Головна » Інше » НПК „Галичина” звернувся до Львівської облради з приводу порушення чергової кримінальну справи та накладення чергових санкцій

НПК „Галичина” звернувся до Львівської облради з приводу порушення чергової кримінальну справи та накладення чергових санкцій

1 квітня 2003 року прокуратурою міста Дрогобича було порушено кримінальну справу за фактом підробки підписів перевіряючих в акті ДПА України від 9 серпня 2002 року „Про результати перевірки дотримання вимог законодавства про оподаткування АТ „НПК-Галичина” за період з 1 січня 2001 року по 1 квітня 2002 року, та окремо з питань сплати акцизного збору за квітень 2002 року” за ознаками ст. 358 ч. 1 КК України. 2 квітня АТ „НПК-Галичина” спрямувало на ім‘я голови Львівської облради Михайла Сендака звернення з приводу порушення кримінальної справи щодо посадових осіб НПК-Галичина та накладення штрафних санкцій.

Про це розповів 3 березня на прес-конференції перший заступник голови Львівської облради Ігор Держко.

Він також повідомив, що в листі-зверненні від АТ „НПК-Галичина” зазначається, що впродовж останніх місяців поточного року відбувається тиск на діяльність АТ „НПК-Галичина”. В ЗМІ, різноманітних документах фігурує цифра 180 млн. грн., які нібито НПК Галичина не сплатив до бюджету і є певні недонарахування акцизного збору, і ця цифра має бути вилучена із фонду НПК-Галичина.

Трудовий колектив НПК-Галичина вважає, що відношення ДПА у Львівській області до АТ „НПК-Галичина” починаючи із 2001 року є упередженим і носить замовний характер. Окрім цього НПК-Галичина вважає незаконним порушення кримінальної справи та накладення санкцій. Про чисельні порушення ДПА у Львівській області НПК-Галичина неодноразово інформувало ДПА України, однак реакції не було.

Заступник голови Львівської облради Андрій Парубій наголосив на тому, що з шести нафтопереробних підприємств, які діють на Україні, АТ „НПК-Галичина” — єдиний нафтопереробний комплекс, у якому задіяний виключно український капітал. За його словами, цю справу необхідно розглядати в двох аспектах: політичному та юридичному. „Нас хвилює, щоб не була реалізована типова схема – підприємство доводиться до банкрутства, ставиться на коліна і віддається в руки іншого неукраїнського капіталу”, — сказав Андрій Парубій. Він пообіцяв, що Львівська облрада не допустить розвитку такої схеми.

Ігор Держко додав, що НПК-Галичина має позитивну динаміку росту виробництва. Протягом 2000 року в загальному обсязі переробки нафти в Україні продукція НПК „Галичина” становила 3% від загального об‘єму переробки нафти, а вже у 2002 році – 8%. По наповненню бюджету у 2002 році — 41 млн. 919 тис. грн., з яких до держбюджету – 29 млн. грн., до місцевого — 12 млн. грн. Обсяг освоєних капіталовкладень у 2002 році становить 11 млн. 738 тис. грн.

Ігор Держко зазначив, що АТ „НПК-Галичина” має стратегічне значення для економіки та безпеки України і додав, що за даним фактом, звичайно, буде судовий розгляд і буде прийнято рішення щодо правоти дій ДПА стосовно АТ „НПК-Галичина”. Однак при цьому він поінформував, що Львівська обласна рада на основі звернення трудового колективу та адміністрації АТ „НПК-Галичина” звернулася до Голови ДПА України Юрія Кравченка, Генпрокурора України Святослава Піскуна, Голови Вищого господарського суду України Д. Притики та до голови Львівського апеляційного господарського суду Б. Маковіти. У зверненні вимагається негайно розібратися з даною справою, зупинити розгляд всіх судових спорів між АТ „НПК-Галичина” та Дрогобицькою ДПІ, притягнути до відповідальності осіб, винних у безпідставному порушенні кримінальної справи та складенні сфабрикованого акту щодо АТ „НПК-Галичина”. Ігор Держко також повідомив, що можливо буде скликана позачергова сесія Львівської облради з метою аналізу даної справи.

Ігор Держко коротко розповів хронологію подій, пов‘язаних із конфліктом АТ „НПК-Галичина та ДПА Львівській області.

Ми знаємо, що дана виробнича структура впродовж року мала кілька судів, на яких оспорювала рішення ДПА у Львівській області.

За результатами проведеної в березні 2002 року Дрогобицькою ДПІ планової документальної перевірки з питань правильності нарахування, повноти та своєчасної сплати акцизного збору за період від 9 січня 2001 року по 30 січня 2002 року було складено акт від 20 березня 2002 року, на підставі якого Дрогобицькою ДПІ було прийнято рішення про застосування до АТ „НПК-Галичина” штрафних санкцій. Дане рішення було оскаржене НПК-Галичина у Господарському суді Львівської області, котрий 13 червня 2002 року за результатами розгляду позову прийняв рішення про повне задоволення позовних вимог АТ „НПК-Галичина”. Вказане рішення було залишене без змін постановою Апеляційного господарського суду Львівської області від 4 грудня 2002 року.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...