Головна » Інше » СБУ виявила факт незаконного використання бюджетних коштів посадовими особами “Львіввугілля” і шахти “Степова”

СБУ виявила факт незаконного використання бюджетних коштів посадовими особами “Львіввугілля” і шахти “Степова”

Нещодавно співробітниками Червоноградського МВ УСБУ у Львівській області була проведена перевірка законності та ефективного використання бюджетних коштів Державної холдингової компанії „Львіввугілля” та Державного ВАТ „Шахта „Степова”, у ході якої було виявлено ряд грубих фінансово-господарських правопорушень з боку посадових осіб цих підпрємств, – повідомила прес-служба УСБУ у Львівській області.

Згідно з результатами перевірки, у 2000 році ДВАТ „Шахта Степова” отримала з бюджету по статті „державна підтримка вуглевидобувних підприємств” 5 млн. 400 тис. грн. на обладнання шахт. З метою їх ефективного використання у 2001 році в ДХК „Львіввугілля” проводився тендер, після якого ДВАТ „Шахта „Степова”” уклала угоду з Донецьким ПП „Укрвуглепостачзбут” на поставку гірничого обладнання. (Слід відмітити, що зазначене ПП було створено за 20 днів до проведення тендеру). Згідно із укладеною угодою, у червні-липні 2001 року на „Шахту „Степова”” були поставлені із значним простроченням термінів вуглевидобувний комбайн та інші комплектуючі вартістю 1 млн. 380 тис. грн.

Вказане обладнання надійшло на шахту у неякісному стані і швидше за все вже було в експлуатації. Враховуючі те, що воно було закуплене за державні кошті, співробітники спецслужби почали перевірку. За допомогою донецьких співробітників СБУ було з’ясовано, що комбайн, який надійшов на шахту „Степова”, був випущений Горлівським машинобудівним заводом, і ще в квітні 1990 р. надійшов для експлуатації на шахту „Красноармійська” ДХК „Добропільвугілля”. У документах же, які надійшли на шахту „Степова”, вказано, що дане обладнання вироблено у 1999 році і знаходилось на консервації. Отож керівництво шахти „Степова” заплатило за старий, непридатний для ефективної роботи комбайн більш ніж 1,3 млн. грн. державних коштів.

Замість того, щоб повернути неякісне обладнання і не приймати його на баланс підприємства, посадові особи ДХК „Львіввугілля” та ДВАТ „Шахта Степова” почали його доукомплектовувати, що призвело до зайвого витрачання бюджетних коштів у розмірі 632 тис. грн.

На момент завершення договору ПП „Укрвуглепостачзбут” не поставило шахті „Степова” товару на суму понад 0,5 млн. грн., про що шахта виставила до постачальника претензію. Однак дана претензія повернулася на шахту з відміткою „за даною адресою підприємство ПП „Укрвуглепостачзбут” не значиться”. Не зважаючи на це, через 15 днів після нарахування претензій керівництво шахти платіжним дорученням перерахувала вже начебто неіснуючому постачальнику ще 55 тис. грн.

Матеріали перевірки використання бюджетних коштів, отримані Червоноградським МВ УБУ у Львівській області, були направлені в прокуратуру Львівської області. Після ретельної перевірки за фактом зловживання службовим становище особами ДВАТ „Шахта „Степова” та ДХК „Львіввугілля” , що призвело до зайвого витрачання більше 600 тис. грн., порушена кримінальна справа. Слідство триває.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...