Головна » Інше » „Бурштинський енергоострів” готовий до роботи у паралельному режимі з європейською енергосистемою на постійній основі – Мінпаливенерго

„Бурштинський енергоострів” готовий до роботи у паралельному режимі з європейською енергосистемою на постійній основі – Мінпаливенерго

Річна пробна робота „Острова Бурштинської ТЕС” з енергосистемою UCTE у паралельному режимі довела готовність „острова” до інтеграції з європейською енергосистемою на постійній основі.

Так, за повідомленням прес-служби міністра палива та енергетики Сергія Єрмілова, текст якого є у „Контекст-медіа”, вважають спеціалісти Мінпаливенерго.

Однак остаточне рішення щодо сталого приєднання „Бурштинського енергоострова” до європейської енергосистеми, як зазначає прес-служба, буде прийняте за результатами засідання у Львові Технічного комітету UCTE/Україна, на якому буде дана оцінка пробній паралельній роботі „острова” з UCTE. Рішення прийматиме Керуючий Комітету UCTE.

„Попередні підсумки паралельної роботи дають підстави сподіватися на її позитивну оцінку Керуючого Комітетом UCTE”, – зазначає прес-служба Сергія Єрмілова.

За її повідомленням, протягом року Технічний комітет UCTE вів нагляд за роботою „острова” і провів низку провідних тестів, „і за весь цей період Україні не було зроблено жодного зауваження”. За висновками Технічного комітету, паралельна робота „острова Бурштинської ТЕС” з енергетичною системою UCTE відповідає вимогам UCTE, що є необхідною умовою продовження паралельної роботи „острова” з UCTE на постійній основі.

Підключення „Бурштинського енергоострова” на паралельну роботу з об’єднанням енергосистеми європейських країн, зазначає прес-служба міністра енергетики, є, по суті, успішною реалізацією короткострокових (2000-2001 рр.) та середньострокових (2002-2003 рр.) пріоритетів Програми інтеграції України до ЄС, затвердженої Указом Президента України від 14 вересня 2000 р. №1072/2000 та повністю відповідає стратегічним напрямкам розвитку вітчизняної електроенергетики.

Приєднання, за її інформацією, створює можливість підняти рівень роботи частини української енергосистеми до європейського, визначити перспективні напрямки подальшого розвитку енергетики України з подальшим розвитком інтеграції всієї енергосистеми України з CENTRAL/UCTE.

Режим паралельної роботи дозволяє також забезпечити підвищення надійності енергопостачання споживачів, створює можливості взаємного обміну електроенергією і надання допомоги в аварійних ситуаціях.

Як підкреслює прес-служба міністра, паралельна робота „Бурштинського острова” з UCTE забезпечує принципово нові, кращі можливості для експорту української електроенергії, а також для розширення ринків збуту.

Пробну роботу у паралельному режимі з UCTE „Острів Бурштинської ТЕС” розпочав 1 липня 2002 року. До того – з 6 по 20 квітня – він пропрацював з енергосистемою CENTRАL/UCTE у тестовому режимі.

„Острів Бурштинської ТЕС” (Бурштинська ТЕС входить до складу ВАТ „Західенерго”) охоплює територію Закарпатської, частини Львівської та Івано-Франківської областей загальною площею 27 тис. кв км з населенням понад 3 млн. осіб.

Максимум власного споживання „острова” складає 1000-1050 МВт. Покриття навантаження здійснюється Бурштинською ТЕС (1600), Калуською ТЕЦ (100) та Теребля-Рікською ГЕС (27). Експортний потенціал „острова” складає до 600 МВт.

„Бурштинський острів”, по суті, являє собою вузол, в якому з’єднуються зовнішні електричні зв’язки – з Угорщиною (одна ЛЕП 750 кВ, одна ЛЕП 400 кВ, дві ЛЕП 220 кВ), зі Словаччиною (одна ЛЕП 400 кВ) та з Румунією (одна ЛЕП 400 кВ). Зазначені зв’язки за своєю потужністю набагато перевищують існуючі експортні можливості „острова”.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...