Головна » Інше » У тендерах на Львівщині перемагають переважно компанії з інших областей
Роман Филипів, директор департаменту економічної політики Львівської ОДА

У тендерах на Львівщині перемагають переважно компанії з інших областей

Переможцями тендерних закупівель, які проводять у системі ProZorro розпорядники бюджетних коштів з Львівської області, у більшості випадків стають компанії з інших областей України.

Про це повідомив сьогодні, 20 вересня, на прес-конференції директор департаменту економічної політики Львівської облдержадміністрації Роман Филипів.

Із 8454 учасників тендерів, з якими було укладено угоди, 56% — не місцеві компанії. Вони загалом заробили на тендерах понад 10,4 млрд гривень, удвічі більше, ніж компанії з львівською пропискою, яким перепало лише трохи більше 5 млрд грн.

«Це — величезний ресурс, який міг би отримати львівський бізнес. Зараз більше коштів йде в інші області», — сказав Филипів.

Роботу системи ProZorro чиновник в цілому оцінює позитивно. Завдяки їй, наголосив він, Львівщині вдалося за рік зекономити близько 1,5 млрд грн. ProZorro також «повністю зруйнувала корупцію» в сфері державних закупівель.

Проте деякі проблеми, зауважив, таки залишились. Серед них керівник департаменту економічної політики ЛОДА назвав існування такого явища як «топ-переможці», закупівлю товарів і послуг за завищеними цінами, а також змови учасників:

«Схеми є різноманітні. Є схема, наприклад, коли на закупівлю зголошуються дві афілійовані структури, взаємопов’язані між собою, і якби їхні дії достатньо прості і прогнозовані: один дає цінову пропозицію десь на рівні ринку, а інший починає всіх тягнути вниз, постійно зменшує, зменшує, зменшує… Він сам заходить в «мінус» рентабельність і всіх затягує за собою в «мінус» рентабельність. І потім, коли вже замовник починає проводити кваліфікацію, то всі починають відмовлятися, бо їх затягнули в такий ціновий діапазон, де їм просто це не вигідно. А той, хто залишився на ринку, цей якби і перемагає».

Окремо Роман Филипів зупинився на ситуації з закупівлями по Львівській міській раді. За його даними, вона, за даними останнього моніторингу, скасувала 42 тендери на суму понад 200 млн грн. І одна з причин, через які тендери було скасовано, — це коли «перемагає не той», із ким домовились. «Я не схильний когось там звинувачувати в певних цих моментах, але те, що воно є, це дійсно факт», — сказав він.

«І є таке, що інколи свідомо в технічному завданні допускається якусь помилку, щоби потім була підстава скасувати цю закупівлю», — додав директор департаменту економічної політики обласної держадміністрації.

x

Рекомендуємо

Хлібосол

Верховний Суд поставив крапку у справі Львівська міськрада проти «Хлібосолу»

Верховний Суд відмовився відкривати провадження за касаційною скаргою Львівської міськради на постанову ...