Головна » Інше » ВГСУ підтвердив правомірність застосованих податковою санкцій до НПК „Галичина” щодо сплати 138,2 млн. грн. акцизного збору

ВГСУ підтвердив правомірність застосованих податковою санкцій до НПК „Галичина” щодо сплати 138,2 млн. грн. акцизного збору

Вищий господарський суд України 24 жовтня підтвердив правомірність застосованих Дрогобицькою ОДПІ санкцій до ВАТ „НПК Галичина” щодо сплати нафтопереробним комплексом до бюджету акцизного збору на суму 138,2 млн. грн., — повідомила прес-служба ДПА у Львівській області.

При розгляді даної справи в касаційній інстанції 18 вересня 2003 року було винесено рішення на користь „НПК Галичина”, оскільки тоді не були відомі обставини, які існували на момент розгляду позову ВАТ „НПК Галичина” до Дрогобицької ОДПІ. Ці обставини мали істотне значення для правильного висновку, а відтак і правильного винесення рішення, тому Дрогобицька ОДПІ подала заяву до Вищого господарського суду України про перегляд постанови від 18 вересня 200 року, враховуючи вищезгадані обставини, зазначено у прес-релізі.

Рішенням суду гроші повинні бути перераховані до місцевої казни.

На думку експертів, останнє рішення Вищого господарського суду є небезпечним в контексті подальшої діяльності „Галичини”. Так, головний редактор журналу „Газ і Нафта” Олег Дорожовець в інтерв’ю Агентству ділової інформації „Контекст” висловив прогноз, що Дрогобицький НПК може просто збанкрутувати, оскільки сума виплат для нього є досить великою.

18 вересня, як повідомляв „Контекст-медіа”, Вищий господарський суд України визнав претензії ДПА у Львівській області до НПК „Галичина” повністю безпідставними. ВГСУ задовольнив касаційну скаргу НПК „Галичина” і визнав повністю недійсним рішення Дрогобицької ОДПІ, яким було донараховано підприємству акцизний збір в сумі 171 млн. грн. (початкова сума претензій податкової до „Галичини”, яка в грудні 2002 року Господарським судом Львівської області, а пізніше, в квітні 2003-го, і Львівським апеляційним господарським судом була зменшена до 138 млн. грн.).

У жовтні 2002 року Податкова звинуватила НПК „Галичина” у несплаті акцизного збору на суму 180 млн. грн. за 2002 рік (за іншими даними сума претензій податківців до Дрогобицького НПК становила 171 млн. грн.). Крім цього, у січні 2003 р. податкова міліція порушила кримінальну справу проти посадових осіб НПК „Галичина” по факту ухилення від сплати акцизного збору на суму 104,9 млн. грн. Підприємство намагалося через суди оскаржити вимоги про виплату цих податків, і йому вдалося добитися зменшення суми претензій Податкової до 138 млн. грн.

x

Рекомендуємо

Жовтий автомобіль таксі

«Почати поїздку». Чим загрожує водію нелегальне таксування

Багато водіїв зараз займаються таксуванням. Мобільні застосунки на кшталт Bolt чи Uklon ...