Головна » Бізнес » Медіа » «Петро Чтиво» — новий YouTube-канал з оглядами книжок від економічного журналіста Петра Біляна
Петро Білян, журналіст, автор каналу "Петро Чтиво" на YouTube

«Петро Чтиво» — новий YouTube-канал з оглядами книжок від економічного журналіста Петра Біляна

Автор сподівається, що в майбутньому канал приноситиме йому гроші

Наразі ж Петро Білян займається ним, так би мовити, для душі. Каже, що читати книжки — це його хобі. Прочитує в середньому чотири книжки на місяць. Переважно це література з категорії нон-фікшн — про економіку, історію, соціологію, менеджмент. «Грубо кажучи, науки про людину мене цікавлять», — резюмував журналіст у коментарі «Прибутку».

Петро Білян народився у Львові, закінчив Львівський національний університет ім. Івана Франка. Понад 10 років тому переїхав до Києва, де зробив успішну кар’єру журналіста. Працював редактором відділу в газеті «Дело» та заступником головного редактора в журналі «Бізнес». Зараз очолює відділ економіки у виданні «Ділова столиця». Тривалий час вів програму «Огляд преси» на телеканалі «Еспресо», яка відзначалась глибоким аналітизмом, та й просто була цікава (на час програми замовкав навіть балакучий телеведучий Богдан Буткевич — явище на грані фантастики).

На каналі «Петро Чтиво», як дав зрозуміти його автор, згодом, окрім книжкових оглядів, також, цілком ймовірно, з’являтимуться огляди преси.

Завести YouTube-канал Біляна надихнув досвід поляків, в яких ролики про книжки набирають по кількадесят тисяч переглядів. «Відверто кажучи, для мене це видається як космос якийсь — не тільки там для мого каналу, а загалом для українського сегменту інтернету», — зізнався журналіст, зазначивши, що мріє набрати для початку бодай 10 тис. переглядів. Це — той мінімум, що необхідний для того, аби отримати від YouTube добро на монетизацію каналу.

Треба напружено працювати. На сьогодні на каналі «Петро Чтиво» опубліковано сім відео з оглядами книжок, в т.ч. автобіографічної «Треба битися» (Trzeba się bić) батька економічних реформ у Польщі Лєшека Бальцеровича, «Мій погляд на майбутнє світу» одного з творців сінгапурського «економічного дива» Лі Куан Ю та «Плутократи» Христі Фріланд, міністра закордонних справ Канади, мати якої походила з України.

Огляди Петро Білян записує у себе вдома, на тлі стелажа із книжками. Їх у домашній бібліотеці книголюба, за його ж словами, — близько 5 тисяч. Уже відзняте відео йому допомагає монтувати колега-телевізійник.

«Я розказую тільки про те, що я прочитав, — зазначає журналіст. — Бо дехто там, як я бачив, робить книжкові огляди так, що складається враження, ніби вони там анотацію переповідають — отам от збоку в книжці прочитали і розказують, що, типу, от, вийшла книжка, дуже цікава, візьміть прочитайте. А я її спершу прочитую, а тоді вже розказую, про що вона».

На запитання, яка з книжок на економічну тематику, прочитаних останнім часом, найбільше сподобалась, Білян відповів, що «Як Захід став багатим» Розенберга і Бірдцела:

«Вона цікава тим, що ламає наші уявлення про те, що Європа розбагатіла оце тільки недавно, і ми легко і невимушено можемо їх наздогнати, досить тільки перестати красти. Насправді не все так просто. Захід від нас відрізняється дуже сильно ставленням до праці, часу, уявленням про гроші та про те, як ними управляти. Українці до цього часу не можуть якусь нещасну квартиру поділити між родичами, а в Італії вже в ХVIII сторіччі починають акціонерні товариства вигадувати, банки, векселі. В Нідерландах в XVII сторіччі кожну (!) дівчину вчать не тільки берегти цноту, але й основам бухгалтерії. Це вже не кажучи про суд, права власності і т.д. Коротше кажучи, швидко розбагатіти нам не вдасться, а доведеться багато і напружено працювати. І перший крок до прогресу — це визнати, що тільки перестати красти недостатньо. Доведеться навчитися управляти власністю, домовлятися, рахувати і приймати розумні рішення кілька поколінь підряд».

Також Білян відзначив книжки «Інший шлях» Ернандо де Сото та «Лібералізм» Людвіґа фон Мізеса, уродженця Львова, який став засновником австрійської школи економіки. (До речі, з подачі ініціативної групи, до якої входив і Петро Білян, видатному економісту у Львові декілька років тому встановили меморіальну дошку.)

Про усі згадані книжки журналіст планує відзняти відеоролики і викласти на свій канал «Петро Чтиво» на YouTube. За книжковими оглядами від Петра Біляна можна також стежити на його каналі в Telegram.

x

Рекомендуємо

Львівське радіо

Депутати прийняли програму підтримки «Львівського радіо»

Львівська міськрада на засіданні сесії у вівторок, 6 грудня, погодила Програму організації ...