Головна » Інше » Управління держпакетами акцій підприємств – не кабінетна справа – М.Галайко

Управління держпакетами акцій підприємств – не кабінетна справа – М.Галайко

Львівська облдержадміністрація вважає недоцільним передавати державні пакети акцій підприємств Львівської області, які перебувають в управлінні ОДА, в управління Фонду держмайна України, робота якого є у більшій мірі кабінетною, – заявив начальник управління з питань корпоративних прав Львівської ОДА Михайло Галайко.

„Робота чиновника Фонду держмайна – це робота кабінетна. Тобто людина сидить у кабінеті в Києві і вирішує долю підприємств. Ми такі випадки уже мали. Могли оцінити роботу Фонду, коли на підприємствах, які перебували в його управлінні, були випадки акту непокори через невиплату зарплати”, – сказав він.

На думку Михайла Галайка, ФДМУ не зможе ефективно управляти держпакетами, оскільки він не бере участі у розробці регіональних програм розвитку промислового комплексу. „Я вважаю передачу недоцільною з кількох причин. У першу чергу, через те, що саме область формує регіональну політику промислового виробництва. Фонд майна цим займатися не буде”, – сказав він.

Начальника управління корпоративних прав дивує, що заступник голови Фонду держмайна Михайло Чечетов звинуватив обласні адміністрації у тому, що вони із запланованих на 2002 рік 700 млн. грн. дивідендів зібрали лише 15 млн. грн. Він зазначив, що „планувати завжди легче, ніж працювати”. „Коли Фонд майна передавав нам банкрутів, він чомусь не планував надходження від дивідендів. Тепер починає нам розповідати, скільки ми дивідендів повинні зібрати”.

М. Галайко наголосив, що зараз від підприємств, якими управляє Львівська облдержадміністрація, є податкові надходження, на них сплачується зарплата, чого не було на момент їх передачі у управління ОДА.

Він вважає, що не повинна відбутися передача корпоративних прав не лише ФДМУ, але й міністерствам, оскільки „Київ ніколи не зрозуміє місцевих проблем”.

„Я вважаю також, що необхідно розглянути діяльність холдингових компаній і пакети акцій, якими вони управляють, передати в область. Звичайно, з чіткою взаємодією з Фондом майна, щоб не було якихось зловживань з нашої сторони”, – додав Михайло Галайко.

Він наголосив, що Львівська ОДА не має претензій до Регіонального відділення ФДМУ. „Ми працюємо з ними по своїх об’єктах, вони співпрацюють з нами по своїх об’єктах”, – сказав начальник управління корпоративних прав облдержадміністрації.

Цього тижня українські ЗМІ повідомили про те, що Президент України Леонід Кучма доручив уряду до 1 березня передати корпоративні права, якими нині управляють органи виконавчої влади, юридичні і фізичні особи, Фонду держмайна України.

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...