Головна » Інше » Приватизація «Вінницяобленерго» пройшла зі скандалом. «Львівобленерго» погрожує судом

Приватизація «Вінницяобленерго» пройшла зі скандалом. «Львівобленерго» погрожує судом

Фото: tsn.ua

«Львівобленерго» погрожує оскаржити приватизаційний конкурс, в результаті якого електропостачальна компанія «Вінницяобленерго» відійшла бізнесмену Костянтину Григоришину. 

Сьогодні, 13 лютого, відбувся повторний конкурс з приватизації ПАТ «Вінницяобленерго».

Його переможцем було названо ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» (ЛЕО), яке в ході аукціонних торгів запропонувало за 50% акцій вінницької електропостачальної компанії 176 млн. 200 тис. гривень, повідомили «Прибуток» у Фонді держмайна України. ЛЕО вважають підконтрольною бізнесменові Костянтинові Григоришину.

Фотоglavcom.ua
Костянтин Григоришин

«Ціна продажу пакета акцій в результаті торгів зросла майже на 9 млн. грн. порівняно з початковою ціною, заявленою в оголошенні про конкурс», — зазначили у Фонді.

Початкова ціна, до слова, складала 167 млн. 650 тис. гривень.

За інформацією УНІАН, розмір кроку на аукціоні складав 1 млн. 680 тис. гривень. Відтак, виходить, остання ціна, яку запропонував інший учасник торгів — VS Energy International Ukraine — була 174 млн. 52 тис. гривень.

VS Energy вважають підконтрольною російському бізнесмену Олександру Бабакову.

На торги не потрапили представники «Львівобленерго». Ця компанія, яку в ЗМІ пов’язують з братами Ігорем та Григорієм Суркісами, також подавала заявку на участь в приватизаційному конкурсі щодо «Вінницяобленерго». Але за 15 хвилин до початку конкурсу її представникам на руки під підпис видали рішення про те, що «Львівобленерго» не допускається до участі в конкурсі через негаразди із документами, передає ТСН.

Представник «Львівобленерго» Роман Сазонов повідомив журналістів, що компанія має намір звернутися до суду з вимогою визнати результати сьогоднішнього конкурсу недійсними. При цьому він не виключив, що такий позов буде заявлений вже у першій половині дня.

В обґрунтуванні позову буде зазначено, що дії конкурсної комісії є неправомірними, оскільки сьогоднішній конкурс не є новим конкурсом, а є перенесеним конкурсом з 3 лютого, до участі у якому компанію було допущено без будь-яких зауважень з боку комісії.

Окрім того, у позові буде відзначено, що про рішення щодо недопуску до участі у торгах «Львівобленерго» було офіційно повідомлено за лічені хвилини до початку конкурсу, що, на думку Сазонова, значно звузило можливості компанії відстоювати свої інтереси в правовому полі згідно з чинним законодавством.

Про те, що «Львівобленерго» не братиме участі в торгах за держпакет «Вінницяобленерго» стало відомо ще у п’ятницю, 10 лютого. Відповідна інформація була розміщена на сайті ФДМУ, мовляв, рішення Фонду про продаж «Вінницяобленерго» опротестувала Генпрокуратура, якій не сподобалось, що Фонд, не дивлячись на наявні передумови, не провів додаткових перевірок для з’ясування питань, що стосуються особи потенційних покупців, суті їхньої діяльності, фінансового стану. Відтак, провівши повторне засідання з перевірки підтвердних документів компаній, які подали заявки на участь в приватизаційному конкурсі, робоча група допустила до конкурсу лише дві компанії — ЛЕО та VS Energy International Ukraine.

Тоді ж, у п’ятницю, «Львівобленерго» заявила, що станом на 10 лютого 2012 року не отримувала від ФДМУ жодного офіційного повідомлення про те, що 13 лютого 2012 року має відбутися повторний конкурс з приватизації 50% акцій «Вінницяобленерго». (Нагадаємо, про те, що конкурс з приватизації держпакету акцій «Вінницяобленерго» відбудеться 13 лютого, було повідомленно 8 лютого в газеті «Відомості приватизації», офіційному друкованому органі ФДМУ.

В «Львівобленерго» також розповіли, що 3 лютого конкурс мав усі шанси відбутись. За офіційною версією, яку поширив ФДМУ, того дня конкурс не відбувся через відсутність кворуму в складі конкурсної комісії. Однак, за даними «Львівобленерго», конкурсна комісія 3 лютого зібралась у повному складі, але після отриманих телефонних дзвінків частина її членів покинули залу, в якій мав проводитись конкурс. Двоє з них пізніше намагалися повернутись до приміщення, але не змогли, бо працівник Фонду закрив двері зсередини. Тим часом представники ФДМУ оголосили про те, що конкурс відкладається через відсутність кворуму.

Відтак у «Львівобленерго» припустили, що компанію банально намагаються не допустити до участі в конкурсі, щоб провести приватизацію «Вінницяобленерго» «упереджено та непрозоро, в інтересах одного з учасників конкурсу, а не в інтересах держави».

Запис онлайн-трансляції конкурсу з продажу 50% акцій «Вінницяобленерго» 13 лютого 2012 року

«Прибуток»

 

x

Рекомендуємо

Ключі від орендованої квартири

Мешканці Львівщини не поспішають платити податки з доходу від здавання житла в оренду

Громадяни, які володіють житловою нерухомістю і здають її в оренду за посередництвом ...