Головна » Бізнес » 5 фактів про найбільшу у Західній Україні вітроелектростанцію, яку будують львів’яни

5 фактів про найбільшу у Західній Україні вітроелектростанцію, яку будують львів’яни

У четвер, 19 лютого, на Львівщині, у Старосамбірському районі, офіційно запустили першу чергу вітрової електричної станції «Старий Самбір-1». Коли її добудують, а зробити це планують до кінця 2015 року, вона стане найбільшою вітроелектростанцією на Західній Україні.

Цей проект, загальним кошторисом 20,5 мільйона євро, реалізовують львів’яни Зіновій Козицький, його сини Максим і Степан, а також Ярослав Шпак, який в минулому очолював спостережну раду «Львівобленерго». Фірма «Еко-Оптіма», засновниками якої є ці пани, вклала у будівництво сучасної вітроелектростанції понад 7 млн. євро, решту бізнесменам позичив Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Допоміг також Світовий банк. «Відбити» інвестиції вони розраховують через вісім років.

Перша черга ВЕС «Старий Самбір-1» обійшлася львів’янам у 13 млн. євро. Перша черга — це фактично дві вітротурбіни, такі собі вітряки, виробництва данської фірми Vestas (третина вітроелектрогенераторів, які використовуються зараз у світі, виготовлені саме нею) типу V-112-3,3 номінальною потужністю 3,3 МВт кожна. Вони розраховані на 20 років служби.

Після виведення цієї вітроелектростанції на проектну потужність, що має становити 13,2 МВт, «Еко-Оптіма» збирається взятись за будівництво ще однієї, потужнішої.

Далі пропонуємо п’ять цікавих фактів про вітроелектростанцію «Старий Самбір-1»:

  1. Першу чергу вітроелектростанції могли б здати і раніше, але завадили бойові дії на Донбасі. «Кран, який мав монтувати обладнання, був сепаратистами затриманий в Луганській області. Прийшлось терміново шукати новий. Він прийшов аж в грудні. Закінчили в кінці грудня», — розповів директор «Еко-Оптіма» Максим Козицький.
  2. ВЕС «Старий Самбір-1» не потребує великого персоналу для обслуговування. Управління нею здійснюється за допомогою комп’ютера.
  3. Щогла вітряка сягає 119 метрів у висоту. Для порівняння, вона майже у півтора разу нижча за львівську телевежу. Довжина самої лопаті складає 56 метрів, це приблизно як висота будинку податкової на вул. Стрийській.
  4. Для того, щоб вітроелектростанція почала виробляти електроенергію, достаньо легенького вітерця силою 3 метри за секунду.
  5. ВЕС «Старий Самбір-1», після повного запуску, спроможна буде виробляти майже стільки електроенергії, скільки споживає за рік увесь Старосамбірський район. «Наш район Старосамбірський споживає 40-42 млн. кВт. годин. Тут буде 38», — зазначив Роман Волощак, головний енергетик вітроелектростанції.

Вітроелектростанція "Старий Самбір-1"

Вітроелектростанція в Старосамбірському районі

Вітрова електростанція на горі

ВЕС у Старому Самборі

Фото: loda.gov.ua, vk.com

 

x

Рекомендуємо

Електричні генератори у Львові

Компенсацію за придбані генератори отримали майже 400 львівських підприємців

За останніми даними, Львівська міська рада доклалась до придбання електрогенераторів для 377 ...