Головна » Інше » За 5 днів Генеральне консульство Республіки Польща у Львові видало більше віз, ніж всі консульства РП в Україні

За 5 днів Генеральне консульство Республіки Польща у Львові видало більше віз, ніж всі консульства РП в Україні

За 5 днів Генеральне консульство Республіки Польща у Львові видало більше віз, ніж всі консульства РП в Україні, — повідомив сьогодні на прес-конференції виконуючий обов’язки Генконсула РП у Львові Януш Яблонські.

Януш Яблонські поінформував, що з 1 до 5 вересня Генконсульство РП у Львові прийняло 912 осіб і видало 400 віз. Зараз, за його словами, консульство видає в середньому до 200 віз в день. Він нагадав, що всі візи почнуть діяти з 1 жовтня, коли буде введений візовий режим між Польщею і Україною.

Януш Яблонські також зауважив, що в перші дні найбільше відвідувачів були пенсіонерами або інвалідами. На його думку, це відбулося у звязку із тим, що цей контингент населення просто має більше часу. Він також зазначив, що 90% виданих віз – довгострокові або багаторазові. „Ми намагалися видавати візи на рік часу, щоб не поповнювати черг”, — зазначив Януш Яблонські. Він не виключив, що з 1 жовтня черги можуть збільшитися.

Януш Яблонський зазначив, що в перший день були певні непорозуміння, але, за його словами, вони виникли через те, що 99% працівників консульства — нові працівники.

„Перший тиждень не був такий страшний, як ми очікували”, — зазначив він. Щодо черг, які виникли фактично з 1 вересня, Яшун Яблонський сказав, що потреби стояти в черзі немає, оскільки всі бажаючі і так отримають візи. „Але Україна — демократична країна і ми не можемо заборонити людям стояти в чергах”, — зазначив він.

Януш Яблонські запевнив, що до сьогодні консульство прийняло всіх бажаючих отримати візи. При цьому він зазначив, що не всі мають можливість отримати візи які хочуть. „Скажімо віза на легальну роботу у Польщі потребує оригіналу дозволу від воєводи на працевлаштування”, — пояснив він.

Януш Яблонські зауважив, що всі візи видаватимуться не раніше, ніж за 1 місяць до виїзду. На його думку, це оптимальний час для отримання віз.

Януш Яблонський повідомив, що в перший тиждень була проблема з неналежним заповненням заяви на візу. Він зазначив, що заява повинна бути так написана, щоб її можна було прочитати. Вона може бути заповнена як польською, так і українською мовами. Особисті дані (прізвище, імя, місце народження імена батьків) необхідно писати в латинській транскрипції.

Для отримання візи, окрім заяви, необхідно мати: кольорову або чорно-білу фотографію розміром 3 х 4; закордонний паспорт або копію першої його сторінки.

Януш Яблонський зауважив, що необхідні деякі додаткові документи залежно від цілі візиту: пенсіонери і інваліди долучають ксерокопію пенсійного посвідчення; студенти, які навчаються в РП, долучають довідку з вузу або ксерокопію студентського квитка; особи, які виїжджають на роботу, додають дозвіл на працевлаштування іноземця на території РП. Викладачі вузів долучають довідку ректора або наукового секретаря вузу в РП.

Не потребують віз: власники дипломатичних паспортів, власники карт тимчасового перебування в іншій країні, власники шенгенських віз і віз більшості країн Європи.

30 липня між урядом Республіки Польща та урядом України підписано угоду „Про засади візового руху”, який набере чинності з 1 жовтня 2003 року. Згідно умов угоди, поляки в’їжджатимуть на територію України без віз, а українці отримуватимуть безкоштовні візи.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...