинно бути достатньо в українській економіці”, – сказав він.

Ще одним із пріоритетів заступник голови НБУ назвав пошук механізмів співпраці банківської системи з економікою. „Стара проблема банківської системи, за яку критикує нас Президент і уряд, – неможливість сьогодні банківської системи забезпечувати українську економіку необхідним банківським ресурсом. За нашими оцінками, 2005-2007 роки – це роки технічної кризи. Основні фонди зношені більш ніж на 60%. Фонди не оновлюються. Ми працюємо на виснаження. З кожним роком ми втрачаємо нашу конкурентноздатність. На сьогодні до 25% втрат в електромережах відбуваються через зношеність фондів (при світовому рівні – 5-6%). Без вкладення грошей в цю систему, вона поїдатиме нас”, – сказав О.Шлапак.

Він зазначив, що Нацбанк нині відслідковуватиме рух кожної заявки на кредит від підприємств і розраховує на підтримку комерційних банків.

Пріоритетом НБУ визначив також і активізацію з кредитування фізичних осіб. Для цього, за словами О.Шлапака, Нацбанк готує суттєві зміни в законодавство, які мають розвинути цю систему, проводить спрощення документів, які регламентують цю діяльність.

„Ще один напрямок – дерегуляція, або спрощення, відносин між банків комерційних і Національного банку”, – додав Шлапак.

„Треба встановити певні правила стосунків НБУ і комерційних банків. У цьому плані мені подобається американська практика: оголошується запровадження якогось правила, але воно запроваджується через місяць”, – сказав заступник голови Нацбанку України.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...