Головна » Інше » Хлібзаводи Львівської області почали отримувати зерно з обласного стабілізаційного фонду

Хлібзаводи Львівської області почали отримувати зерно з обласного стабілізаційного фонду

Хлібзаводи Львівської області почали отримувати зерно з обласного стабілізаційного фонду, сформованого за рішенням Львівської облдержадміністрації у зв’язку з низьким цьогорічним врожаєм зернових.

Про це інформується у матеріалах до виїзного засідання Львівського прес-клубу реформ на тему стабілізації цін на хліб, який відбувся сьогодні у Львові.

Наразі стабілізаційне зерно, за словами начальника управління регуляції сфери торгівлі та послуг Львівської ОДА Ярослава Пелиховського, надходить на львівські хлібзаводи №№ 1, 2, 3, 4 і 5, котрі є основними виробниками хліба і продають його за дешевими цінами, виконуючи таким чином роль „стабілізуючого соціального фактора на ринку основного продукту харчування”.

Міні-пекарні зерном зі стабілізаційного фонду не забезпечуються взагалі.

Скільки саме стабілізаційного зерна отримують львівські хлібзаводи, у матеріалах прес-клубу не уточнюється. Повідомити таку інформацію в Головному управліннні сільського господарства і продовольства Львівської ОДА без офіційного письмового запиту агентству відмовилися.

За словами генерального директора корпорації „ЕкоЛан”, до якої входять ВАТ „Львівський хлібзавод” і ВАТ „Львівський хлібзавод №1”, Богдана Дудзяного, ті обсяги, що надходять з фонду, забезпечують потреби підприємств в межах 5%.

Задля прикладу Богдан Дудзяний навів Львівський хлібзавод №1, річна потреба якого становить 12 700 тонн борошна різних гатунків, і який отримав зі стабілізаційного фонду на сьогодні усього 700 тонн, або 3,5% від потреби, хоча просив 10 тис. тонн.

Відтак гендиректор „ЕкоЛану” зробив висновок, що сформований на Львівщині стабілізаційний фонд жодним чином не вплине на ринок.

На його думку, владі області слід задуматися над іншими шляхами вирішення проблеми з хлібом.

Голова Спілки пекарів Львівщини Георгій Георгіаді пропонує Львівській ОДА використати досвід Одеси, де ціни на хліб повністю відпустили, водночас запровадивши спеціальні картки на хліб для малозабезпечених. Або ж, залишаючи нинішні умови, надавати цільові дотації за рахунок держбюджету певній кількості хлібзаводів. Він сказав, що з цими пропозиціями Спілка виходила на місцеву владу, однак не отримала від неї підтримки.

За прогнозом Богдана Дудзяного, якби ціни на хліб в області „відпустили”, то вони б зросли щонайбільше на 20%.

Щодоби Львівщина з’їдає в середньому 300 тонн хліба, на випікання якого необхідно 210-220 тонн борошна. Стабілізаційний фонд області сформований із 19 тис. тонн зерна, закупленого під час цьогорічних жнив за ціною 600-650 грн. за тонну.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...