Головна » Інше » В Україні залишилося три претенденти на „Кредит Банк (Україна)”

В Україні залишилося три претенденти на „Кредит Банк (Україна)”

В Україні залишилося всього три претенденти на купівлю частки польського Kredyt Bank S.A. в АТ „Кредит Банк (Україна)” (КБУ) — „Індустріальний союз Донбасу”, „Брокбізнесбанк” і „ПриватБанк”, — пише тижневик „Ділова столиця” (№43 від 27.10.2003).

Кількість претендентів на львівський банк, підкреслює видання, зменшується: нещодавно бажання викупити у поляків КБУ висловлювали 7-8 українських банківських установ. Причина — поляки занадто багато хочуть за свої 66,6% „Кредит Банку (Україна)”. Крім стартової ціни (її сума не розголошується), вони висувають перед претендентами додаткові умови.

„Досі чітко не сформульовано, що буде продаватися. Спочатку мова йшла про реалізацію частини акцій, потім заговорили про додаткові умови — повернення вкладеної в інфраструктуру банку суми, потім — про виплату боргів банку і так далі і тому подібне”, — цитує тижневик слова голови спостережної ради „Брокбізнесбанку” Сергія Буряка.

З врахуванням додаткових умов купівля КБУ стає дорожчою у півтора-два рази, уточнює видання.

Відтак воно робить припущення, що незабаром, якщо умови не будуть пом’якшені, поляки зможуть розраховувати на покупця хіба що з-за меж України. Не виключено, наприклад, що покупцем стане „один з монстрів світових фінансів” — Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC), якому нещодавно Антимонопольний комітет Польщі дав згоду на придбання однієї зі структур Kredyt Bank S.A. — Polski Kredyt Bank S.A.

„Зрозуміло, поки що рано стверджувати, що HSBC одночасно з польською фінансовою установою побажає придбати й українську „доньку” Kredyt Bank S.A. Однак вітчизняні банкіри вже зараз стверджують, що якщо польські акціонери не пом’якшать умов продажу „Кредит Банку (Україна)”, то власника йому доведеться підшукувати за кордоном України. Оскільки українські інвестори не погодяться настільки суттєво переплачувати за банк”, — пише „Ділова столиця”.

HSBC — провідна міжнародна банківська і фінансова корпорація, яка об’єднує біля 25 банків і займається інвестуванням і страхуванням бізнесу, в основному, в регіоні Азії, Тихого океану, а також в Європі, США, на Близькому Сході та в Африці. Назагал представлена в 79 країнах світу. Штаб-квартира корпорації розташована в Лондоні. На 1 жовтня 2003 р. прибуток HSBC склав 0,02 млрд. дол.

У серпні 2003 року голова спостережної ради „Кредит Банку (Україна)” Малгожата Росєцка заявила, що польський інвестора банку — Kredyt Bank S.A. — продає свою частку в його статутному фонді, оскільки не має змоги надалі забезпечувати вкладення інвестицій у його розвиток.

„Кредит Банк (Україна)” (раніше — Західно-Український комерційний банк) є найбільшою банківською установою в Західній Україні. Нараховує 34 відділення і 18 філій у п’ятнадцяти областях України та АР Крим. Kredyt Bank S.A. до складу його акціонерів увійшов наприкінці 90-х рр. минулого століття. Іншим крупним акціонером КБУ є Європейський банк реконструкції та розвитку — 28,249%.

З 2002 року між „Кредит Банком (Україна)” та ДПА у Львівській області триває конфлікт на грунті розбіжностей у підходах до формування резервів.

 

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...